Balsafa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Balsafa
Balsafa
Balsafa
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Mályvavirágúak (Malvales)
Család: Mályvafélék (Malvaceae)
Nemzetség: Ochroma
Sw.
Faj: O. pyramidale
Tudományos név
Ochroma pyramidale
(Cav. ex Lam.) Urb.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Balsafa témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Balsafa témájú médiaállományokat és Balsafa témájú kategóriát.

A balsafa (Ochroma pyramidale, szinonimája O. lagopus) gyorsan és magasra növő fafaj, kifejlett egyedei a 30 méteres magasságot is elérhetik. Főként Dél-Amerika trópusi esőerdeinek északi részétől Mexikó déli részéig őshonos. Örökzöld, illetve száraz időszakban lombhullató. Ha a szárazság elhúzódik, a fatörzs átmérője (30–50 cm) kisebb lesz. A neve a spanyol balsa (ejtsd balsza, jelentése tutaj) szóból ered.

A faanyag nagyon puha, könnyű és nyílt erezetű. Száraz testsűrűsége 100–200 kg/m³, átlagos testsűrűsége 140 kg/m³ (alig egyharmada a legtöbb keményfáénak). Ezek a tulajdonságai teszik ideálisan alkalmazható anyaggá a modell építésben, valamint úszóképes eszközökben (mentőmellény stb.) is alkalmazzák. Thor Heyerdahl is ezt alkalmazta Kon-Tiki nevű tutajához. Széles körű alkalmazhatóságát bizonyítja a halászatban használt facsapdák sokasága, kis testsűrűsége miatt nagyon rugalmas, a belőle épített rácsos tartószerkezetek teherbírása meglehetősen magas. Ilyenek a statikai tesztelésre épített fa modellhidak, illetve repülőgépek vázszerkezeteinél is alkalmazzák más könnyűfákkal együtt. Ebből a fából készült például a második világháborúban tervezett és alkalmazott de Havilland Mosquito sárkányszerkezete is. Alkalmazták a Chevrolet Corvette Z06 mennyezeti szendvicspaneljében két karbonszálas lap közé ragasztva. Ilyen anyagból készülnek a teniszütők egyes részei, balsalemezt szoktak alkalmazni a fanemesítés során készített rétegelt, illetve furnér falemezekben is. Alkalmazzák még minőségi szörfdeszkákban is. Filmdíszletek készítésénél is használják: a díszlet azon elemei készülnek belőle, amelyeknek az – általában verekedési – jelenetek koreográfiája szerint el kell törniük.

Képek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]