Cliff Burton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cliff Burton
Clifford Burton Memorial Stone At Crash Site.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Clifford Lee Burton
Született 1962. február 10.
Castro Valley
Származás USA Castro Valley, Kalifornia, USA
Elhunyt 1986. szeptember 27. (24 évesen)
 Svédország
Iskolái Castro Valley High School
Pályafutás
Műfajok thrash metal, speed metal, heavy metal
Aktív évek 1979–1986
Együttes Metallica
Kapcsolódó előadó(k) Agents of Misfortune, EZ-Street, Trauma
Hangszer basszusgitár, zongora, gitár, ének
Tevékenység zenész, dalszerző
Kiadók Megaforce, Elektra

Cliff Burton weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cliff Burton témájú médiaállományokat.

Clifford Lee "Cliff" Burton (1962. február 10.1986. szeptember 27.) amerikai zenész, a Metallica nevű thrash metal együttes basszusgitárosaként vált ismertté.

Pályafutása[szerkesztés]

Korai élete[szerkesztés]

Burton 1962. február 10-én született Alameda County-ban, Kaliforniában, Jan és Ray Burton fiaként. Két testvére volt, Scott és Connie. San Francisco Bay Area-ban nőtt fel. A zenét apja által szerette meg, aki klasszikus zenét hallgattatott vele, és zongoraleckékre járatta. Tinédzseréveiben leginkább a rock- és a klasszikus zene érdekelte, majd átváltott heavy metalra. 13 éves korában kezdett basszusgitározni, miután bátyja meghalt. Szülei szerint „a bátyja miatt akart a legjobb basszusgitáros lenni.”[1] Naponta hat órát gyakorolt (egészen a Metallicához való csatlakozásáig). A klasszikus zene és a dzsessz mellett Burtonre még hatással volt a southern rock, a country és a blues.[2] Zenészként és zenekarként ezek az előadók hatottak rá: Geezer Butler, Blue Öyster Cult, Misfits, Queen, Thin Lizzy, Rush.[3]

Mialatt a Castro Valley High School-ba járt, megalapította első zenekarát, az "EZ-Street"-et. A zenekar egy Bay Area-beli topless bárról kapta a nevét. Az együttes további tagjai a jövőbeli Faith No More-gitáros "Big" Jim Martin és jövőbeli Faith No More- és Ozzy Osbourne-dobos, Mike Bordin. Burton és Martin folytatták zenei pályájukat, miközben a Chabot College diákjai lettek, Haywardban. Második zenekarával, a "Agents of Misfortune"-nel beneveztek a helyi "Battle of the Bands" ("Bandák csatája") versenyre, 1981-ben. A versenyt felvették videóra, amin már játszott részleteket két későbbi Metallica-dalból ("(Anesthesia) Pulling Teeth", "For Whom the Bell Tolls").[2] 1982-ben csatlakozott első komolyabb zenekarához, a Traumához.

Metallica[szerkesztés]

1982-ben a Trauma Los Angelesbe ment, hogy fellépjen a Whisky a Go Go klubban.[2] A klubban jelen volt James Hetfield és Lars Ulrich, az egy évvel azelőtt alapított Metallica két tagja. Amikor hallotta Burton játékát, Hetfield így fogalmazott: „Ez egy fantasztikus zúzás volt”, ugyanis azt hitték, hogy Burton valójában egy gitáros. Amikor megtudták, hogy valójában egy basszus szólót hallottak, megpróbálták beszervezni Burtont saját zenekarukba. Megkérdezték tőle, hogy nem akarja-e átvenni Ron McGovney helyét, és mivel Burton úgy érezte, hogy a Trauma „már csak pénzért zenél”,[4] belépett a Metallicába. Az ötlet, hogy a zenekar Los Angelesben telepedjen le, akadályba ütközött, ugyanis Burton nem akart elköltözni San Franciscóból.[2] Ezért a San Francisco-i El Cerrito-t tették meg székhelyül.

Burton első munkája a zenekarral a Megaforce demó volt. Előző demójukat, a No Life 'til Leathert sikerült eljuttatni John Zazulához, a Megaforce Records tulajdonosához.[5] A zenekar egyből Old Bridge-be, New Jersey-be ment, hogy aláírják a szerződést Zazula kiadójával.[5] Első albumuk a Kill ’Em All volt, ami tartalmazta Burton basszusgitárszólóját, az "(Anesthesia) Pulling Teeth"-et, amihez effekteket is alkalmazott, például wah pedal-t (abban az időben basszusgitáros nem használt wah pedalt, ugyanis azt hat húros gitárhoz alkalmazták,[2] bár volt egy kivétel is, Geezer Butler, a Black Sabbath basszusgitárosa is használta ezt az effektet a Sabbath első albumán).

A zenekar második albuma a Ride the Lightning, ami tovább tágította zenei horizontjukat.[6] Burton is sokkal több számban vett részt: nyolc dalból hatban működött közre.[7] Ezen az albumon is használ effekteket a "For Whom the Bell Tolls" és a "The Call of Ktulu" számokban.

