Polina Szemionova

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polina Szemionova
Született1984. szeptember 13.
Oroszország, Moszkva
Állampolgársága
Foglalkozása
  • koreográfus
  • balett-táncos
  • táncművész
KitüntetéseiBerliner Bär (2007)

SablonWikidataSegítség

Polina Szemionova (oroszul: Полина Семионова; 1984. szeptember 13.) moszkvai születésű balett-táncosnő, a New York-i American Ballet Theatre balerinája.

Eddigi pályafutása[szerkesztés]

Moszkvában a Bolsoj Balett Iskola növendékeként számos díjat nyert a legnívósabb balettversenyeken. Aranyérmet kapott a Moszkvai Nemzetközi Balettversenyen 2001-ben, első helyen végzett a Vaganova-Prix Balettversenyen Szentpéterváron 2002-ben és Junior Díjat a Nagoya Nemzetközi Balettversenyen 2002-ben, Japánban.

Miután 2002-ben befejezte tanulmányait, Vlagyimir Malakov balett-táncos meghívására Szemjonova a Berlini Állami Operaháznál vállalt szerepet, mint prímabalerina. Így tizennyolc éves korában ő lett az operaház történetének legfiatalabb prímabalerinája. Japánban Malakov partnereként lépett fel, ami az Operaházhoz való meghívásának oka is volt egyben. Főszerepet kapott a Diótörőben és a La Bayadère-ben már az első évadban. Ezt Tatjána szerepe követte az Anyegin-ben, ami a kedvence lett.

Polina tizenkilenc évesen, 2003-ban az Angol Nemzeti Balettel lépett fel A hattyúk tavában, ezzel dicsérő visszhangot váltva ki az angol kritikusokból. A következő évben a Kaliforniai Balett-Társulattal szerepelt a Csipkerózsikában, ismét elbűvölve a kritikusokat, annak ellenére, hogy a teljes darabot kiábrándítónak titulálták.

Miután Herbert Grönemeyer zenés klipjében, a Letzter Tag-ban is szerepelt, Polina Szemjonova a szélesebb közönség előtt is ismertebbé vált.

Külső hivatkozások[szerkesztés]