Dave Mustaine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dave Mustaine
Koncert közben, 2009 márciusában.
Koncert közben, 2009 márciusában.
Életrajzi adatok
Születési név David Scott Mustaine
Született 1961szeptember 13. (62 éves)
USA La Mesa, Kalifornia
Gyermekei Justin Mustaine, Electra Mustaine
Iskolái Marina High School
Pályafutás
Műfajok Thrash metal, heavy metal, speed metal, hard rock
Aktív évek 1981–2002, 2004–napjainkig
Együttes Megadeth
Kapcsolódó előadó(k) MD.45, Metallica, Panic
Hangszer gitár, ének, basszusgitár
Hang bariton
Tevékenység énekes, dalszerző, producer
Kiadók Roadrunner, Sanctuary, Capitol, Combat, Loud Records
IPI-névazonosító 00205503805

Dave Mustaine weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dave Mustaine témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dave Mustaine (La Mesa, Kalifornia, 1961. szeptember 13. –) szóló- és ritmusgitáros, énekes, dalszerző, aki a Metallica, majd a Megadeth együttes révén vált ismertté az 1980-as években. A thrash metal stílus egyik meghatározó alakja. Joel McIver A 100 legnagyobb metálgitáros (2009) című könyvében Mustaine került az első helyre.[1] Jelenleg San Diegóban lakik.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Mustaine a kaliforniai La Mesában született, John és Emily Mustaine fiaként. Apai ágon ír és francia, anyai ágon német és zsidó vér keveredik ereiben. Fiatalságának nagy részét anyjával töltötte, miután szülei elváltak. 15 éves korában saját lakást bérelt, és kábítószerek árusításából tartotta fent magát. Egyik kuncsaftja nem tudott fizetni a szerért, de mivel egy lemezboltban dolgozott, ezért Iron Maiden- és Judas Priest-albumokkal törlesztett. Ez lett Dave első találkozása a metálzenével. Az 1970-es évek végén kezdett gitározni tanulni, és rövid időre csatlakozott egy Panic nevű zenekarhoz.

1980-as évek[szerkesztés]

Metallica[szerkesztés]

1981-ben Mustaine elhagyja a Panicot, és szólógitárosi poszton csatlakozik a Metallicához. A Metallica dobosa (Lars Ulrich) egy helyi újságban adott fel hirdetést, hogy zenekarához gitárost találjon. Mustaine szereplése a Metallicában kevesebb mint két évig tartott. 1983 áprilisában a Metallica New Yorkba utazott, hogy felvegyék az első lemezüket. Mustaine ekkor került ki az együttesből, Hetfield és Ulrich az alkoholizmussal és a sorozatos összeütközésekkel indokolták a döntést. Összepakolták Mustaine holmiját, és kidobták a kocsiból az első buszmegállónál. A buszon ülve hazafelé elhatározta, hogy saját zenekart alapít.

A Metallicában eltöltött rövid idő alatt négy dalban is közreműködött, ami később a Kill ’Em All című Metallica-korongon kapott helyet, valamint további két szerzeményben a Ride the Lightningról. További érdekesség, hogy a "The Four Horsemen" zenei anyagát teljesen átmentette a "Mechanix" névvel kiadott szerzeményébe.

Megadeth[szerkesztés]

1983-ban megkezdődtek az előkészületek Mustaine saját zenekarának megalapításához, amit sikeresebbé akart tenni, mint a Metallica. Ezen a nyáron találkozott David Ellefsonnal, és létrehozták a Megadethet. Mustaine sokáig keresett megfelelő énekest, de végül úgy döntött, maga vállalja fel ezt a szerepet. Kerry King (Slayer) gitáros is csatlakozott néhány koncert erejéig, de hamarosan visszatért a Slayerhez. Gar Samuelson ült a dobok mögé, Chris Poland pedig a szólógitárosi pozícióra. Novemberben leszerződtek a Combat Records kiadóval, és először léptek színpadra New Yorkban.

1985-ben megjelent az első albumuk Killing Is My Business... and Business Is Good! címmel a Combat Records gondozásában. Ezen a nyáron a zenekar körbeturnézta az Egyesült Államokat és Kanadát az Exciter társaságában. Itt Chris Poland helyét Mike Albert vette át. Chris októberben csatlakozott újra a zenekarhoz, amikor megkezdődtek a második album munkálatai. Szilveszter éjszakáján a Megadeth San Franciscóban lépett fel, az Exodus, a Metal Church, és a Metallica társaságában.

A következő évben a Megadeth leszerződött a Capitol Records kiadóhoz, és novemberben meg is jelent a második albumuk, a Peace Sells… but Who’s Buying?. A lemez metáltörténeti mérföldkővé vált. Az MTV felhasználta a címadó dal basszusfutamát hírműsoruk aláfestéséhez, csakúgy, mint a "Wake Up Dead" egyes részeit. Mindkét dalból videóklip született.

1987 februárjában a Megadeth lett az előzenekar Alice Cooper Constrictor elnevezésű turnéján. Márciusban a zenekar megkezdte első világ körüli turnéját. A "These Boots" újrafelvételre került, és filmzenévé vált. Nyári turné következett az Overkill és a Necros társaságában. Drogproblémák és a hangszerek ellopásának gyanúja miatt Mustaine végül kirúgta Chris Polandot és Gar Samuelsont.[forrás?]

1988-ban Chuck Behler került a dobok mögé, aki korábban Samuelson dobtechnikusa volt. Jeff Young lett az új szólógitáros. Januárban megjelent a harmadik albumuk a So Far, So Good... So What!. Ezen az albumon szerepel az "In My Darkest Hour" dal, amit Mustaine a Metallica két évvel korábban elhunyt basszusgitárosa, Cliff Burton emlékére írt.

Magánélete[szerkesztés]

Mustaine 1991-ben feleségül vette Pamela Anne Casselberryt.[2] Két közös gyermekük van: Justin David Mustaine (1992), aki szintén gitározik és számos helyi színházi produkcióban szerepelt,[3] illetve Electra Nicole Mustaine (1998), aki a countryzenében próbál karriert építeni.[4]

2019. június 17-én Mustaine bejelentette, hogy gégerákot diagnosztizáltak nála.[5]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dave Mustaine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ‘I’m Over My Metallica Demons,’ Says Dave Mustaine. [2009. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 23.)
  2. Dave Mustaine Says That He Knows That He Doesn't Make Lars Ulrich "Comfortable" | Rock News | Eddie Trunk. Web.archive.org. [2009. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 4.)
  3. [1] San Diego Reader, Dave Mustaine Bio
  4. Blake, Kendra. „Electra Mustaine Sings Country – But Dad's In Megadeth”, The Tennessean, 2016. április 7. (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 23.) 
  5. Megadeth's Dave Mustaine Diagnosed With Throat Cancer. blabbermouth.net, 2019. június 17. (Hozzáférés: 2019. június 17.)