A Ride the Lightning már a nagyobb kiadók figyelmét is felkeltette.[5] A zenekar leszerződött az Elektra Recordshoz, és elkezdtek munkálkodni következő albumukon, a Master of Puppetsen, ami később a thrash metal és az egész heavy metal műfaj meghatározó lemeze lesz.[8] Ezen az albumon is nagymértékben részt vett Burton a dalírásban, főleg az "Orion" című, instrumentális szerzeményben. Ezen az albumon szerepel egyébként Burton kedvenc Metallica száma, a "Master of Puppets".[9] A Master of Puppets volt a zenekar igazi áttörése,[10] viszont egyben Burton utolsó albuma is a Metallicával.

Burton utolsó előadása 1986. szeptember 26-án volt, Stockholmban.[11] Utolsó fellépéseit a zenekarral le lehet tölteni a Metallica weboldaláról.[12]

Halála[szerkesztés]

Emlékmű közel baleset helyszínéhez. Az emlékmű mellett egy Master of Puppets CD látható.

A Damage Inc. turné európai részében a zenekar úton volt turnébuszukkal. Mivel az ágyak kényelmetlenek voltak, Hammett és Burton kártyázni kezdtek, hogy eldöntsék, ki aludjon az emeletes ágy tetején.[13] 1986. szeptember 26-ának éjjelén Burton nyert egy pikk ásszal, ezért lehetőséget kapott, hogy ágyat válasszon. Hammett ágyát választotta. Alvás közben reggel hét órakor (27-én) a buszsofőr szerint a busz megcsúszott a fekete jégen az úton (2 mérföldre Ljungby-tól),[14] és kiment a fűre közel Dörarphoz, Svédország déli részén.[15] Burton kiesett az ablakon és a busz rádőlt, ott helyben meghalt.[14][15] James Hetfield később elmondta, hogy először azt hitte, a busz azért csúszott le az útról, mert a sofőr részeg volt, ugyanis alkoholszagot érzett rajta. Hetfield később azt is elmondta, hogy az eset után sétált a baleset helyszínén, de nem talált fekete jeget az úton.

Burton hamvait a Maxwell Ranch-on szórták szét.[13] Temetése alatt az "Orion" című dal szólt, amit Hetfielddel közösen írt. A "...cannot the Kingdom of Salvation take me home?" című szöveg a "To Live Is to Die"-ból rá van írva Burton emlékművére.

Burton emlékköve.

A legjobban ismert nem-Metallica tisztelgés Burton előtt az "In My Darkest Hour" című dal a Megadeth-től. Dave Mustaine elmondta, hogy miután hallott barátja haláláról, egyből leült dalt írni és azonnal meg írta a dal zenéjét. A dal szövege azonban független Burton halálától. Mustaine nagyon jó barátja volt Burtonnek. Mustaine azt mondta, hogy Burton halála inspirálta a dalt.[16]

2006. október 3-án emlékkövet avattak Svédországban, nem messze a baleset helyszínétől.

Az Anthrax az Among the Living című albumát Burtonnek ajánlotta, csak úgy, mint a Metal Church a The Dark című albumát.

2009. április 4-én posztumusz beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Apja, Ray Burton mondott beszédet.

A To Live Is to Die: The Life and Death of Metallica's Cliff Burton című életrajzi könyv 2009 júniusában jelent meg. A könyvben Hammett írta az előszót.[17]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdió albumok[szerkesztés]

Demók[szerkesztés]

 • No Life 'Til Leather (1982) (feltüntetve, de nem játszott rajta)
 • Megaforce (1983)
 • Ride the Lightning (1983)
 • Master of Puppets (1985)

Válogatások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. O., Harald: Interview link. Allmetallica.com. (Hozzáférés: 2007. december 9.)
 2. ^ a b c d e Ellefson, David: The King of Metal Bass. Bass Player Magazine, 2017. február 20.
 3. http://www.answers.com/topic/cliff-burton
 4. Cliff Burton R.I.P. Interview. Metallicaworld.com. (Hozzáférés: 2007. április 26.)
 5. ^ a b c Metallica History Part 1. Metallica. (Hozzáférés: 2007. április 26.)
 6. [Cliff Burton az Allmusicon 'Ride the Lightning']. Allmusic. (Hozzáférés: 2007. április 26.)
 7. [Cliff Burton az Allmusicon Allmusic Guide, Ride the Lightning review]. Hozzáférés ideje: 2007-26-04.
 8. 1001 Albums You Must Hear Before You Die, p.548 
 9. Cliff Burton R.I.P. Interview. Hozzáférés ideje: 2007-26-04.
 10. [Cliff Burton az Allmusicon Metallica > Charts & Awards > Billboard Albums.]. Hozzáférés ideje: 2007-26-04.
 11. metal-george's Cliff Burton Page. Hozzáférés ideje: 2007-26-04.
 12. LiveMetallica.com > Vault.. Hozzáférés ideje: 2007-31-08.
 13. ^ a b Cliff in Our Minds Biography. Cliff In Our Minds. [2007. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 9.)
 14. ^ a b McIver, Joel. Justice for All: The Truth about Metallica. Omnibus Press, 159–165. o (2004). ISBN 9780711996007 
 15. ^ a b Metallica History Part 2. Metallica. (Hozzáférés: 2006. december 23.)
 16. Dave Mustaine: Countdown to Extinction. Guitar World. (Hozzáférés: 2010. november 27.)
 17. BLABBERMOUTH.NET - METALLICA Guitarist Provides Foreword To First-Ever CLIFF BURTON Biography. Roadrunnerrecords.com. (Hozzáférés: 2009. december 30.)