Faust-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Faust-díj
(Deutscher Theaterpreis Der Faust)
Szervezet neveNémet Színházi Szövetség
Alapítás éve2006
OrszágNémetország
Díjátadás
Első díjátadás2006. november 24.
Aalto Színház, Essen
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal

A Faust-díj (hivatalos német nevén Deutscher Theaterpreis Der Faust vagy DER FAUST) Németország legrangosabb, pénzjutalommal nem járó, „szakmabelieknek szakmabeliektől”, évente kiosztott színházművészeti díja, amelyet a Német Színházi Szövetség alapított 2006-ban. Az elismerést olyan művészek kaphatják, akik munkája irányadó a „német színház” számára, olyan a teljesítmények, amik felhívják a figyelmet a színház-művészetre, illetve annak művészi karizmával és tisztelettel adóznak.

A díjról[szerkesztés]

A díjat a Német Színházi Szövetség(wd) (Deutschen Bühnenverein) és kooperációs partnerei, a Tartományok Kulturális Alapítványa(wd)[1] (Kulturstiftung der Länder) a Német Előadó-művészeti Akadémia(wd) (Deutschen Akademie der Darstellenden Künste) és egy, évente változó tartományi önkormányzat közösen szervezik. A díjazottak névsorát díjkiosztó ünnepség kereteiben hirdetik ki az az évi tartományban.

A minden év őszén, több kategóriában odaítélt trófeát az osztrák díszlettervező, Erich Wonder(wd) készítette.

Menete[szerkesztés]

A Faust-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda az előző évi produkciókból kiválasztott jelölteknek, továbbá a zsűri által egy életműdíj kerül átadásra, amin felül a Német Színházi Szövetség elnöke[2] egy további, „különleges teljesítményért” járó különdíjat is adományozhat.

Az elismerés odaítélésének alapját a német színházak ajánlatai adják, amik azonban saját előadásaikat nem jelölhetik. Már az első évben Németország-szerte 100 feletti színjátszóhely több, mint 500 felterjesztést küldött be a díjra. Ezekből szakújságírók és a Német Színházi Szövetség művészeti kérdésekkel foglalkozó bizottsága (tagjai intendánsok, balett-igazgatók, rendezők, dramaturgok és kultúrpolitikusok) tesznek javaslatot kategóriánként három-három jelöltre. Ezek összesítéséből, ami már nyilvánosan is megjelenik, a Német Előadó-művészeti Akadémia tagjai írásban választják ki az az évi díjazottakat.

A díjakat minden évben ünnepélyes keretek között a Faust-gálán adják át, évente más németországi tartományban.

Kategóriák[szerkesztés]

  • Prózai színdarab rendezés
  • Prózai színdarab színésznő/színész
  • Zenés színdarab rendezés
  • Zenés színházi énekes színésznő/színész
  • Koreográfia
  • Táncos színésznő/színész
  • Gyermek-, ifjúsági színdarab rendezés
  • Díszlet/jelmez
  • Életműdíj, a zsűri díja
  • Különdíj, az elnök díja

Története, érdekességek[szerkesztés]

Első alkalommal az esseni Aalto Színházban(wd) került átadásra, ahol a Faust-életműdíjat Tábori György drámaíró-rendező kapta.[3][4]

2013-ban a zenés színházi rendezői kategóriában a magyar Szemerédy Alexandra és Parditka Magdolna rendezőpárost is jelölték a Coburgi Tartományi Színházban bemutatott Pillangókisasszony színpadra állításáért.[5] Egy évvel később pedig Bodó Viktor Übü király-interpretációjáért kerül a legjobb rendezés kategóriában a jelöltek sorába. Ez volt Bodó első munkája a Heidelbergi Színházban, amelyben társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság magyar színészei és a német társulat tagjai együtt játszottak.[6] 2017-ben első alkalommal került olyan magyar produkció a jelöltek közé, ami – a koprodukciós helyszíneken kívül – német közreműködő nélkül készült. Mundruczó Kornél rendező saját színháza, a Proton Színház Látszatélet című előadásával, a német premiernek helyszínt adó[7] egyik koprodukciós partnerével,[8] az Oberhauseni Színházzal(wd) került a díjra esélyes három produkció közé.[9][10]

Jelöltek és díjazottak[szerkesztés]

     – A díjat elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ágoston Zoltán: „Az a jó város, ahová szívesen megyünk” Konrád György interjú, Jelenkor 48. évfolyam, 9. szám, 811. oldal - 2005.
  2. Theaterpreis «Der Faust» für Hans Tränkle Archiválva 2017. szeptember 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, baden-wuerttemberg.de - 2009. szeptember 14. (németül)
  3. Theaterpreis "Faust" in Essen verliehen, Preis für "Macbeth"-Inszenierung, rp-online.de - 2006. november 27. (németül)
  4. a b DER FAUST 2006, buehnenverein.de (németül) (hozzáférés: 2017. szeptember 19.)
  5. MTI: Magyar jelöltek a rangos német színházi elismerésre Archiválva 2018. április 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, mno.hu - 2013. szeptember 13.
  6. (SZE): Bodó a legjobb német rendezők között, fidelio.hu - 2014. szeptember 4.
  7. „Imitation of Life“ von Kornél Mundruczó Archiválva 2017. szeptember 20-i dátummal a Wayback Machine-ben Theater Oberhausen - 2016. (németül)
  8. Látszatélet, protontheatre.hu
  9. Faust-díjra jelölték Mundruczó Kornélt a Proton Színház Látszatélet rendezéséért Archiválva 2017. szeptember 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, szinhaz.org - 2017. szeptember 15.
  10. a b DER FAUST 2017, buehnenverein.de (németül) (hozzáférés: 2017. szeptember 19.)
  11. DER FAUST 2007, buehnenverein.de
  12. DER FAUST 2008, buehnenverein.de
  13. DER FAUST 2009, buehnenverein.de
  14. DER FAUST 2010, buehnenverein.de
  15. DER FAUST 2011, buehnenverein.de
  16. Faust-Preise für Wuttke, Kimmig und Schütz Wuttke, Kimmig, Engel, Fischer-Lichte, nachtkritik.de - 2011. november 5.
  17. DER FAUST 2012, buehnenverein.de
  18. DER FAUST 2013, buehnenverein.de
  19. DER FAUST 2014, buehnenverein.de
  20. DER FAUST 2015, buehnenverein.de
  21. DER FAUST 2016, buehnenverein.de

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]