Lotz Károly (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lotz Károly
Lotz Károly Önarckép.jpg

Született1833. december 16.
Bad Homburg vor der Höhe
Meghalt1904. október 13. (70 évesen)
Budapest
Sírhely Fiumei Úti Sírkert
A Wikimédia Commons tartalmaz Lotz Károly témájú médiaállományokat.
Lotz Kornélia portréja (1890 körül)
Felesége, Ónody Anna
Lotz Károly síremléke a budapesti Kerepesi temető díszparcellájában (28-díszsor-40). Pásztor János alkotása

Lotz Károly (Bad Homburg vor der Höhe, Hessen tartomány, 1833. december 16.Budapest, 1904. október 13.) német származású magyar festőművész, a 19. századi akadémikus magyar fal- és portréfestészet jelentős képviselője.

Élete[szerkesztés]

Wilhelm Christian Lotz és Antonia Höfflick (Höfflich) nyolcadik gyermekeként született Bad Homburg vor der Höhe nevű településen Hessen tartományban. Apja Gusztáv hessen-homburgi herceg kamarásaként (udvarnok, Hofintendant) szolgált. Jelen volt a Bécsi kongresszuson, és amikor Homburg képviselője, Sinclair báró hirtelen elhunyt, rövid ideig Wilhelm Christian Lotz látta el az ügyvivői feladatokat. Gusztáv herceget, aki oszták katonai szolgálatban állt, 1817-ben csapataival Erdélybe vezényeltek. Ekkor ismerte meg ismerte meg Budán Höflich Antóniát (*1802. március 7.), egy budai patikus lányát, akit 1820-ban feleségül vett. Homburgba költöztek, és házásságukból nyolc gyermek született, közülük Károly volt a legkisebb. Az apa református, az anya katolikus volt, így Károlyt is reformátusnak keresztelték

Miután Wilhelm Lotz 1841. október 1-én elhunyt, felesége a gyerekekkel, köztük a nyolc éves Károllyal együtt 1842 nyarán visszatért Magyarországra, és Vácott éltek. Ettől kezdve anyja katolikusnak nevelte, az iskolai iratokban is így szerepel. Gimnáziumi tanulmányait 1844 őszén a váci piarista gimnázium I. nyelvészeti (grammatikai) osztályában kezdte el, ahol már magyar nyelven folyt a tanítás, majd a következő évben (1945/1846) a budai piarista gimnáziumban folytatta. Itt első eminens volt, és a rangsorban után harmadikként Kelety Gusztáv következett.[1] 1846 őszén a család Pestre, a Képíró utcába költözött, ahol Lotzné magán leánynevelő intézetet vezetett. Így Lotz Károly 1846/1847-ben a pesti piarista gimnázium 3. grammatikai osztályában folytatta a tanulást. Itt tanára Hanák János piarista volt, egyik osztálytársa pedig Marastoni Jakab festő, fia, József, aki később szintén grafikus, litográfus lett. [2]. Az év végi vizsgán a legkitűnőbben szavalók között szerepelt.[3] Egyik első fönnmaradt rajza, amely a vegyesházi királyok családfáját ábrázolja, szintén a pesti gimnáziumban készült 1847-ben.[4]

Ennek ellenére nem tanult tovább a piaristáknál, hanem Marastoni Jakab festőiskolájába járt, zenésznek készült, és szobrászati tanulmányokat is folytatott. A szabadságharc eseményeit helyszín és esemény tekintetében pontos akvarelleken rögzítette. 1852-ben Bécsben kezdte festészeti tanulmányait.

1857-ben segédkezett a bécsi görögkeleti templom falképeinél. Az 1860-as évek elejétől Magyarországon fest, az évtized közepétől ismertté válik. 1868-ban jelenik meg az Arany Album, amelyben Arany János verseinek illusztrációiként Lotz Károly és Than Mór fényképezett rajzai szerepelnek.

1881-ben Hunyadi János halála című festményével Ipolyi Arnold püspök díját nyeri el. 1885-től a Mintarajz-tanoda, majd a nők számára létesült Festészeti Tanoda tanára. 1896-ban a Magyar Királyi Szent István-rend kiskeresztjével tüntetik ki Munkácsy Mihállyal és Benczúr Gyulával együtt.

