Hubert Lyautey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hubert Lyautey
Hubert Lyautey tábornok, 1900 körül
Hubert Lyautey tábornok, 1900 körül
Született 1854. november 17.
Franciaország Nancy, Lotaringia
Meghalt 1934. július 21. (79 évesen)
Franciaország Thorey, Lotaringia
Rendfokozata Franciaország marsallja
Kitüntetései Grand Cross of the Légion d'honneur‎
Francia Köztársaság Becsületrendjének főtisztje
Iskolái Saint-Cyr-i Katonaiskola
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hubert Lyautey témájú médiaállományokat.

Louis Hubert Gonzalve Lyautey (Nancy, Lotaringia, Franciaország, 1854. november 17.Thorey, Lotaringia, 1934. július 21.); francia tábornok, politikus. Az Indokínában és Afrikában (Algériában, Marokkóban, Madagaszkáron) folytatott francia gyarmatosító háborúkban szerzett katonai hírnevet, és kapott tábornoki rangot. 1912-től a Francia Akadémia tagja. Az első világháború kitörésekor hazatért Marokkóból, 1916–17 között Franciaország hadügyminisztere volt. 1921-ben Franciaország marsalljává (maréchal de France) emelték.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Blason fam fr Lyautey.svg

Lyautey egy gazdag arisztokrata család sarjaként látta meg a napvilágot 1854-ben. Családjának számos férfi tagja katonaként szolgált, így számára is a katonai pálya kínálkozott.

1873-ban jelentkezett a saint-cyri katonai akadémiára. Az iskola befejezés után, 1877-ben már őrnagy volt. Lovassági tisztként Algériába való áthelyezését kérte.

Katonai szolgálata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Algériában a későbbi hadügyminiszter, Joseph Gallieni parancsnoksága alá került, ahol több évet szolgált. Később Francia-Indokínában szolgált, 1894-től 1897-ig. 1897-ben elkerült Indokínából, ahonnan Madagaszkárra helyezték, ismét Gallieni parancsnoksága alá. Az 1896–98 között zajló háborúban több ízben is ő vezette a francia csapatokat. Sikeres hadjárata és katonai erényeinek hatására tábornokká léptették elő 1902-ben. Madagaszkárról Marokkóba került, ahol erős kézzel megpróbálta érvényesíteni a francia érdekeket. A gyarmat irányításakor a többször is kipróbált „Oszd meg, és uralkodj!” gyarmati politikát választotta.

1912-ben beválasztották a Francia Akadémia tagjai (a „halhatatlanok”) közé.

Az első világháború kitörésekor Lyautey tábornok még Marokkóban tartózkodott, csupán 1916-ban tért haza, hogy elvállalja a hadügyminiszteri posztot Aristide Briand kormányában. Lyautey idejében mentették fel tisztségei alól Joseph Joffre francia főparancsnokot, főleg a verduni csatában elszenvedett hatalmas veszteségek miatt.

A háború után visszatért Marokkóba a korábban betöltött katonai kormányzói (premier résident général) tisztségébe. 1921-ben tábornagyi (maréchal de France) rangra emelték. Az arab függetlenedési törekvések következtében 1925-ben elvesztette gyarmati kormányzói pozícióját.

Utolsó évei, temetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Később részt vett a Benito Mussolini által vezetett fasiszta mozgalomban, ez csorbította megszerzett hírnevét és megbecsülését.

Utolsó éveit saját kastélyában, a lotaringiai Thorey-ben töltötte. Itt hunyt el 1934-ben. Testét először a Condé hercegek mauzóleumában, a nancyi Kötélverők templomában (Église des Cordeliers) helyezték el. Egy évvel később Lyautey marsall földi maradványait nagy tisztelőjének, a marokkói szultánnak kérésére Marokkóba szállították, és Rabatban temették el, nagy állami pompával. 1961-ben de Gaulle tábornok-elnök kívánságára koporsóját hazaszállították Franciaországba, és a párizsi Invalidusok dómjában helyezték örök nyugalomra.

Franciaországban több közterület viseli Lyautey marsall nevét. Lyonban teret, Párizsban sugárutat neveztek el róla. 1985-ben a párizsi Invalidusok dómjával szemben, a Denys Cochin téren felállították Lyatey marsall egész alakos bronzszobrát. A várost, ahol elhunyt, emlékére Thorey-Lyautey-nak keresztelték át.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Lyautey életrajza (angol nyelven). Firstworldwar.com. (Hozzáférés: 2011. december 31.)