Egyiptom kultúrája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egyiptomi kultúrája több ezer éves történelemmel rendelkezik. Az ókori Egyiptom a Föld legkorábbi civilizációi közé tartozott és befolyásolta Európa későbbi kultúráit is. A főváros, Kairó, Afrika legnagyobb városa, évszázadok óta kulturális, oktatási és kereskedelmi központ.

Képek a kultúráról
Rebáb, nyárshegedű
Rebáb, nyárshegedű
Hastáncos
Hastáncos
Darbuka
Darbuka
Úd, vagyis arab lant
Úd, vagyis arab lant
Mecsetek Kairóban
Mecsetek Kairóban
Az Abu Szimbel-i templomok egy belső része
Az Abu Szimbel-i templomok egy belső része
Egy fiú Dél-Egyiptomban, a hagyományos viseletben, a galabijában áll a Nílus-völgyének csatornarendszere mellett
Egy fiú Dél-Egyiptomban, a hagyományos viseletben, a galabijában áll a Nílus-völgyének csatornarendszere mellett
Ókori egyiptomi hieroglifák
Ókori egyiptomi hieroglifák
Részlet a Halottak Könyvéből, Kr. e. 1300.
Részlet a Halottak Könyvéből, Kr. e. 1300.
Ókori egyiptomi zenésznők a 18. dinasztia korából
Ókori egyiptomi zenésznők a 18. dinasztia korából
Tutankhamon halotti aranymaszkja
Tutankhamon halotti aranymaszkja

Az ókori Egyiptom[szerkesztés]

Társadalom
Irodalom
Művészetek
Vallás
A Szfinx és Khephrén piramisa Gízában, Kairó mellett. Mindkettő az Óbirodalom idején épült

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Az Al-Azhar Egyetem a legrégebbi iszlám felsőoktatási intézmény, 970 körül alapították az azonos nevű mecsettel együtt.

Az arab országok közül egyedül Egyiptomban található operaház.

Kulturális világörökség[szerkesztés]

Az UNESCO szerint az emberiség közös kulturális örökségéhez tartozik:

Felső-egyiptomi népzenészek a hagyományos viseletben, az ún. galabijában

Művészetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Korábban az arab világban élt egy mondás: "Egyiptom ír, Libanon publikál, Irak olvas".

A modern Egyiptom irodalomtörténete számos tehetséges írót és költőt tartalmaz. Különösen figyelemre méltó Nagíb Mahfúz (irodalmi Nobel-díjas), Alaa Al Aswany (bestseller szerző), Hassan Tawfik, Muhammad Hussein Geikel (Haykal), Louis Awad és mások.

Zene[szerkesztés]

Az 1970-es évektől kezdve az egyiptomi popzene egyre fontosabbá vált a helyi kultúrában, főleg a fiatalok körében. Az egyiptomi népzene is népszerű, esküvők és egyéb ünnepségek alkalmával játsszák.

A "makám" néven ismert arab dallammodellnek mind világi, mind vallási felhasználása is van.

Iparművészet[szerkesztés]

Filmművészet[szerkesztés]

Az országban nem kevesebb mint 30 műholdas csatorna üzemel, és évente több mint száz film készül, immár az új stúdiónegyedben is, amelyet „a Kelet Hollywoodjának” neveznek. Minden évben megrendezik a világhírű Kairói Nemzetközi Filmfesztivált (wd). [1]

A filmiparban fő versenytársai a térségben a Perzsa-öböl államai és Libanon.

Építészet[szerkesztés]

Egyiptom gazdag építészeti emlékekben. Az országban számos helyszín szerepel az UNESCO Világörökség részeként. Az ókorból fennmaradtak a Kairótól délre fekvő ókori Memphisz város és temetőjének romjai, mellette a gízai piramisok; Felső - Egyiptomban többek közt Karnak, Luxor vagy Asszuán romjai, számos más ősi műemlék mellett. Kairó óvárosát gyakran "iszlám Kairónak" nevezik, amely tele van mecsetekkel, iszlám oktatási intézményekkel, régi fürdőkkel és szökőkutakkal. Alexandriában és Kairóban számos európai stílusú középület, kastély, szálloda látható. A modern korban a nyugati hatás többfelé megmutatkozott, például a kairói Egyiptomi Múzeum épületében.

Társadalom[szerkesztés]

Elsősorban a muszlim hit határozza meg az egyiptomiak életének ritmusát. A müezzin naponta ötször imára hívja a híveket hangszórón keresztül.

Az asszonyok gyakran konzervatívan öltöznek, de a gyerekek modern ruhát viselnek.
Egy állomás peronján két nő.

Szokások[szerkesztés]