Több utat tett Németországban, egy ideig Salzburgban tartózkodott. Halálakor Berzeviczy Albert kultuszminiszter a nemzet halottjának nyilvánította, s 1904. október 15-én a Műcsarnokban ravatalozták fel.

Műveiről[szerkesztés]

 • A Magyar Nemzeti Múzeum, a Pesti Vigadó, a Magyar Tudományos Akadémia, az Magyar Állami Operaház, a Szent István-bazilika és a Országház falfestményeit alkotta meg. Monumentális történelmi és mitológiai tárgyú képek fűződnek nevéhez. „Se szeri, se száma fal-, olaj-, vízfestményeinek, tanulmányrajzainak” – olvassuk Ybl Ervin monográfiájában.
 • Legjelentékenyebb munkája 1884-ből az Operaház Olympus-freskója. Allegorikus alakokat fest a Pécsi székesegyház számára, majd hasonló stílusban az MTA szekkó-faliképeit alkotja meg. 189495-ben a Kúria és az Országház mennyezetképei megalkotásával Hauszmann Alajos javaslatára őt bízzák meg. Magyarország apoteózisa c. faliképének centrumában az allegorikus Hungária palástos alakja áll. Ennek párja a Törvényhozás apoteózisa.
 • Faliképei mellett a maga korában kevésbé értékelték aktfestészetét, mely talán időtállóbb, mint „főművei”. Mitológiai tárgyú aktképeinek (Bacchánsnők, Psyché, Fürdés után stb.) állandó modellje rajongott nevelt lánya, Kornélia volt. Falfestészete már saját korában másodlagos, „akadémikus neoreneszánsz” művészetnek bizonyult. „Lotz festői képzelete az Olympus fényétől ittasodott meg. A görög-római istenek, hősök, démonok és allegorikus alakok népesítik be képeit. (…) Pollák neoklasszicizmusa és Ybl Miklós neoreneszánsza volt az igazi háttere Lotz Károly rokonszellemű falfestményeinek” – olvassuk a máig egyetlen, életművének szentelt monográfiában.

Családja[szerkesztés]

Lényegében 1885-től élettársi viszonyban volt Ónody Annával, Jakobey Károly feleségével. 1890-es válásuk és Jakobey halála után, 1891-ben feleségül vette, és együtt éltek Lotz haláláig.[5]

Gyermekei[szerkesztés]

Mivel Ónody Annának ítélték gyermekeit, Lotz a nevére vette őket:

 • Ilona
 • Viktor
 • Kornélia, aki múzsája, sok képének modellje lett

Értékelése[szerkesztés]

Korának egyik legfoglalkoztatottabb freskófestője. Az alak- és aktábrázolásban, a portréfestésben, a tájkép- és állatábrázolásban egyaránt megcsillogtatta tehetségét, készségét, képzelőerejét és mesterségbeli tudását. Merített az ókori mitológiából, a Bibliából, s ihlette a magyar paraszti táj, melyet plein air stílusban ábrázolt. A barbizoni iskola utódja és a nagybányai iskola elődje volt e téren. Egyik jeles tanítványa Stein János.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A kegyes rendű budai királyi főgymnasium ifjúságának érdem szerinti sorozata, [1845/1846, I. félév]
 2. Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára, Budapesti gimnázium levéltára, Régi levéltár (III.9.a), Anyakönyvek
 3. Nemzeti Újság, 1847. aug. 5.
 4. Szekér Barnabás, in Hitre, tudásra: A piaristák és a magyar művelődés, szerk. Koltai András, I, Budapest, 2017, 352 (5.11)
 5. Újpesti Helytörténeti Értesítő

Szakirodalom[szerkesztés]

 • Tragor Ignác, Vác műemlékei és művészei, Vác, 1930, 89-90.
 • Ybl Ervin: Lotz Károly élete és művészete, Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, 1938.
 • Barát Endre: Alvó Vénusz. Regény Lotz Károly életéről, Corvina, Budapest, 1974.

További információk[szerkesztés]