Afrika kultúrája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gizai piramisok
Sabuwar Kofar Gate, Nigéria
Amani Tingatinga Art
Esther Mahlangu

Afrika kultúrája változatos és sokrétű, különböző népekkel és törzsekkel rendelkező országok keverékéből áll, amelyek mindegyikének megvan a maga egyedi jellemzője. Az afrikai kultúra megmutatkozik művészetében és kézművességében, folklórjában és vallásában, ruházatában, ételében, zenéjében és nyelvében. A kulturális sokszínűség nemcsak a kontinensen nyilvánul meg, hanem gyakran még egyetlen ország kultúrája is tele van etnikai sokszínűséggel. Minden országnak megvannak a maga törzsei, nyelvei és kulturális különbségei. Még az olyan kisebb afrikai országokban is, mint Uganda, több mint harminc törzse él eltérő kultúrával.[1] Az afrikai kultúra olyan régi, mint maga a faj; és magába foglalja a sziklarajzokat, az ókori Egyiptom művészetét vagy a Nok kultúrát, de sok más ősi civilizáció is felemelkedett, majd tovatűnt a kontinensen.

Az észak-afrikai államok, Egyiptom, Líbia, Tunézia, Algéria és Marokkó kulturálisan az arab világ részének tekintik magukat, vagy - mint Marokkóban - ragaszkodnak etnikai alapú kultúrájuk sokféleségéhez, berberek, arabok vagy afrikaiak között.

A múltban sok afrikai gyarmat és régió, amelyre az európai vagy keresztény kultúra hatott, visszaszorította a hagyományos kultúrát. Az országok függetlenségének elnyerésével és az afrikai nacionalizmus térnyerésével azonban kulturális fellendülés következett be. A legtöbb afrikai ország kormánya ma támogatja a hagyományos kultúrát, a nemzeti tánc- és zenei csoportok létrehozását, a múzeumok felépítését, valamint a helyi művészek képzését.

Művészet[szerkesztés]

BaKongo maszkok a Kongó-régióból

Afrikának gazdag hagyománya van a művészetek és a kézművesség terén. Fekete-Afrikában főleg a számos fafaragásban, a vallási maszkokban, a kézműves szobrászatban, festészetben, fazekasságban, a színes és tarka ruházatban, a ritmikus, lüktető zenében nyilvánul meg. A hagyományos famaszkok (wd), amelyek ábrázolhatnak embert, állatot vagy legendás lényeket, az egyik legelterjedtebb művészeti forma Nyugat- és Közép-Afrikában. Fontos szerepet töltenek be a rituálékban vagy szertartásokban, különböző célokkal, mint például a jó termés biztosítása, a törzsi szükségletek kielégítése, a beavatási rituálékban vagy épp a temetési szertartásokban. Néhány maszk az elhunyt ősök szellemét képviseli.

A szobrászat művészete évezredekre nyúlik vissza, a legkorábbi szobrokat az ókori Egyiptomban találjuk.

Észak-Afrika
Iszlám
Fekete-Afrika

Építészet[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

Társadalom[szerkesztés]

Vallás[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

Sok afrikai falvakban élő ember gazdálkodó. Szinte teljes egészében az általuk termesztett élelmiszerből élnek. A hagyományos ételeket a szabadtéri piacokon is értékesítik. Olyan észak-afrikai országokban, mint Marokkó és Algéria, a kuszkusz egy népszerű étel hússal és zöldséggel együtt. Fekete-Afrikában gyakori, hogy az emberek maniókát, kukoricát, főzőbanánt termesztenek és fogyasztanak.[1] A marhahús és a csirke kedvenc húsétel, de alkalmanként vadhúst is fogyasztanak, krokodil, majom, antilop vagy varacskosdisznó készítményt.

Nyelv[szerkesztés]

Mivel sok afrikai ország egykor az európai gyarmatok része volt, sokan tudnak angolul, franciául, portugálul vagy más nyelven beszélni. Észak-Afrikában főleg arabul beszélnek, míg Kelet-Afrikában a szuahéli a domináns közvetítő nyelv.

Afrikában a világ nyelveinek körülbelül egyharmadát beszélik,[2] valahol 1000 és 2000 nyelv között. Ezeknek a nyelveknek és nyelvjárásoknak nem ugyanolyan a jelentősége: némelyiket csak néhány száz vagy ezer ember, más nyelveket milliók beszélnek. A kontinens fő etnolingvisztikai megoszlása:

A fekete-afrikaiak túlnyomó többsége az egyik niger-kongói nyelvet beszéli, amelyek mindegyike közös eredetű. Ez lehet a közös "afrikai közösség" tényleges alapja. Mindenekelőtt az ide tartozó bantu nyelveknek hatalmas az elterjedési területe, amely Afrika szinte teljes déli felét magába foglalja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b africantrails: Africa Culture and history
  2. Introduction to African Languages (angol nyelven). alp.fas.harvard.edu . (Hozzáférés: 2021. február 19.)
  3. Spoken languages of African countries - Nations Online Project. www.nationsonline.org . (Hozzáférés: 2021. február 19.)