Kirk Hammett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kirk Hammett
Kirk Hammett 2010-ben.
Kirk Hammett 2010-ben.
Életrajzi adatok
Születési név Kirk Lee Hammett
Született 1962november 18. (53 éves)
USA San Francisco, Kalifornia
Pályafutás
Műfajok Heavy metal, thrash metal, speed metal, hard rock
Aktív évek 1979- napjainkig
Együttes Metallica, Exodus, Spastik Children
Hangszer gitár, basszusgitár
Tevékenység
Kiadók Warner Bros., Elektra, Vertigo, Megaforce

Kirk Hammett weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kirk Hammett témájú médiaállományokat.

Kirk Lee Hammett (San Francisco, Kalifornia, 1962. november 18. –) amerikai gitáros, a Metallica együttes szólógitárosa.

A híres gitáros, Joe Satriani tanította gitározni. 2003-ban 11. helyre sorolták a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legjobb gitárosa listáján, de a 2011-ben újra kiadott listán már nem szerepelt a neve.

Élete[szerkesztés]

Korai évek (1962–1980)[szerkesztés]

Kirk Hammett 1962. november 18-án született, San Fransiscoban, a St. Luke’s Hospital-ban[1] filipínó anyától és ír kereskedelmi tengerész apától.[2] Két testvére van, Rick és Tracy. 11 éves korában zongorázni tanult, viszont 3 zongoralecke után már kilépett, mert nem szerette tanárát.[1] Hammett a De Anza Középiskolába járt, Richmondba. Rick bátyja széles körű lemezkollekciójából merítve zenei érdeklődést, többek között Jimi Hendrix, a Led Zeppelin és a UFO alapozták meg szenvedélyét. 15 éves korára (1977) odáig jutott, hogy ő is gitárt ragadott, de az első példány egy Montgomery Ward volt, melyhez egy cipős dobozba beleszerelt kisebb hangszóró szolgált erősítőként.

Miután beszerzett egy 1978-as Fender Stratocastert, Kirk elkezdte megszerezni az egyes tartozékokat, hogy a legjobb hangzást érje el; mielőtt végleg beleszeretett volna az 1974-es Gibson V szárnyúba. Az erőfeszítés, hogy felszerelését frissítse, még arra is rábírta Hammettet, hogy a Burger Kingnél bevállaljon egy műszakot, csakhogy a pénz meglegyen az első Marshall erősítőhöz.

Exodus (1980–1983)[szerkesztés]

Akkoriban alapították Paul Baloff-al az Exodust, s a keleti parti thrash metal irányzat követőiként, a sorsuk kétszer is összehozta őket a Metallicával (1982 végén és 1983 elején egy-egy közös fellépésre).

Metallica (1983 óta)[szerkesztés]

1983 áprilisában New Yorkból a Metallica telefonon kereste meg. Azt szerették volna, ha Hammett felszáll egy gépre és megjelenik egy próbafelvételen. Hammett összegyűjtötte a pénzt a repülőjegyre, és életében először elhagyta Kaliforniát. Miután találkozott a zenekar tagjaival, rögtön tudták, hogy jó lesz, annak ellenére, hogy formálisan soha senki nem hívta meg Hammettet, hogy tagként csatlakozzon.

Megrögzött diákként, Hammett a Kill ’Em All című lemezhez kapcsolódó turné során Joe Satriani-tól vett leckéket. Hammett kedvenc gitárja az ESP Mummy, amelynek a grafikáját le is védette.

Magánélete[szerkesztés]

Hammett első házassága 1990-ben ért véget, a Metallica felvételei közben.[1] Jelenleg San Franciscóban lakik, második feleségével, Lanivel. 2006. szeptember 29-én megszületett első gyermekük, Angel Ray Keala Hammett.

Diszkográfia[szerkesztés]

Exodus[szerkesztés]

  • 1982 Demo

Metallica[szerkesztés]

Death Angel[szerkesztés]

  • Kill As One (demó, 1986) (Producer)

Forrás[szerkesztés]