Farm salátaöntet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farm salátaöntet
Házi készítésű farm salátaöntet
Házi készítésű farm salátaöntet
NévadóSteve Henson
Típussalátaöntet, mártás
Nemzet, országAmerikai Egyesült Államok
Alapanyagokmajonéz, író, fokhagyma, hagyma, metélőhagyma
Fűszerekfekete bors, , petrezselyem, kapor
A Wikimédia Commons tartalmaz Farm salátaöntet témájú médiaállományokat.

A farm salátaöntet egy íróból, majonézből, fokhagymából, hagymából, mustárból és fűszerekből készített salátaöntet. A jellemző fűszerei a metélőhagyma, a petrezselyem, a kapor, a fekete bors, a pirospaprika és a mustármag. Az írót és a majonézt lehet tejföllel és joghurttal is helyettesíteni.

A farm salátaöntet rendkívül népszerű Amerikában és Kanadában, míg a világ többi részén majdhogynem ismeretlen.[1][2]

Történelme[szerkesztés]

Az öntet receptjét Steve Henson alkotta meg az 1950-es évek elején. Pár évvel később, feleségével Gayle-lel, megvásárolták a Sweetwater farmot, melyet panzióvá alakítottak, és Hidden Valley Ranch néven megnyitottak a Szent Márk-hágónál(wd), Santa Barbarában, Kaliforniában. Az öntetet itt szolgálták fel először a vendégek számára, melynek népszerűsége gyorsan nőtt, és a vendégek is gyakran kértek belőle elvitelre is. Ahogy terjedt a híre az új öntetnek, úgy nőtt a kereslet, míg meg nem alapították a Hidden Valley Ranch Food Products Inc. nevű vállalatot, melynek a gyárában beindult az öntet gyártása. Az első időkben csak a délnyugati államok üzleteiben terítették a farm salátaöntetet, majd később már országszerte. 1972 októberében a Clorox(wd)felvásárolta a Hidden Valley Ranch márkát 8 millió dollárért, és ezzel kezdetét vette a nagyüzem.[1]

Így fogyasztják[szerkesztés]

Farm salátaöntet
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 116 kcal   484 kJ
Szénhidrátok7 g
- Cukrok  2.5 g
Zsír51 g
Fehérje 1 g
B12-vitamin  0.3 μg13%
C-vitamin  3.4 mg4%
D-vitamin  4 NE1%
Kalcium  31 mg3%
Vas  0.6 mg5%
Magnézium  5 mg1% 
Kálium  62 mg1%
Nátrium  1094 mg73%

A farm salátaöntet közkedvelt mártogatós szósz(wd) például zöldségek ízesítésére, mint brokkoli, répa vagy zeller, de épp olyan jó chipshez, hasábburgonyához és csirkeszárnyakhoz(wd) is. Kitűnően passzol a frissen sült(wd) ételekhez, mint a rántott gomba, a rántott cukkini, a rántott uborka, a jalapeno poppers(wd), a hagymakarikák(wd) és az omlós csirkefalatok(wd). Nem utolsósorban, természetes hogy a pizza, a sült krumpli, a taco, a kisperec és a hamburger sem nélkülözheti ezt az ízvilágot.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ranch Dressing. Why do Americans love it so much? (angol nyelven). Slate magazin. (Hozzáférés: 2005. augusztus 5.)
  2. Germany doesn’t beat Champaign (angol nyelven). Peoria Journal Star. (Hozzáférés: 2010. január 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ranch dressing című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a farm salátaöntet címszót a Wikiszótárban!
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap