Lars Ulrich

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lars Ulrich
Lars Ulrich 2013-ban
Lars Ulrich 2013-ban
Életrajzi adatok
Született1963december 26. (60 éves)
 Dánia, Gentofte
HázastársaJessica Miller
Élettárs
Gyermekei
  • Myles Ulrich
  • Layne Ulrich
SzüleiTorben Ulrich
IskoláiCorona del Mar High School
Pályafutás
MűfajokHeavy metal, thrash metal, hard rock, speed metal
Aktív évek1981-
EgyüttesMetallica
Hangszerdob
DíjakOrder of the Dannebrog (2017. május 26., II. Margit dán királynő)
Tevékenységzenész, dalszerző, producer
KiadókWarner Music Group
IPI-névazonosító00126291585
Együttesének weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lars Ulrich témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lars Ulrich (Gentofte, 1963. december 26. –) dán zenész, a Metallica együttes társalapítója és dobosa. A dániai Gentoftében született. Fiatalkorában édesapja hatására komolyan teniszezett. 17 éves korában a család Los Angelesbe költözött, ekkor kezdett dobolni. Az 1980-as évektől kezdve a thrash metal műfaj egyik legelismertebb dobosa lett.[3][4]

Élete[szerkesztés]

Korai évei[szerkesztés]

Ulrich édesapja, Torben Ulrich profi teniszező és zenei szakújságíró volt, főleg jazzel foglalkozott; Ulrich keresztapja a legendás szaxofonos, Dexter Gordon.[5] Ezért szinte evidens volt, hogy a kis Ulrich is hasonló életutat járhat be. 1973 februárjában Ulrich édesapja szerzett öt jegyet a koppenhágai Deep Purple-koncertre. Eredetileg barátaival akart elmenni, ám miután egyik barátja nem tudott eljönni, a fennmaradó jegyet az akkor 9 éves Ulrich kapta meg.[6] Pár nappal később megvette az együttes Fireball című albumát. Ulrich az album és a koncert hatására végleg beleszeretett a rock and roll, majd a heavy metal világába.[7] Egy Ronnie James Dio halála után írt nyílt levélből kiderül, hogy Ulrich nagy Rainbow-rajongó volt kiskorában.[8] Az első dobfelszerelését – egy Ludwig dobfelszerelést – nagymamájától kapta 12 évesen. Az 1980-as évek elején családjával Kaliforniába költözött, és terve az volt, hogy profi teniszező legyen.[6]

1981 végén felfedezte a Diamond Head nevű brit heavy metal zenekart. Annyira hatott rá a zenekar debütáló albuma, a Lightning to the Nations, hogy San Franciscóból elutazott Londonba, a Woolwich Odeonba, hogy megnézze koncertjüket. Szállást viszont nem szervezett magának. Ezért ott maradt a koncert helyszínén és megkereste a zenekar tagjait a színfalak mögött. Ulrich elmondta, hogy mennyit utazott a koncert megnézéséért. A szólógitáros, Brian Tatler, felajánlotta, hogy elmehet velük a következő koncert helyszínére, Birminghambe.[9] Ulrich végül egy héten át a Diamond Headdel utazott együtt, és azóta is nagy rajongója az együttesnek. 1999-ben segített keverni az albumukat, a The Best of Diamond Headet.

Metallica[szerkesztés]

Ulrich 1981-ben feladott egy újsághirdetést a The Recyclerben, miszerint "egy dobos zenészeket keres dzsemmeléshez".[10] A levélre James Hetfield és Hugh Tanner válaszolt.[10] A zenekart hivatalosan 1981 októberében alapították, öt hónappal azután, hogy Ulrich és Hetfield először találkoztak.[11] A "Metallica" név egy baráttól, Ron Quintanától származik, aki azon gondolkozott, hogy milyen néven indítsa el heavy metal magazinját. A Metallica egy volt ezen ötletek közül. Ulrich rábeszélte Quintanát a Metal Mania névre, magának pedig megtartotta a Metallicát.

