Huáscar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Huáscar
Waskhar lifetime portrait.jpg

Inka uralkodó
Uralkodási ideje
1525 1532
Elődje Huayna Capac
Utódja Atahualpa
Életrajzi adatok
Uralkodóház Hanan Cuzco
Született ca. 1491 ?
Huascarpata, mai Cuzco
Elhunyt 1533
Cuzco
Édesapja Huayna Capac
Házastársa Chuqui Huipa
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Huáscar témájú médiaállományokat.

Inti Cusi Huallpa Huáscar (Kecsua nyelven: Waskhar;[1] 1491 ?, Huascarpata, – 1532, Cuzco, mai Peru) apja, Huayna Capac halálát követően 1525-től 1532-ig az Inka Birodalom uralkodója.

Huayna Capac halálát megelőzően birodalmát a számára legkedvesebb fiai között két részre osztotta. Huáscar a déli területek fölött szerezte meg a hatalmat, míg féltestvére, Atahualpa az északi területeknek lett a kormányzója. Nem sokkal később azonban háború robbant ki a két testvér között, amelynek pontos oka nem tisztázott.

Juan de Betanzos krónikás szerint –akitől a legtöbb információnk származik a Huáscar-Atahualpa konfliktust illetőn- a féltestvérek közötti harc Huáscar zsarnoksága miatt robbant ki. Ezen állítást azonban kellő óvatossággal kell kezelni, hiszen Betanzos információi elsősorban Atahualpa egyik korábbi feleségétől származtak. A krónikás írásai szerint Atahualpa hadvezére Quizquiz, 100000 harcossal indult Huáscar 60000 fős serege ellen. Betandoz elbeszélései révén megismerhettük az inkák kegyetlen harcmodorát: az írásaiból kiderül, hogy Atahualpa büntetésként kitépette a törzsfőnökök szívét, és kényszerítette azok követőit a holttestek elfogyasztására.

A polgárháború Atahualpa győzelmével zárult, de a spanyolok jelenléte megpecsételte az új inka uralkodó és magának az Inka Birodalomnak a sorsát egyaránt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lexikon der Geschichte, Orbis verlag, 2001, ISBN 3-572-01285-6
Előző
Huayna Capac
Inka uralkodó
1525 - 1532
Következő
Atahualpa