Dollárjel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A dollárjel (vagy pesojel), $ a nemzetközi pénzforgalomban előforduló különböző peso és dollár pénznemeket jelölő devizajel.

Eredete[szerkesztés]

A jelet először az 1770-es évekből származó brit, amerikai, kanadai, mexikói és egyéb spanyol-amerikai üzleti levelezésekben lelték fel, ahol a spanyol-amerikai pesóra utalt,[1][2] amit a Brit-Észak-Amerika területén spanyol dollár vagy piece of eight („egy a nyolcból?”) néven is ismert volt. Ez az ezüstpénz szolgált mintául az 1785-ben bevezetett amerikai dollár és az új, spanyol-amerikai érmék (a mexikói peso, a perui 8-realos és a bolíviai 8-solos) számára egyaránt.

A legjobban dokumentált elképzelés szerint a dollárjel a spanyol és spanyol-amerikai grafikus rövidítésből (sziglából), a peso rövidítésére használt „ps”-ből származik. Késő 18. századi és korai 19. századi kéziratok vizsgálata arra utal, hogy az s-et egyre inkább a p fölé írták, amiből a „$”-ral egyenértékű karakter fejlődött ki.[3][4][5][6][7]

Alternatív elméletek[szerkesztés]

A dollárjel kialakulásával kapcsolatban több más elmélet is létezik, egyeseknek tulajdonítanak némi tudományos alapot, mások amolyan népetimológiák.[8]

Egy függőleges vonallal írva ($)[szerkesztés]

Áthúzott 8-as[szerkesztés]

Az egyik elmélet szerint a dollárjel a nyolcas szám áthúzásából ered, ami pedig a nyolcas érmére utal. Az 1963 előtti Oxford English Dictionary ezt tartotta a legvalószínűbb magyarázatnak, bár a későbbi kiadásokban megkérdőjelezték.

Spanyol dollárérmék[szerkesztés]

1768-as spanyol gyarmati real ezüstérméje, rajta a jobb és bal alsó negyedben a PTSI verdejellel és a világ ábrázolását övező Héraklész oszlopaival.

Egy másik elgondolás szerint a dollárjelet a jelenlegi Bolívia területén, Potosíban vert spanyol dollárokon található PTSI verdejel inspirálta. Az egymásra írt „PTSI” betűkből álló verdejel erős hasonlóságot mutat az egyszer áthúzott dollárjellel (lásd a fotót). A PTSI verdejel, ami a gyarmati időszak legnagyobb pénzverdéjében, Potosíban 1573 és 1825 között vert ezüstérmékre rákerült, széles körben ismert lehetett az észak-amerikai gyarmatokon.

Görög mitológia[szerkesztés]

Egy további elmélet szerint a dollárjel alakja a görög mitológia egyik istenétől, Hermésztől származik, aki a pásztorok, utazók, és a kereskedők istene is volt: a darumadár mellett jelképeinek egyike volt a caduceus, egy hírnökbot, melyre két kígyó tekeredik: .

A cinóber alkímiai sziglája[szerkesztés]

A dollárjellel gyakorlatilag megegyező szimbólumot használtak a cinóber alkímiai sziglájaként, bár senki nem vetette fel komolyan, hogy ez lehetne a dollár jelének eredete. [9]

Két függőleges vonallal írva: [szerkesztés]

Spanyol címer[szerkesztés]

Héraklész oszlopai az őket körülvevő, „S” formájú szalaggal Sevilla városából, a 16. századból

Egy ismert elmélet szerint a dollárjel a gyarmati ezüstérmékre, a realokra vert spanyol címerből származik. A realok (köztük a spanyol dollár) Spanyolország amerikai és ázsiai gyarmatain voltak forgalomban. Elfogadták őket az észak-amerikai angol kolóniákon is, melyek később az Egyesült Államok és Kanada részeivé váltak.

1492-ben II. Ferdinánd aragóniai király vezette be a Héraklész oszlopai-szimbólumot, és a Non plus ultra latin mondást, ami azt jelentette, „nincs [innét] tovább”, azaz „ez az [ismert] világ vége”. Amikor Kolumbusz Kristóf eljutott Amerikába, a feliratot Plus ultrára változtatták: kb. „innét [és] tovább”.