Ahogy a Metallica az egész Bay Area-i thrash metal mozgalom, úgy Ulrich a gyors thrash metal dobolás egyik úttörőjévé vált a nyolcvanas években. Az 1990-es évektől az együttes mainstream sikereinek, és a 2000. évi Napster-botránynak köszönhetően Ulrich az egész zeneiparban ismertté vált. 2000 júliusában ő maga is felszólalt az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága előtt a Napster-ügyben, ami az után robbant ki, hogy a Metallica "I Disappear" című dalát már megjelenése előtt több százezren töltötték le illegálisan a Napsterről.

Stílus[szerkesztés]

Ulrich dobolási stílusa karrierje során többször változott. A 80-as évek során gyors és agresszív stílus volt rá jellemző, gyakran használt duplázót, ami igen népszerű lett a heavy metal dobosok körében. Az 1990-es és 2000-es évek során leegyszerűsítette az ütéseket, hogy illeszkedjenek a Metallica akkori stílusához. A Metallica óta inkább a precíz dobolásra fókuszált, ezért lecsökkentette dobfelszerelését 9 darabosról 7 darabosra. A Death Magnetic lemezen a Metallica némileg visszatért az eredeti stílusához.[12] Ulrichot dobosként Bill Ward inspirálta.[6][13] A legnagyobb hatást rá a Deep Purple tette.[7][14]

Magánélete[szerkesztés]

Ulrich eddig kétszer nősült. Első feleségével, Debbie-vel 1990-ben váltak el. 2004 márciusában Ulrich elvált második feleségétől, Skylar Satensteintől is – tőle 2 gyermeke született, Myles (1998. augusztus 5.) és Layne (2001. május 6.).

Jelenleg egy dán színésznővel, Connie Nielsennel él együtt Marin megyében, Kaliforniában. Első közös gyerekük, Bryce Thadeus Ulrich-Nielsen, 2007. május 21-én, San Franciscóban született[15] (Nielsennek már előtte is volt egy gyereke, Sebastian, aki 1991-ben született).

Ulrich hobbija a festmények gyűjtése. Saját elmondása szerint sokszor jár kiállításokra és aukciókra. Egy 2008-ban, a Stereo Warningnak adott interjújában ezt mondta: "A ház, ahol felnőttem, tele volt festményekkel. Az egyetlen dolog amit magamtól csinálok, hogy gyűjtöm a festményeket. Ez a szenvedélyemmé vált. Nem az az egyetlen élet, amit a Metallicában, vagy dobosként csinálok. Megismertem magamat ebben a művészetben, szeretek kiállításokra és aukciókra járni. Ez nagyszerű, mert a zenekarral semmit sem szoktunk együtt csinálni."

Amikor beiktatták a Metallicát a Rock and Roll Hall of Fame-be, Ulrich lett az első dán származású zenész, akit ez a megtiszteltetés ért.

Megjelenése a populáris kultúrában[szerkesztés]

Megjelent a South Park "Keresztény rock" című epizódjában, mint a zeneletöltés egyik áldozata.

Szerepelt a Metallica többi tagjával A Simpson család egyik epizódjában, a "The Mook, the Chef, the Wife and Her Homer"-ben.

A Doktor House című sorozat "Knows Unknows" című epizódjában Dr. Gregory House a legnagyobb metáldobosnak nevezte.

Dee Sniderrel együtt, szerepel a Get Him To The Greek című filmben,[16] valamint szerepelni fog az HBO Hemingway & Gellhorn című filmjében.[17]

Diszkográfia[szerkesztés]

Metallica
Vendégszereplései

Dobfelszerelése[szerkesztés]

Ulrich Tama dobfelszerelést használ,[18] és Zildjian cineket,[19] valamint Remo dobbőröket. A stúdiófelvételek közben szokta keverni a márkákat, használ Ludwig és Gretsch dobfelszereléseket, valamint Sabian cineket is. Karrierje elején Calato Regal Tip dobverőket használt, aztán váltott át Easton Aheadre 1994-ben. A Tama készíti, a két fajta Lars Ulrich Signature Snare nevű, személyre szabott pergődobot.

