…And Justice for All

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Metallica
…And Justice for All
Metallica - ...And Justice for All (album cover).jpg
nagylemez
Megjelent 1988. szeptember 7.
Felvételek 1988. január–1988. július
Stílus thrash metal
Nyelv angol
Hossz 65:10
Kiadó Elektra Records
Producer Metallica, Flemming Rasmussen
Kritikák
Metallica-kronológia
Garage Days Re-Revisited
(1987)
…And Justice for All
(1988)
Metallica
(1991)

Az …And Justice for All a Metallica 1988-ban kiadott lemeze. Ezt tartják a thrasht játszó Metallica zenei evolúciója végállomásának. Végletesen komplex dalok születtek, mindent rendkívül pontosan vettek fel. Ugyanakkor az album meglehetősen száraz hangzásúra sikeredett, aminek oka, hogy a keverésnél valamiért nagyon háttérbe helyezték a basszusgitárt és ezért rengetegen az album újrakeverését követelik a mai napig. Szövegileg „valóságosabb” témák kerültek elő, elhagyták a fantázia világát. Koncerteken nem nagyon játszották az album számait, kivéve a többé-kevéssé „standard” Blackenedet és a One-t. Az utóbbi években ellenben egyre többször kap szerepet a The Shortest Straw és a Harvester of Sorrow is a setlisten. Ennek oka épp a komplexitása, élőben nehezen tudták a bonyolult dalokat rendesen eljátszani. Ez az egyik előzménye annak, hogy a következő, Metallica című albumra jóval egyszerűbb, szellősebb számok kerültek.

A lemezt 2017-ben a Rolling Stone magazin a Minden idők 100 legjobb metálalbuma listáján a 21. helyre rangsorolta.[1] Az album szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Az album dalai[szerkesztés]

  CímSzerző(k) Hossz
1. BlackenedHetfield, Newsted, Ulrich 6:42
2. …And Justice for AllHammett, Hetfield, Ulrich 9:45
3. Eye of the BeholderHammett, Hetfield, Ulrich 6:25
4. OneHetfield, Ulrich 7:26
5. The Shortest StrawHetfield, Ulrich 6:35
6. Harvester of SorrowHetfield, Ulrich 5:45
7. The Frayed Ends of SanityHammett, Hetfield, Ulrich 7:43
8. To Live is to DieBurton, Hetfield, Ulrich 9:48
9. Dyers EveHammett, Hetfield, Ulrich 5:13

Élő előadások[szerkesztés]

Hammett megjegyezte, hogy az egyik probléma az album dalaival, hogy túl hosszúak.

A Blackenedet, az Eye of the Beholdert, a One-t és az ...And Justice for Allt a világon először élőben Budapesten játszották az MTK Stadionban 1988. szeptember 11-én.[2]

Tizenhat évvel az album kiadása után játszották először élőben a Dyers Eve-et, 2006-ban a Madly in Anger with the World Tour fellépésein.

2011. december 7-én a zenekar fennállásának 30 éves évfordulója alkalmával játszották el élőben először a To Live Is to Die-t, azonban nem teljes egészében. Többen kritizálták az előadás módját, mert gyorsabb tempóban játszották, amitől elvesztette egyediségének egy részét. Továbbá a dal akusztikus bevezetőjét kihagyták, Kirk Hammettnek pedig többször is a kottát kellett néznie játék közben. Talán ennek tudható be, hogy a gitárszóló sincs köszönőviszonyban az eredeti kottával. Emiatt sokan máig úgy tekintenek a To Live Is to Die dalra, amit még sosem játszott élőben a Metallica.

A másik dal, amit 26 évig nem játszottak teljes egészében élőben az a The Frayed Ends of Sanity. Az együttes csak részleteiben adta elő, valamint a Justice Medley-ben is szerepelt egy része. Teljes egészében 2014. május 28-án, Helsinkiben adták elő, és azóta még 11-szer.[3]

Az Eye of The Beholdert 1989 óta nem játszották, addig ellenben 124-szer adták elő.

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]