A spanyol címer

A szimbólumot V. Károly is szerepeltette címerében, melyben Spanyolország Amerikai birtokait jelképezte. Később arany- és ezüstérmékre verték; ezek az érmék, melyeken Héraklész oszlopai a Föld két félgömbje fölött, „S” alakú szalaggal átfogva láthatók, Amerikában, Európában és Ázsiában is használatban voltak. A kereskedők a dollár vagy peso leírása helyett ezt a szimbólumot rajzolták le, ami fokozatosan leegyszerűsödött egy sima S-re, amin két függőleges vonal halad át.

Az „US” rövidítés[szerkesztés]

A két függőleges vonallal áthúzott dollárjel az Egyesült Államok monogramja (US), ami az Egyesült Államok Pénzverdéje (United States Mint) által kibocsátott pénzeszsákokon olvasható. Az egymásra írt U és S betűk emlékeztetnek a történelmi duplán áthúzott dollárjelre – : az 'U' alja beleolvad az 'S' alsó görbéjébe, így csak a két függőleges vonal marad. Ez az elmélet nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a dollárjel már az Egyesült Államok megalakulása előtt is használatban volt.[10]

„Unit of silver”[szerkesztés]

Egy másik elmélet szerint a „unit of silver”, azaz „ezüstegység” kifejezésből származik. Az amerikai forradalom előtt az árakat gyakran spanyol dollárban adták meg. Az ár megadásakor a nagybetűs 'S' jelezte, hogy ezüstről van szó, az erre ráírt nagybetűs 'U' pedig az egységet. Az 'U'-t az idők folyamán függőleges vonalakkal helyettesítették.

Német tallér[szerkesztés]

Olyan elképzelés is létezik, mely szerint a dollárjel a német talléron található szimbólumból származtatható. Ovason szerint[11] létezett olyan tallér, melynek egyik oldala a keresztre feszített Krisztust mutatta, a másikon keresztről lógó kígyó látható; a kígyó feje közelében az NU betűk olvashatók, a kereszt másik oldalán a 21-es szám. Ez a Bibliában Mózes negyedik könyvének 21. fejezetében szereplő rézkígyóra utal.

Római sestertius[szerkesztés]

Egy további elmélet szerint a dollárjel egészen az ókori római pénzérméig, a sestertiusig vezethető vissza, amit 'HS'-sel (eredetileg 'IIS'-sel) jelöltek. A betűket egymásra helyezve megkapható a kétvonalas dollárjel.

Számítógépes használata[szerkesztés]

A „$” szimbólum az Unicode-ban a Latin-1 kódtáblából megörökölt U+0024 kódpontot kapta.

A dollárjel azon kevés szimbólumok egyike, melyek egyrészt univerzálisan megtalálhatók a számítógépes karakterkészletekben, másrészt a számítógépes szoftverekben ritkán van szükség az eredeti jelentésükre – ezért a $ karaktert a számítástechnikában számos, a pénzzel nem összefüggő célra alkalmazzák.[12] A programozási nyelvekben való használata gyakran befolyásolta vagy kikövetelte az operációs rendszerekben és alkalmazásokban való használatát.

Programozási nyelvek[szerkesztés]

Operációs rendszerek[szerkesztés]

  • A CP/M-ben, és így az összes DOS-verzióban (86-DOS, MS-DOS, PC-DOS s.í.t.) a $ zárja le a stringeket (Int 21h with AH=09h).[12]
  • $ -ral lehet a DOS parancssorába speciális szekvenciákat illeszteni (pl. prompt $p$g).[12]
  • Microsoft Windows alatt a rejtett megosztások nevének végére dollárjel kerül. Például a \\server\megosztás elérhető és böngészhető, míg a \\server\megosztás$ csak a név pontos ismeretében érhető el. A legtöbb adminisztratív megosztás végére is pont kerül: meghajtónév$, ADMIN$, IPC$, PRINT$, FAX$.[12]
  • Unix-szerű rendszereken a $ gyakran része a parancssori promptnak, a felhasználó parancsértelmezőjétől és környezeti beállításaitól függően.
  • Az LDAP címtárprotokolljában a $-t sorszeparátornak használják számos attribútumnál, például a postalAddressnél.[12]

Alkalmazások[szerkesztés]

Dollárjelet, illetve pesojelet használó pénznemek[szerkesztés]

Részletesen lásd: dollár és peso.

