Gonzalo Pizarro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gonzalo Pizarro
Született 1502[1][2][3][4][5]
Trujillo
Elhunyt 1548. április 10. (45-46 évesen)[6][2][3]
Cuzco
Állampolgársága spanyol
SzüleiGonzalo Pizarro Rodríguez de Aguilar
Foglalkozása
Tisztsége Viceroy of Peru
Halál okalefejezés
A Wikimédia Commons tartalmaz Gonzalo Pizarro témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gonzalo Pizarro y Alonso (1510 - 1548) spanyol konkvisztádor. Hernando és Francisco Pizarro féltestvére és Juan Pizarro vér szerinti testvére.

Élete[szerkesztés]

1530-1533-ban Francisco Pizarro féltestvérével részt vett a perui inka birodalom meghódításában. 1539-ben a másik féltestvérével, Hernando Pizarroval legyőzte Charcas (bolíviai régió) őslakosait.

Francisco Pizarro kinevezte Quito kormányzójává, de 1541-ben elhagyta a várost egy kelet felé tartó expedíción, hogy megkeresse a fahéjfákat és az aranyföldet (Eldorádó), amelyek nagy vagyont értek volna. Ez nagyobb expedíció volt, két-háromszáz spanyollal, négy ezer teherhordó indiánnal és számos kutyával. Útja során kegyetlenül megkínozta a bennszülött indiánokat, ha nem segítettek neki a fahéjfák és az arany megtalálásában. Az Andok láncain átjutva emberfeletti küzdelmekkel átverekedték magukat az amazonasi dzsungelen és lejutottak a Coca-folyó partjára. Itt kis bárkát építettek, és itt Pizarro előreküldte helyettesét, Orellánát, hogy egy kisebb csapattal a további útvonalat felderítse. Orellana az arany és a fahéjfák megtalálásának dicsőségét magáénak szerette volna tudni, így nem tért vissza Pizarrohoz. Pizzaro hiába küldött felderítőosztagot Orellana után, nem akadt a nyomára. Így a nehézségektől elcsigázottan visszafordult. Szinte az összes kísérő indiánja, aki élelmezési és fegyverhordozóként szolgált, meghalt az amazonasi esőerdőn átvezető útján. 1542 júliusában, amikor visszaért Quito-ba; emberei közül csak 80 maradt életben.  

Miután a spanyol királyság 1542-ben új rendelkezéseket hozott az Újvilág számára, amelyek korlátozták az egykori hódítók kiváltságait, lázadást vezetett a spanyol korona ellen. 1544-ben legyőzte Blasco Nunez Vela spanyol alkirályt és Peru kormányzójává nyilvánította magát. Végül 1548-ban Pedro de la Gasca őt győzte le, és a következő nap, mint lázadót kivégezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Autoritats UB
  5. Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia
  6. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

  • Raymond John Howgego: Encyclopedia of Exploration to 1800 (2003)
  • Eric Newby: The Rand Mc.Nally World Atlas of Exploration (1975)
  • Hermann Schreiber: Die neue Welt: Die Geschichte der Entdeckung Amerikas (1991)
  • Marcia Willis: Lecturama encyclopedy, Oerwouden langs de amazone (1971), blz. 23-28. Eerder verschenen als Jungle Rivers & Mountain Peaks (1971)