Fighter (Tali-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fighter
Adatok
Év2024-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Luxemburg
Előadó(k)Tali
Nyelvfrancia, angol
Dalszerző
  • Ana Zimmer
  • Dario Faini
  • Manon Romiti
Szövegíró
  • Ana Zimmer
  • Manon Romiti
  • Silvio Lisbonne
Eredmények
Kronológia
ElőzőDonne-moi une chance (1993)

A Fighter (magyarul: Harcos) Tali luxemburgi énekesnő dala, mellyel Luxemburgot képviseli a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben.[1] A dal 2024. január 27-én, a luxemburgi nemzeti döntőben, a Luxembourg Song Contesten megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát. Ez a dal lesz az első luxemburgi nevezés az Eurovíziós Dalfesztiválra harminc év kihagyást követően, ugyanis az ország ezt megelőzően legutóbb 1993-ban vett részt a versenyen.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. december 11-én vált hivatalossá, hogy az énekesnő dala is bekerült a Luxembourg Song Contest elnevezésű nemzeti döntő mezőnyébe.[2] A dal január 27-én megnyerte a dalválasztó műsort, ahol a nemzetközi zsűri, valamint a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. A szuperdöntőben a zsűrinél az első, míg a közönség listáján a második helyet érte el, ezzel összesítésben megnyerte a versenyt, így ez a dal képviselheti Luxemburgot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalt először a május 7-én rendezendő első elődöntőben fellépési sorrendben tizenötödikként, utolsóként adják elő, a Portugáliát képviselő Iolanda Grito című dala után.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. TALI will front Luxembourg's return to Eurovision with 'Fighter' (angol nyelven). eurovision.tv , 2024. január 27. (Hozzáférés: 2024. január 29.)
  2. Luxembourg at the 2024 Eurovision Song Contest. RTL Today. RTL Luxembourg, 2023. december 10. (Hozzáférés: 2023. december 10.)

További információk[szerkesztés]