Lasi János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lasi János
Született1890
Káty
Meghalt?
Állampolgárságanem ismert
Nemzetiségemagyar
FegyvernemLégierő
Rendfokozatatiszthelyettes
EgységeFlik 6
CsatáiElső világháború - balkáni front
KitüntetéseiVitézségi Érem

Lasi János (Káty, 1890. – ?) az Osztrák–Magyar Monarchia légierejében szolgáló műszaki tiszthelyettes volt az első világháború idején, aki Julius Arigi társaságában egyetlen légiharc során öt ellenséges repülőgép lelövésében vett részt.

Élete[szerkesztés]

Lasi János 1890-ben született a Bács-Bodrog vármegyei Káty községben.[1] Az elemi iskola elvégzése után bognárnak tanult. Könnyen tanult nyelveket, anyanyelvén kívül szerbül, horvátul és németül beszélt. 1911-ben került a hadseregbe, ahol technikai ismeretei miatt hamarosan az 1. repülőszázad műszaki személyzetéhez vezényelték.

A világháború kitörését követően, 1914 szeptemberében a balkáni frontra, a Wilhelm Dvorak százados parancsnoksága alatt álló 6. repülőszázadhoz küldték, amelynek a Cattarói-öbölnél fekvő Igalo repterén volt a bázisa. Lasi itt szerelői és fegyvermesteri teendőket látott el. 1916 januárjában a század délebbre, az albániai Szkutari mellé költözött. Az ekkor másodlagos fontosságúnak tartott balkáni fronton a létszámhiány és a gyakori betegségek (malária, tífusz) miatt gyakran Lasinak is repülőgépbe kellett ülnie és megfigyelői feladatokat bíztak rá.

1916. augusztus 22-e reggelén hat Farman típusú gépből álló olasz bombázókülönítmény indult a Monarchia durazzói flottabázisának támadására. A 6. repülőszázad parancsnoka, Emil Cioll megtiltotta a felszállást, mert a repülőtéren egyetlen megfigyelőtiszt sem tartózkodott és a vonatkozó előírások szerint a felderítő gépekben jelenlétük kötelező volt. Az egyik pilóta, Julius Arigi őrmester (aki később a Monarchia második legeredményesebb ászpilótája lett, de ekkor még egyetlen győzelmet sem aratott) az utasítást megszegve, magával hívta Lasit és felszálltak az egyik Hansa-Brandenburg C.I típusú felderítőgéppel. Miután rábukkantak az olasz bombázókra, félórás légiharc során, Arigi jó manőverezése és Lasi pontos géppuskatüze révén sikerült a hat bombázóból ötöt lelőniük. Időközben csatlakozott hozzájuk a durazzói bázisról felszálló Lohner L repülőcsónakban Friedrich Lang fregatthadnagy és Franz Kohlhauser altiszt és két Farman földre kényszerítésében ők is besegítettek. Arigi és Lasi így egy csapásra ászpilóták lettek.

Lasi ezután jelentkezett a pilótatanfolyamra: igazolványát 1917. május 22-én kapta meg. Júniusban az 1. repülőpótszázadhoz helyezték, ahol oktatóként szolgált a háború végéig.

A világháború után szlovén feleségével együtt a Jugoszláv Királyság polgára volt, életének további részletei és halálának időpontja nem ismert.

Kitüntetései[szerkesztés]

Légi győzelmei[szerkesztés]

Sorszám Dátum Egység Repülőgép Ellenfél
1
1916. augusztus 22. 6. repülőszázad Hansa-Brandenburg C.I Farman
2
1916. augusztus 22. 6. repülőszázad Hansa-Brandenburg C.I Farman
3
1916. augusztus 22. 6. repülőszázad Hansa-Brandenburg C.I Farman
4
1916. augusztus 22. 6. repülőszázad Hansa-Brandenburg C.I Farman
5
1916. augusztus 22. 6. repülőszázad Hansa-Brandenburg C.I Farman

Források[szerkesztés]

  • szerk.: Gondos László: Repülőászok 1914-1918. Budapest: Zrínyi Kiadó, 101-102. o. (2015). ISBN 978 963 327 634 1 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lasi János az Aerodrome honlapján (angol nyelven) (PHP). Aerodrome. (Hozzáférés: 2011. január 5.)