Edgardo Codesal Méndez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edgardo Codesal Méndez
Személyes adatok
Teljes név Edgardo Enrique Codesal Méndez
Születési dátum 1951június 2. (68 éves)
Születési helyMontevideo,  Uruguay
Egyéb foglalkozás nőgyógyász
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19811990.I. Ligajátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19831990.FIFA-tagjátékvezető

Edgardo Codesal Méndez (Montevideo, 1951. június 2.–?) mexikói nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Eredeti foglalkozása nőgyógyász.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Tizennégy éves korában édesapja az angliai világbajnokságon fújta a sípot. A játékvezetői vizsgát 1971-ben tette le. A küldési gyakorlat szerint rendszeres partbírói tevékenységet is végzett. 1981-ben lett az I. Liga játékvezetője. A nemzeti játékvezetéstől 1990-ben vonult vissza.

Mottója: Ha valaki felér a csúcsra, annak elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy azt mondja, elég! Játékvezető annál többet nem érhet el, mint hogy a világbajnoki döntőben működhessen.[forrás?]

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Mexikói labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1983-tól tartotta nyilván bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül a spanyolt és az angolt beszéli. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának partbíróként segített. FIFA JB besorolás szerint első kategóriás bíró. A mexikói nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság sorrendjében többedmagával a 4. helyet foglalja el 3 találkozó szolgálatával. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 1990-ben búcsúzott. Válogatott mérkőzéseinek száma: 22, ebből európai válogatottaknak: 7.

Labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]

U20-as labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]

Szovjetunió rendezte az 5., az 1985-ös ifjúsági labdarúgó-világbajnokságot, ahol a FIFA JB hivatalnokként foglalkoztatta.

1985-ös ifjúsági labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1985. augusztus 29. Hrazdan Stadion, Jereván csoportmérkőzés (A. csoport) MagyarországBulgária 1 – 1 17 000

---

A világbajnoki döntőhöz vezető úton Mexikóba a XIII., az 1986-os labdarúgó-világbajnokságra, illetve Olaszországba a XIV., az 1990-es labdarúgó-világbajnokságra a FIFA JB bíróként alkalmazta. Előselejtezőket a CONCACAF zónában vezetett. A FIFA JB elvárása szerint, ha nem vezetett, akkor partbíróként tevékenykedett. Három csoportmérkőzés közül az egyiken egyes számú besorolást kapott, játékvezetői sérülés esetén továbbvezethette volna a találkozót. A tizennegyedik világbajnokság döntőjét első Közép-Amerikaiként, első mexikóiként vezethette. Világbajnokságon vezetett mérkőzéseinek száma: 3.

1986-os labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]
Selejtező mérkőzés[szerkesztés]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1985. április 20. Központi Stadion, Victoria előselejtező (2. kör; 2. csoport) KanadaGuatemala 2 – 1
1990-es labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]
Selejtező mérkőzés[szerkesztés]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1989. május 28. Queen's Park Oval Stadion, Port of Spain előselejtező (döntő csoport) Trinidad és TobagoCosta Rica 1 – 1
1989. szeptember 17. Nemzeti Stadion, Tegucigalpa előselejtező (döntő csoport) SalvadorAmerika 0 – 1 3700
1989. október 30. Központi Stadion, Ramat Gan CONMEBOL/OFC rájátszás (2. mérkőzés) IzraelKolumbia 0 – 0 50 000
Világbajnoki mérkőzés[szerkesztés]

Nemzetközi szakmai munkájának elismeréseként a FIFA JB megbízta a „csúcsok csúcsára”, a világbajnoki döntő dirigálására. Ő volt az első játékvezető, aki a döntő mérkőzésen kiállított játékost, kettőt is. Amikor az újságírók felvetették, hogy nem szerencsés egy uruguayi (mexikói) játékvezetőre bízni az argentin mérkőzést, ő azt nyilatkozta, hogy az uruguayok és az argentinok ugyan nem szeretik egymást, de ez őt nem fogja zavarni. A szaksajtó szerint igen is zavarta. A FIFA JB kommüniké kiemelte, hogy a mexikói játékvezető jelölése szinkronban van a FIFA JB új koncepciójával, amely nem afféle jutalomként a pályafutásuk legvégén járó játékvezetőket jutalmazza meg a nagy fontosságú mérkőzések vezetésével, hanem a fiatalabb, dinamikusabb bírógenerációt helyezi előtérbe. A játékvezető produkciója abszolút negatív értékelést kapott. A FIFA JB látva a labdarúgó játék dinamikusságát, lendületességét, rákényszerült arra, hogy olyan nemzetközi játékvezetői generáció váltást hajtson végre, ahol, akár a helyes ítéletek kárára, de fizikailag szinte tökélestesen egyben lévő sportembereket kíván foglalkoztatni. A labdarúgó sporttörténelem, sokak fájdalmára – korosztályi szűkítés – bebizonyította a koncepció helyességét.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1990. június 14. Olimpiai Stadion, Róma csoportmérkőzés (A. csoport) OlaszországAmerika 1 – 0 73 423
1990. július 1. San Paolo Stadion, Nápoly egyik negyeddöntő AngliaKamerun 3 – 2 55 205
1990. július 8. San Nicola Stadion, Torino döntő NSZKArgentína 1 – 0 62 628

Olimpiai játékok[szerkesztés]

Az 1988. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának végső szakaszán a FIFA JB bíróként alkalmazta.

1988. évi nyári olimpiai játékok[szerkesztés]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1988. szeptember 17. Daegu Civic Stadion, Tegu csoportmérkőzés (A. csoport) SvédországTunézia 2 – 2 20 000

A magyar labdarúgó-válogatott mérkőzései (1902–1929)[szerkesztés]

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1985. december 14. Luis Gutiérrez Dosal (La Bombonera) Stadion, Toluca felkészülési (599. mérkőzés) MexikóMagyarország 2 – 0 35 000

Sportvezetői pályafutás[szerkesztés]

Pályafutását befejezve a CONCACAF égisze alatt működő nemzetközi játékvezetők igazgatója. A FIFA JB felkérésére több nemzetközi tornán volt a játékvezetők vezetője: az 1999-es női labdarúgó-világbajnokságon, az 1999-es ifjúsági labdarúgó-világbajnokságon, az 1999-es konföderációs kupám valamint az 1999-es U17-es labdarúgó-világbajnokságon.

Szakmai sikerek[szerkesztés]

A IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 98, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Sálvio Spinola Fagundes Filho, Gamál al-Gandúr, Renato Marsiglia társaságában. A 2008-as szavazáshoz képest 24 pozíciót hátrább lépett.

Családi információk[szerkesztés]

Édesapja José María Codesal maga is világhírű játékvezető volt. Codesal hazáját „elhagyva” Mexikóba költözött, feleségül vette a mexikói FIFA-tag, Javier Arriaga lányát, Seliát. Az após a vő aktív működésének idején tagja volt a FIFA Játékvezető Bizottságának (JB).

Források[szerkesztés]

Dénes Tamás-Pongrácz György: Bírókirályok (Avagy a síp művészei), Mécs László Kiadó 1997 ISBN 963-79-74-33-4

Külső hivatkozások[szerkesztés]