Huáscar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huáscar

Inka uralkodó
Uralkodási ideje
1525 1532
ElődjeHuayna Capac
UtódjaAtahualpa
Életrajzi adatok
UralkodóházHanan Cuzco
Születettca. 1491 ?
Huascarpata, mai Cuzco
Elhunyt1533
Cuzco
ÉdesapjaHuayna Capac
ÉdesanyjaRahua Ocllo
Testvére(i)
HázastársaChuqui Huipa
GyermekeiMaytanchi
A Wikimédia Commons tartalmaz Huáscar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Inti Cusi Huallpa Huáscar (Kecsua nyelven: Waskhar;[1] 1491 ?, Huascarpata, – 1532, Cuzco, mai Peru) apja, Huayna Capac halálát követően 1525-től 1532-ig az Inka Birodalom uralkodója.

Huayna Capac halálát megelőzően birodalmát a számára legkedvesebb fiai között két részre osztotta. Huáscar a déli területek fölött szerezte meg a hatalmat, míg féltestvére, Atahualpa az északi területeknek lett a kormányzója. Nem sokkal később azonban háború robbant ki a két testvér között, amelynek pontos oka nem tisztázott.

Juan de Betanzos krónikás szerint –akitől a legtöbb információnk származik a Huáscar-Atahualpa konfliktust illetőn- a féltestvérek közötti harc Huáscar zsarnoksága miatt robbant ki. Ezen állítást azonban kellő óvatossággal kell kezelni, hiszen Betanzos információi elsősorban Atahualpa egyik korábbi feleségétől származtak. A krónikás írásai szerint Atahualpa hadvezére Quizquiz, 100000 harcossal indult Huáscar 60000 fős serege ellen. Betandoz elbeszélései révén megismerhettük az inkák kegyetlen harcmodorát: az írásaiból kiderül, hogy Atahualpa büntetésként kitépette a törzsfőnökök szívét, és kényszerítette azok követőit a holttestek elfogyasztására.

A polgárháború Atahualpa győzelmével zárult, de a spanyolok jelenléte megpecsételte az új inka uralkodó és magának az Inka Birodalomnak a sorsát egyaránt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lexikon der Geschichte, Orbis verlag, 2001, ISBN 3-572-01285-6
Előző
Huayna Capac
Inka uralkodó
1525 - 1532
Következő
Atahualpa