Francisco Pizarro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francisco Pizarro
Francisco-Pizarro-um1540.png
Született
1478. március 16.
Trujillo
Elhunyt
1541. július 6. (63 évesen)
Lima
Foglalkozása Konkvisztádor
felfedező

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Francisco Pizarro témájú médiaállományokat.

Francisco Pizarro González, avagy Francesco Pizzaro (1478? – 1541. június 26.) spanyol konkvisztádor, az Inka Birodalom meghódítója.

1478-ban született a spanyolországi Trujillóban. Gonzálo Pizarro Rodrigues de Aguilar (idősebb) törvénytelen fiaként. Anyja, Francisca González Mateos csak nagyon szegény körülményeket biztosíthatott neki. Apja révén második unokatestvére volt Hernán Cortésnek, Mexikó híres meghódítójának.

Ifjú éveit disznópásztorkodással töltötte. 1502. február 3-án csatlakozott az Amerikába induló expedíciókhoz, Hispaniola újonnan választott kormányzójának kíséretéhez.

1513-ban Vasco Núñez de Balboát kísérte el, keresztülvágva a panamai földszorost egyike lett azoknak az európaiaknak, akik először pillantották meg a Csendes-óceánt. 1514-ben Balboa után Pedro Arias de Ávila lett az új kormányzó, és Pizarro a következő öt évben az ő közeli kíséretéhez tartozott.

Érdemeiért megkapta a Panamaváros polgármestere címet. 1524-ben 80 emberrel az Inka Birodalom meghódítására indult. Sikertelen kísérlete miatt elveszítette a kormányzó támogatását, ezért 1528-ban Spanyolországba utazott, hogy az uralkodótól, V. Károly császártól kérjen segítséget.

Császári kinevezéssel tért vissza Peruba, mint annak főkapitánya és kormányzója. Az Inka Birodalmat egy polgárháború kellős közepén találta: a himlőben elhunyt Huayna Capac fiai vívtak ádáz küzdelmet, míg végül Pizarro közreműködésével mindketten a háború áldozatául estek.

1533-ban 180 katonával elfoglalta Cuzcót, amit 1534 áprilisában Peru fővárosává tett. Pizarro Észak-Peru teljhatalmú ura lett, bár Manco Capacot elismerte legitim inka uralkodónak.

1535. január 18-án megalapította az új fővárost, Ciudad de los Reyest (a mai Limát). A déli területek (Nueva Toledo) kormányzója Diego de Almagro lett, és expedíciót indított Chile elfoglalására. Nem járt sikerrel, és visszatérése után háború tört ki közte és Pizarro között, miközben az inka uralkodó is gerillaháborút vívott a hódítók ellen. A konfliktus eredményeképpen Almagrót kivégezték, mire fia, „El Mozo” 1541. június 26-án húsz fegyveresével betört Pizarro palotájába, és megölte a kormányzót.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]