  • A személyes méltóság, a tisztesség és a jó hírnév a legfontosabb dolgok közé tartozik.[2]
  • Az embereket általában a keresztnevükkel szokták megszólítani, amelyet gyakran valamilyen cím vagy titulus előz meg. Egyedül név szerint megszólítani valakit udvariatlan dolog.[3]
  • Az illemtan egyik fontos szabálya a vendégekkel való szívélyes és vendégszerető bánásmód.[3]
  • Az egyének szűkebb csoportjuknak vagy családjuknak vannak alárendelve. A család adja meg társadalmi azonosságtudatukat.[2]
  • A hagyománytisztelő arabok mindkét lábukat a földön tartják; ültükben nem keresztezik a lábukat. Valakinek a lábára mutogatni agresszivitást jelent.[2]
  • A lábbeliket általában az ajtó előtt leveszik.[2]
  • Az egyiptomiak erősen fatalisták, s úgy gondolják, hogy sorsuk Allah kezében van. Ezért elfogadják a dolgokat úgy, ahogy vannak, többnyire nem próbálnak rajtuk változtatni.[2]
  • A muszlimok nem esznek disznóhúst és nem fogyasztanak alkoholt.[2]
  • Az egyiptomiak kifejezésmódja nyomatékos és hangos. Üzleti tárgyalás közben sem ritka a kiabálás, a hangos beszéd.[2]
  • Ha egy egyiptomi megfogja valakinek a kezét, az a barátság jele. Az arab férfiak gyakran kézen fogva sétálnak.[2]
  • Az arabok kedvelik a kávé mellett folytatott hosszas beszélgetéseket. Kedvelik a túlzásokat, a költői szófordulatokat és az érzelemkitörést.[2]
  • Az egyneműek közelebb állnak egymáshoz beszélgetés közben, mint a nyugatiak és gyakran meg is érintik egymást. Az ellenkező neműek viszont távolabb állnak egymástól, mint a nyugatiak.[2]
  • Hagyományos körökben elterjedt gyakorlat a női nemi szervek megcsonkítása.

Illemtan[szerkesztés]

[2]

  • Egy férfi és nő (akár házasok, akár nem) nem érinthetik meg egymást mások előtt.
  • Ne érdeklődjünk partnerünk feleségének vagy lányának egészsége felől. Ezzel szemben jó beszélgetési témák lehetnek a kosárlabda, az egyiptomi táblajáték, az ókori történelem és mai egyiptomi tudományos eredmények. Ne említsük Izraelt és a Közel-Kelet problematikáját.
  • Bár az egyiptomiak gúnyolódhatnak magukon (főleg kormányzatuk bürokráciáján), a nem egyiptomitól nem tűrik el az effajta humorizálást.
  • Ha egyiptomi családnál étkezünk virágot vagy édességet vigyünk magunkkal, soha ne alkoholt. Egy kis maradékot hagyjunk a tányérunkon, jelezve ezzel, hogy eleget ettünk. A tiszta, üresen hagyott tányér azt jelzi, hogy éhesek maradtunk. Sértésnek vehetik továbbá, ha megsózzuk az ételt.
  • A bal kéz a személyes higiénia műveleteinek elvégzéséhez van fenntartva, ezért tisztátalan. Ne használjuk a bal kezünket étkezéshez vagy gesztikulálásra.

Gasztronómia[szerkesztés]

Az ételek egyszerűek és kiadósak, főleg gyümölcsökből és zöldségekből készülnek, friss fűszerekkel ízesítve. Dél-Egyiptom konyhája közelebb áll az észak-afrikaihoz, és fűszeresebb, mint az északi. A sertéshús az iszlám miatt tilos, de a bárányhús gyakori. Grillezve, zöldségekkel párolva, darált húsból mindenféle étel készül belőle. A Hamam-makshi egy fűszeres rizzsel töltött, faszén felett grillezett galamb.

  • falafel
  • ful medamesz (فول مدمس), számos arab ország (egyiptomi, libanoni, szír stb.) konyhájának nemzeti étele, amelyet hagyományosan a reggelizőasztalnál szolgálnak fel. Fokhagymával, citromlével, olívaolajjal ízesített bab.
  • kushari vagy koshari (كشري) Egyiptom nemzeti étele és népszerű utcai étel.[4] Fűszeres paradicsomszósszal leöntött tészta, rizs és lencse keveréke.[5][6]
  • taamiya: Bő olajban sütött, erősen fűszerezett, összetört babszemek.
  • fuul: Citrom, só, bors és szezámolajos lóbab keveréke. Körítése saláta.
  • tahina: Őrölt szezámmagvakból készítik.
  • ghanoug: Tahinából és padlizsánból készítik.

Sport[szerkesztés]

A labdarúgás a legnépszerűbb sport Egyiptomban. Az egyiptomi futballklubok, különösen az Al Ahly és a Zamalek Afrika-szerte ismertek. Egyiptom az Afrika-kupán 2010-ig hét alkalommal állt a dobogó felső fokán.

Egyiptom volt az első afrikai ország, amely csatlakozott a FIFA-hoz, de csak háromszor jutott ki a FIFA-világbajnokságra, 1934-ben, 1990-ben és 2018-ban.

A 21. század elején a népszerűbb sportok még a kosárlabda, a kézilabda, a fallabda és a rollerhoki.

Vallás[szerkesztés]

Egyiptomban mind az iszlám, mind a kereszténység befolyása meghatározó. A muszlimok többsége szunnita, a keresztények túlnyomó része kopt ortodox.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Film Festivals: Find out more about the Cairo International Film Festival. ukhotmovies.com. [2011. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 21.)
  2. a b c d e f g h i j k Gemini Budapest Kiadó: Az üzleti kultúra enciklopédiája, 1998
  3. a b Culture of Egypt - history, people, clothing, traditions, women, beliefs, food, customs, family. www.everyculture.com. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  4. Why 2020 is the year to visit Cairo. BBC Travel , 2020. január 13. [2020. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. Egyptian Koshari Recipe - The Mediterranean Dish, <https://www.themediterraneandish.com/egyptian-koshari-recipe/>
  6. Food in Egypt: 13 delicious dishes and drinks you shouldn't miss (angol nyelven). CNN , 2020. január 15. (Hozzáférés: 2020. szeptember 14.) „Koshary: One of Egypt's most popular dishes is a carb-packed combination of macaroni, rice and beans flavored with tomatoes, onions, garlic and whatever else the chef feels like tossing in.”