A dollárt és pesót használó országokon kívül néhány más ország pénznemét is $ szimbólummal jelölik, köztük:

Kivétel a Fülöp-szigeteki peso, melynek devizajelét így írják: .

Dollárjellel jelzik néha a maláj ringgitet (ami a helyi dollárt váltotta fel, és egy időben maláj dollárnak is hívták), bár a dollárjelet már nem használják hivatalosan.

Egyes pénznemek a dollárjelre emlékeztető, de két függőleges vonallal rajzolt cifrão-t használják:

Egyéb jelentései[szerkesztés]

A dollárjelnek negatív konnotációi is vannak, a kapzsiság vagy a rengeteg pénz kifejezésére, mint a „Micro$oft”, „George W. Bu$h” vagy „Lar$ Ulrich” esetében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lawrence Kinnaird (July 1976). "The Western Fringe of Revolution," The Western Historical Quarterly 7(3), 259.
  2. "Origin of Dollar Sign is Traced to Mexico", Popular Science 116 (2): 59, 1930, ISSN 0161-7370, <https://books.google.com/books?id=4ykDAAAAMBAJ&printsec=frontcover#PPA59,M1>
  3. Florian Cajori ([1929]1993). A History of Mathematical Notations (Vol. 2), 15-29.
  4. Arthur S. Aiton and Benjamin W. Wheeler (May 1931). "The First American Mint", The Hispanic American Historical Review 11(2), 198 and note 2 on 198.
  5. Nussbaum, Arthur. A History of the Dollar. New York: Columbia University Press, 56. o. (1957. április 17.) „The foreign coins remained in circulation [in the United States], and the more important among them, especially the Spanish (including the Mexican) dollars, were declared by Congress on February 9, 1793, to be legal tender. The dollar sign, $, is connected with the peso, contrary to popular belief, which considers it to be an abbreviation of 'U.S.' The two parallel lines represented one of the many abbreviations of 'P,' and the 'S' indicated the plural. The abbreviation '$.' was also used for the peso, and is still used in Argentina.” 
  6. Riesco Terrero, Ángel (1983). Diccionario de abreviaturas hispanas de los siglos XIII al XVIII: Con un apendice de expresiones y formulas juridico-diplomaticas de uso corriente. Salamanca: Imprenta Varona, 350. ISBN 84-300-9090-8
  7. Bureau of Engraving and Printing: 'What is the origin of the $ sign?' in FAQ Library. [2015. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 14.)
  8. F. Cajori discusses the origins of the slash-8, the Potosi mint mark, the Pillars of Hercules, the "U.S.", the Roman sestertius, and the Boaz and Jachin theories and discounts them in A History of Mathematical Notations (Vol. 2), 15-20.
  9. Gettings, Fred. The Dictionary of Occult, Hermetic, and Alchemical Sigils and Symbols. London: Routledge & Kegan Paul Ltd, 86. o. (1981). ISBN 0-7100-0095-2 
  10. James, James Alton. Oliver Pollock: The Life and Times of an Unknown Patriot. Freeport: Books for Libraries Press, 356. o. [1937] (1970). ISBN 9780836955279 
  11. Ovason, David. The Secret Symbols of the Dollar Bill. Harper Paperbacks (reprint) (2004. november 30.). ISBN 0-06-053045-6 
  12. a b c d e f g h i j k l m n o Dollar Sign ($) (PDF). (Hozzáférés: 2010. március 28.) (Note: this paper essentially reproduces an older version of this Wikipedia article.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dollar sign című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]