Ugrás a tartalomhoz

…And Justice for All

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metallica
…And Justice for All
nagylemez
Megjelent1988. szeptember 7.
Felvételek1988. január–1988. július
Stílusthrash metal
Nyelvangol
Hossz65:10
KiadóElektra Records
ProducerMetallica, Flemming Rasmussen
Kritikák
Metallica-kronológia
Garage Days Re-Revisited
(1987)
…And Justice for All
(1988)
Metallica
(1991)
SablonWikidataSegítség

Az …And Justice for All a Metallica 1988-ban kiadott lemeze. Ezt tartják a thrasht játszó Metallica zenei evolúciója végállomásának. Végletesen komplex dalok születtek, mindent rendkívül pontosan vettek fel. Ugyanakkor az album meglehetősen száraz hangzásúra sikeredett, aminek oka, hogy a keverésnél valamiért nagyon háttérbe helyezték a basszusgitárt és ezért rengetegen az album újrakeverését követelik a mai napig. Ennek okául James Hetfield egy 2019-es interjúban a koncertek okozta halláskárosodást hozta fel.[1]

Szövegileg „valóságosabb” témák kerültek elő, elhagyták a fantázia világát. Koncerteken nem nagyon játszották az album számait, kivéve a többé-kevéssé „standard” Blackenedet és a One-t. Az utóbbi években ellenben egyre többször kap szerepet a The Shortest Straw és a Harvester of Sorrow is a setlisten. Ennek oka épp a komplexitása, élőben nehezen tudták a bonyolult dalokat rendesen eljátszani. Ez az egyik előzménye annak, hogy a következő, Metallica című albumra jóval egyszerűbb, szellősebb számok kerültek.

A lemezt 2017-ben a Rolling Stone magazin a Minden idők 100 legjobb metálalbuma listáján a 21. helyre rangsorolta.[2] Az album szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Az album dalai[szerkesztés]

  CímSzerző(k) Hossz
1. BlackenedHetfield, Newsted, Ulrich 6:42
2. …And Justice for AllHammett, Hetfield, Ulrich 9:45
3. Eye of the BeholderHammett, Hetfield, Ulrich 6:25
4. OneHetfield, Ulrich 7:26
5. The Shortest StrawHetfield, Ulrich 6:35
6. Harvester of SorrowHetfield, Ulrich 5:45
7. The Frayed Ends of SanityHammett, Hetfield, Ulrich 7:43
8. To Live is to DieBurton, Hetfield, Ulrich 9:48
9. Dyers EveHammett, Hetfield, Ulrich 5:13

Élő előadások[szerkesztés]

Hammett megjegyezte, hogy az egyik probléma az album dalaival, hogy túl hosszúak.

A Blackenedet, az Eye of the Beholdert, a One-t és az ...And Justice for Allt a világon először élőben Budapesten játszották az MTK Stadionban 1988. szeptember 11-én.[3]

Tizenhat évvel az album kiadása után játszották először élőben a Dyers Eve-et, 2006-ban a Madly in Anger with the World Tour fellépésein.

2011. december 7-én a zenekar fennállásának 30 éves évfordulója alkalmával játszották el élőben először a To Live Is to Die-t, azonban nem teljes egészében. Többen kritizálták az előadás módját, mert gyorsabb tempóban játszották, amitől elvesztette egyediségének egy részét. Továbbá a dal akusztikus bevezetőjét kihagyták, Kirk Hammettnek pedig többször is a kottát kellett néznie játék közben. Talán ennek tudható be, hogy a gitárszóló sincs köszönőviszonyban az eredeti kottával. Emiatt sokan máig úgy tekintenek a To Live Is to Die dalra, amit még sosem játszott élőben a Metallica.

A másik dal, amit 26 évig nem játszottak teljes egészében élőben az a The Frayed Ends of Sanity. Az együttes csak részleteiben adta elő, valamint a Justice Medley-ben is szerepelt egy része. Teljes egészében 2014. május 28-án, Helsinkiben adták elő, és azóta még 11-szer.[4]

Az Eye of The Beholdert 1989 óta nem játszották, addig ellenben 124-szer adták elő.

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Metallica’s James Hetfield On The Bass Being Buried On “…And Justice For All”: “We Were Fried. We Were Burnt.”. ThePRP. (Hozzáférés: 2019. augusztus 10.) "No earplugs, no nothing. You go back into the studio, your hearing is shot. If your ears can’t hear any high end anymore, you’re gonna turn it up. So we’re turning the high end up more and more and more and all of a sudden, low end’s gone."
  2. The 100 Greatest Metal Albums of All Time. Rolling Stone. (Hozzáférés: 2017. július 13.)[halott link]
  3. http://www.setlist.fm/setlist/metallica/1988/mtk-stadion-budapest-hungary-3d6d567.html
  4. Metallica Tour Statistics | setlist.fm. www.setlist.fm. (Hozzáférés: 2018. március 19.)