Jelenlegi turnéfelszerelése (2008-2010)
  • Dobok – Marigold Sparkle
    • 10" × 8" tam
    • 12" × 10" tam
    • 16" × 14" oldaltam
    • 16" × 16" oldaltam
    • 22" × 16" lábdobok
    • 14" × 6,5" Lars Ulrich Signature gyémánt mintás acél pergő
Megjegyzés: Ulrich turnén a standard Lars Ulrich Signature LU1465 pergőt használja (3 mm gyémántmintás acél), stúdióban pedig a LU1465 vagy a LU1465BB (harangréz) pergőt a különböző hangzások elérésének érdekében.
  • Cinek – Zildjian
    • 14" Z Custom Dyno Beat Hi-Hats
    • 19" A Custom Projection Crash
    • 18" A Custom Projection Crash ×2
    • 17" A Custom Projection Crash
    • 18" Oriental Trash China
    • 20" Oriental Trash China
  • Dobbőrök - Remo
    • Tamokon felül: Coated Emperor; alul: Clear Ambassador
    • Lábdobon hátul: Clear Powerstroke 3 w/Falam Patch ; elöl: Ebony Powerstroke 3 w/ 5" Black Dynamo
    • Pergőn felül: Coated Controlled Sound w/Black Bottom Dot; alul: Clear Hazy Ambassador
  • Hardware - Tama és Drum Workshop
    • Tama Iron Cobra Power Glide lábgép ×2
    • Tama Iron Cobra Lever Glide lábcinállvány
    • Tama RoadPro ellensúlyos gémesállvány ×5
    • Tama RoadPro dupla tamtartó
    • Tama RoadPro pergőállvány
    • Tama multi-bilincs
    • Tama lábcinállvány bilincs (lábdobkávához való rögzítéshez)
    • Tama 1stChair Ergo-Rider dobszék
    • DW lecsapós lábcinfej
  • Verők - Ahead
    • Lars Ulrich Signature 16-1/4" hosszú, 595" vastag

Források[szerkesztés]

  1. https://www.vogue.com/article/lars-ulrich-metallica-citizens-of-humanity-photography-jessica-miller
  2. http://jessicamiller.com/
  3. The Greatest Drummers Of All Time!. Gigwise, 2008. május 29. [2015. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. 50 greatest drummers of all time: part 2. Music Radar, 2009. november 5. [2014. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. Archivált másolat. [2015. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  6. a b c Greg Prato: ((( Lars Ulrich > Overview ))). AllMusic
  7. a b Greg Prato: ((( Lars Ulrich > Biography ))). Allmusic
  8. Metallica: Lars levele Diohoz. Hard Rock Magazin, 2010. május 19. [2018. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
  9. Diamond Head's diamond legacy to heavy metal. [2018. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  10. a b Metallica Timeline Early 1981 – Early 1982. MTV.com. MTV Networks. [2009. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 28.)
  11. 1981: Events. Timeline. Metallica. [2009. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 26.)
  12. BBC - Rock; Indie Review - Metallica, Death Magnetic. [2012. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
  13. Lars Ulrich. Answers.com
  14.  Quick Hit: Metallica [CBS]. YouTube. (Hozzáférés ideje: 2009. január 27.)
  15. METALLICA Drummer LARS ULRICH, Girlfriend CONNIE NIELSEN Expecting”, Blabbermouth.net, 2006. december 6.. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2006. november 18.) 
  16. Lars Ulrich & Dee Snider: Magukat alakítják!. Hard Rock Magazin, 2009. november 16. [2016. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva].
  17. HBO Builds Cast For 'Hemingway & Gellhorn' Deadline. 10 March 2011
  18. TAMA - artist profile - Lars Ulrich. [2015. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  19. Zildjian - artist profile - Lars Ulrich. [2010. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Lars Ulrich
A Wikimédia Commons tartalmaz Lars Ulrich témájú médiaállományokat.