Az iszlám Kairó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az iszlám Kairó
Világörökség
Az iszlám Kairó
Az iszlám Kairó
Adatok
OrszágEgyiptom
Világörökség-azonosító89
TípusKulturális helyszín
Elhelyezkedése
Az iszlám Kairó (Egyiptom)
Az iszlám Kairó
Az iszlám Kairó
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 30° 02′ 45″, k. h. 31° 15′ 46″Koordináták: é. sz. 30° 02′ 45″, k. h. 31° 15′ 46″
A Wikimédia Commons tartalmaz Az iszlám Kairó témájú médiaállományokat.

Az iszlám Kairó (arabul: قاهرة المعز) néven Egyiptom fővárosában az új, modern negyedek - a mai Kairó központja - megépülése előtti városrészt nevezzük. A terület magja az a fallal körülvett városrész, amelyet a Fátimidák alapítottak 969-ben. Kairónak ez a történelmi negyede 1979 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségek listáján.

A világon ebben a városnegyedben található a legtöbb középkori iszlám műemlék. Csúcsos minaretek és kupolák nyújtózkodnak az ég felé, tanúiként egy olyan kornak, amikor Kairó a világ leggazdagabb városa volt. Műemlékek ezrei sorakoznak az út menti márványkutaktól kezdve a medreszéken és mauzóleumokon át a látványos mecsetekig. Mivel a terület egy nagyvárosi körzet szívében helyezkedik el, otthont kell adnia az egyre sűrűsödő 21. századi lakosságnak, amely ma is itt él a középkori negyedekben. A vízvezeték- és csatornahálózat elavult, a népsűrűség óriási, ezért akik tehetik, elköltöznek innen. Az iszlám Kairó több négyzetkilométernyi területen fekszik, felfedezése több napot - akár egy hetet - is igénybe vehet. A fontos épületek szerencsére tömböt alkotnak egy lineáris, kényelmesen végigjárható útvonal mentén, de ez is több kilométer hosszú.

Történet[szerkesztés]

Az arabok 641-ben hódították meg Egyiptomot Amr ibn al-Ász vezetésével. Ő alapította meg Fusztát városát 643-ban (a mai Kairó déli részén), mely sokáig a tartomány központja és az észak-afrikai terjeszkedés kiindulópontja volt. Ezt a várost illetik Ó-Kairó néven. A hatalmi torzsalkodások következtében a 8. század közepén al-Fusztát az Abbászidák kezére került, akik északkeleti irányban tovább bővített várost nagy katonai táborrá építették ki, és nevét al-Aszkarra (jelentése: „tábor”) változtatták. A 9. században az Abbászidák bérbe adták Egyiptomot a törököknek. Az első, 868-ban önállósodó emírdinasztia, a Túlúnidák alapítója Ahmed ibn Tulún a régi várostól északra nagyarányú építkezéseket indított el, és hatalma megszilárdítása érdekében 30 000 fő befogadására alkalmas katonai tábort is létesített. Az új főváros az al-Katái („őrség”) nevet kapta. Bár a Túlúnidák 905-ös bukásakor központjukat nagyrészt lerombolták, hamarosan újra benépesült, és Kairó később bekebelezte.

A mai iszlám Kairót (amelyet Fátimida-Kairónak is hívnak) 969-ben a fátimida hódító Dzsavhar asz-Szikillí alapította, amikor elragadta az Ihsídida emírektől Egyiptomot és új kalifátusa székhelyének tette meg. A város új elnevezése ekkor lett al-Qahira (Kairó). A későbbi metropolisz több kisebb, fokozatosan összekapcsolódó városból jött létre. Itt-ott falakkal körbevett történelmi negyedében több mint hatszáz nyilvántartott műemlék található. Az évszázadok során a területet egymást követő dinasztiák uralkodói irányították, köztük Szaladin szultán a 12. század végén, valamint a mameluk szultánok 1250 és 1517 között. A város a 16. századtól a 19. századig az Oszmán Birodalom része volt. A fátimida korszak legszebb műemlékei az El-Azhar negyedben találhatók, köztük három városkapu, a városfal négyzet alaprajzú tornyai és öt mecset. Az El-Aznar mecset, Egyiptom harmadik legrégebbi mecsete 970 és 972 között épült. Az épületegyüttes egy részében 989-től az iszlám szunnita irányzatának jogi és arab nyelvű egyeteme működik, igazgatója napjainkban is az ország legmagasabb rangú vallási tekintélye. A városkép meghatározó eleme a Citadella, építése 1176-ban kezdődött Szaladin szultán utasítására. Az erődítmény nagy részét 1825-ben egy lőporrobbanás elpusztította, majd 1830-tól itt épült fel a Mohamed Ali-, más néven Alabástrom-mecset.

Főbb látnivalók[szerkesztés]

Angol nyelvű térkép Kairó óvárosáról
 • Khán el Khalíli bazár és sikátorok
 • Al-Azhar mecset és egyetem
 • el-Hakim mecset
 • Ibn Túlún-mecset
 • Mohamed Ali-mecset
 • Hasszán Szultán és Er-Rifai-mecset
 • Citadella
 • Medreszék, mauzóleumok (Barkuk, Kaálun, Mohamed Nászir)
 • Városkapuk (Báb az Zuvejla, Báb al-Futuh, Báb al_Naszr)
 • Iszlám művészetek múzeuma
 • Amr-mecset, a legrégibb mecset (642-827), Dél-Kairóban található)

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Islamic Cairo
A Wikimédia Commons tartalmaz Az iszlám Kairó témájú médiaállományokat.
 • Egyiptom. National Geographic. Geographia Kiadó (2008) 
 • Világörökségek enciklopédiája. Kossuth Kiadó (2011). ISBN 963-09-6595-8