Mariner–4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mariner–4
Mariner 3 and 4.jpg

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Űrügynökség NASA
Küldetés típusa megközelítés
Küldetés
Célégitest Mars
Indítás dátuma 1964. november 28.
Indítás helye
Hordozórakéta
Megérkezés 1965. július 14.
Küldetés vége 1967
Az űrszonda
Tömeg 260,68 kg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mariner–4 témájú médiaállományokat.

A Mariner–4 az amerikai Mariner-program negyedik űrszondája. 1964-ben az optimális pályapozíciót, indítási ablakot kihasználva indította a NASA a Marshoz. A műszertartályt 138 000 alkatrészből állították össze. A Mariner–4 volt az első olyan űreszköz, amely másik bolygó felszínét sikeresen lefényképezte.

Küldetés[szerkesztés]

A Marsról készült első közelkép

A Mariner–4 1964. november 28-án indult a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Pályáját 1964. december 5-én korrigálták. 1965. július 14-én közelítette meg a Marsot. 13 300 kilométer távolságban kezdte meg a fényképezést. 24 perc alatt 21 felvételt készített. Közben 9800 kilométerre közelítette meg a felszínt. Ezek voltak az első közeli fényképeket a vörös bolygó felszínéről. A képek továbbítására egy 10 watt teljesítményű televízióadó-berendezés szolgált. Egy kép továbbításához 8 órára volt szükség. A képek a nagy távolság és a kis teljesítményű adóberendezés miatt nem voltak teljesen tiszták. Az adóvevő berendezés a földi parancsokat vette, az adó pedig a kutatási eredményeket továbbította. A képek alapján a Mars felszíne hasonlít a Holdéhoz. Sok kráter található ott, melyek meteorit becsapódások során jöttek létre. A következő napokban ezeket a képeket a szonda visszasugározta a Földre, majd továbbhaladt a kisbolygóöv irányába. A pasadenai műszaki egyetem olyan elektronikus eljárást dolgozott ki, amely a felvételek minőségét eredményesen javította. A Mariner–4 1967 végéig küldött adatokat.

Újabb elemzések alapján elképzelhető, hogy egy üstökösmag szétesése miatt létrejött meteorraj tagjai találták el 1965-ben a Mariner–4-et.[1]

Tudományos célok[szerkesztés]

  • A bolygóközi tér vizsgálata (mágnesesség, sugárzási szint, atmoszféra összetétele, színképelemzés)
  • Az első közeli felvételek a Mars felszínéről
  • Rádiókísérletek a légkör tanulmányozására

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mariner–4 témájú médiaállományokat.

Elődje:
Mariner–3

Mariner-program
1962–1973

Utódja:
Mariner–5