Ugrás a tartalomhoz

Galócák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Galócák
Légyölő galóca (Amanita muscaria)
Légyölő galóca (Amanita muscaria)
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Osztály: Osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes)
Rend: Kalaposgombák (Agaricales)
Család: Galócafélék (Amanitaceae)
Nemzetség: Galóca (Amanita)
Pers. (1794)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Galócák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Galócák témájú médiaállományokat és Galócák témájú kategóriát.

A galóca (Amanita) nemzetséget a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe tartozó galócafélék (Amanitaceae) családjába sorolják. A nemzetség mintegy 600 faja erdőben élő, a fákkal mikorrhizát képző gomba. A fiatal példányokat valamennyi faj esetében teljes burok borítja, amely a gomba növekedésével felreped, maradványai azonban a kifejlett gomba tönkjének tövén (bocskor, gallér) és gyakran kalapján is látszanak. A galócák lemezei mindig fehér színűek. Az Amanita elnevezés valószínűleg a kis-ázsiai Kilikia területén emelkedő Amanon-hegység nevéből ered.

Az Amanita nemzetség részét képezik a magyarul selyemgombának nevezett gallér nélküli fajok is, amelyeket korábban a különálló Amanitopsis nemzetségbe soroltak.

A nemzetség fajai között súlyosan mérgező és ehető gombák egyaránt akadnak: Európában a legtöbb gombamérgezést e gombák okozzák. Étkezési célra a biztosan ehető fajok is csak fokozott elővigyázatossággal és alapos gombaismeretek birtokában gyűjthetők!

Életmódjuk[szerkesztés]

A galócák számos fafajjal képesek mikorrhizás életközösséget alkotni, leggyakoribb partnereik a lucfenyő (Picea abies), a vörösfenyő (Larix decidua) és a bükk (Fagus sylvatica).

Mérgezésük[szerkesztés]

A nemzetség Phalloideae szekciójának több faja súlyosan mérgező amatoxinokat és fallotoxinokat tartalmaz, amelyek elsősorban a máj és a vesék működését állítják le, s emiatt gyakran okoznak halálos mérgezéseket. Magyarországon közülük a gyilkos galóca (A. phalloides), a fehér galóca (A. verna) és a hegyeskalapú galóca (A. virosa) fordul elő, míg Észak-Amerikában az A. bisporiga és az A. ocreata nevű rokon fajok élnek.

Fontosabb fajok[szerkesztés]

piruló galóca (A. rubescens)
rőt selyemgomba (A. fulva)

Teljes fajlista[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]