Rézkígyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
rézkígyó ábrázolás Makó címerében

Rézkígyó a Bibliában található, amikor Mózes a moábiták felé tartó úton mérges kígyók között kellett vezetnie a zsídó népet. Isten (Jahve) parancsot adott Mózesnek egy rézkígyó megalkotására és póznára való felerősítésére. „S az Úr válaszol Mózesnak: csinálj egy tüzes kígyót, s erősítsd egy póznára. Akit marás ért és rátekint, életben marad! Mózes tehát csinált egy rézkígyót, és egy póznára tette. Akit megmartak a kígyók, de föltekintett a rézkígyóra, az életben maradt.” (Num 21,8-9)

  • Zsidó hagyomány szerint, ha feltekintettek és szívükben Isten szeretete volt attól gyógyultak meg, és nem a rézkígyó látványa miatt. Zavarba ejtő, hogy éppen Mózes csinál egy állatszobrot, amikor avval kezdi meg a zsidó nép tanítását, hogy elpusztítja az aranyborjút, és a vándorlás vége felé ő maga épít egy rézkígyót. Ez nyilvánvalóan a mózesi negyedik paranccsal lenne ellentétben, mely így szól: „Ne készíts magadnak szobrot, sem semmilyen (kép)mást.”[1] Az ellentmondás feloldása a parancsolat folytatásában keresendő: „Ne borulj le nekik és ne engedd, hogy szolgálatukra kényszeríttess”, a rézkígyó esetében ugyanis készítésekor erről nem volt szó.
  • A kígyó még hatszáz évvel készítése után is megvolt és illatáldozatot mutattak be előtte, ekkor törette össze Ezékiás király. (2 Királyok 18,4)
  • Jézus is megemlíti a János evangéliumában, hogy "Ahogyan Mózes felemelte a kígyót a pusztaságban, úgy kell az Emberfiának is felemeltetnie".[2]
  • Keresztény magyarázat szerint a rézkígyó előképe Krisztus megváltó keresztjének[3], bajelhárító jelkép-motívum, a pogányság feletti győzelem szimbóluma,[4] és gyógyulást hoz aki hisz a gyógyító Jézusban.

Jelkép[szerkesztés]

  • Makó címerében találhatjuk a rézkígyó ábrázolást
  • A gyógyszertárak előszeretettel választják a feltekeredett kígyót jelképnek. Ezért a gyógyítás, az orvosság jelképe is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Biblia, Szent István Társulat 2007