Huayna Capac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huayna Capac
Felipe Guamán Poma de Ayala rajza a Nueva crónica y buen gobierno-ból
Felipe Guamán Poma de Ayala rajza a Nueva crónica y buen gobierno-ból

Inka uralkodó
Uralkodási ideje
1493 1525 vagy 1527
Elődje Túpac Yupanqui
Utódja Huáscar
Életrajzi adatok
Uralkodóház Hanan Cuzco
Született 1467
Tumipampa, ma Cuenca, Ecuador
Elhunyt 1525 vagy 1527
Tumipampa, ma Cuenca, Ecuador
Édesapja Túpac Inca Yupanqui
Édesanyja Mama Ocllo Coya
Házastársa
  • Añas Colque
  • Rahua Ocllo
  • Paccha Duchicela
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Huayna Capac témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hanan-dinasztiából származó Huayna Capac (Kecsua nyelven Wayna Qhapa[1] (IPA:[waina ˈqʰapax]) azaz „ragyogó fiatal”); (1467 - 1525 vagy 1527) Tupac Inca Yupanqui-t követte a trónon, és az Inka Birodalom tizenegyedik uralkodója volt. Feleségétől, Coya Cusirimay-tól nem született fiú örököse, de ágyasaitól legalább, vagy több mint 50 utóda született (köztük Ninan Cuyochi, Huáscar, Atahualpa, Tupac Huallpa, Manco Inca Yupanqui, Atoc, Pawllu Inca és Quispe Sisa).

Az Inka Birodalom terjeszkedése. A Huayna Capac által elfoglalt területek zölddel jelölve

Huayana Capac délen kiterjesztette az Inka Birodalom határait egészen a mai Chileig és Argentínáig. Seregeivel éveken keresztül harcolt északon, (mai Ecuador és Kolumbia területén) hogy új területeket foglaljon el. Birodalmának fővárosa a délen fekvő Cuzco volt, de kísérletet tett Quito városának megerősítésére is.

1525-ben életét vesztette az északi tartományokban vívott harcok során (Quitói háborúk). Feltehetően a táborban kitört feketehimlő végzett az uralkodóval és fiával, Ninan Cuyochi-val. A kitört járvány megtizedelte Cuzco lakosságát is.

Halála előtt a számára két legkedvesebb gyermeke, Huáscar és Atahualpa között két részre osztotta birodalmát. A kettejük között később kirobbanó harc, és a spanyolok megérkezése azonban megpecsételte az Inka Birodalom sorsát.

Huáscar éppen Ninan elmozdításán dolgozott, amikor tudomást szerzett apja és testvére haláláról. Ezt követően megerősítette hatalmát délen és elfogatta féltestvérét. Atahualpának azonban sikerült a fogságból megszöknie, és az északi provinciákba távozva elnyerte apja hadvezéreinek támogatását és sereget toborzott. Végül Atahualpa került ki győztesen a polgárháborúból, de uralma nem tartott sokáig, mert a spanyol konkvisztádorok megérkeztek Dél-Amerikába. Pizarro elfogta, majd kivégeztette az inka uralkodót.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Huayna Capac című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lexikon der Geschichte, Orbis verlag, 2001, ISBN 3-572-01285-6
Előző
Túpac Inca Yupanqui
Sapa inka
1493 - 1525
Következő
Túpac Huallpa