Ugrás a tartalomhoz

Köchel-jegyzék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ludwig Alois Ferdinand Ritter von Köchel

A Köchel-jegyzék (németül Köchelverzeichnis) Wolfgang Amadeus Mozart műveinek listája, időrendi sorrendben. Nevét készítőjéről, Ludwig von Köchelről kapta. A jegyzékben az egyes művek jelölése: K. vagy K.V. és egy szám. Így például Mozart Requiemje a Köchel-jegyzék szerint a 626. Mozart mű, ezért a K. 626-os vagy K.V. 626-os jelölést kapta.

A jegyzék története[szerkesztés]

Wolfgang Amadeus Mozart

Az első jegyzéket, amely Mozart műveit katalógusba rendezte, 1862-ben alkotta meg Köchel osztrák zenetörténész és természettudós. Köchel már 1852-től szoros kapcsolatban állt a salzburgi zenei intézményekkel, 1854-ben a Dommusikverein (Egyházzenei Egyesület) és Mozarteum tagjává választották, 1856-ban pedig, Mozart születésének századik évfordulójára saját kiadásában megjelentette a zeneszerző néhány dalát. Ezt megelőzően, 1851-ben barátja, Franz Lorenz közreadott egy ismeretlen szerzőtől származó írást A Mozart-anyagok címmel, amely ráirányította a figyelmet a Mozart zenéjével és a művek forrásaival kapcsolatos tudás elégtelenségére. Ez késztette arra, hogy elkészítse a zeneszerző műveinek időrendi jegyzékét. Az 551 oldalas Chronologisch-thematisches Verzeichnis sämtlicher Tonwerke Wolfgang Amadé Mozarts (Wolfgang Amadé Mozart összegyűjtött zeneműveinek időrendi-tematikus jegyzéke) a művek megnevezése mellett tartalmazta azok nyitóütemeit is, felsorolta a szerzői autográfokat, egyéb kéziratokat, illetve az első kiadás jellemzőit és a műre vonatkozó legfrissebb információkat illetően Otto Jahn 1856 és 1859 között megjelent nagyszabású Mozart-életrajzához irányította az olvasót.

A művek hitelességét és különösen az időrend kérdését illetően Köchel Mozart-katalógusa korábban nem ismert problémákkal szembesítette a zenetörténeti kutatást. A Mozart-művek kevesebb, mint harmada készült 1784 februárja után, amikortól Mozart maga is vezetett tematikus jegyzéket, így nagyjából 450 művének biztos datálása nem volt lehetséges, tekintettel arra, hogy a kéziratok nagy része vagy nem maradt fenn, vagy nem volt datálva. Emiatt a katalógusát időnként átdolgozták, frissítették: 1905-ben Paul Graf von Waldersee, 1937-ben Alfred Einstein, 1964-ben Franz Giegling, Alexander Weinmann és Gerd Sievers. Jelentősebb változásokat csak a harmadikban (1937), illetve a jelenlegi, hatodikban (1964) eszközöltek.

A Köchel-jegyzék kiadásai
Kiadás Év Szerkesztők Megjegyzések
1. 1862 Ludwig von Köchel
2. 1905 Paul von Waldersee
3. 1937 Alfred Einstein
4. 1958 Alfred Einstein változatlan új kiadás
5. 1961 Alfred Einstein változatlan új kiadás
6. 1964 Franz Giegling, Gerd Sievers, Alexander Weinmann
7. 1965 Franz Giegling, Gerd Sievers, Alexander Weinmann változatlan új kiadás
8. 1983 Franz Giegling, Gerd Sievers, Alexander Weinmann változatlan új kiadás

A lista használata[szerkesztés]

Mivel jó néhány jegyzékszám megváltozott már az eredeti kiadás óta, ezért a felvételeken általában közlik az eredeti (K) és a hatodik revízió (K6) jegyzékszámát is. Az alábbi táblázat mind a K, mind a K6 szerint rendezhető.

A listában használt jelölések:

 • K - az 1862-es Köchel-jegyzék számai; ha a mű ebben nem szerepel, a 2/1905 vagy 3/1937 száma szerepel.
 • K6 - a 6/1964-es Köchel-jegyzék számai, amelyeknél a számot A, B vagy C előzi meg, a megfelelő függelékben találhatók.
 • A - Anhang (Függelék): csak a Köchel-jegyzék 6/1964 előtti kiadásaira vonatkozik.
 • (C) - Mozart Verzeichnis aller meiner Werke című katalógusából származó dátum.
 • (D) - a mű kéziratán található keletkezési dátum.
 • (L) - Mozart levelezéséből ismert dátum.
 • MW - Mozarts Werke: az adott mű száma a Johannes Brahms és társai által összeállított katalógusban.
 • NMA - Neue Ausgabe sämtlicher Werke: az adott mű száma az Ernst Fritz Schmid és társai által összeállított katalógusban.
 • ? - feltételezett adat.

A művek jegyzéke[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r A mű bemutatójának helye és időpontja.
 2. [1]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Köchel-jegyzék témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]