Bank of China

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bank of China
Bank of China (logo).svg
Bank of China Headquarters.jpg
Típus Nyilvánosan működő cég SEE: 601988 SEHK:3988
Alapítva 1912, Kínai Köztársaság
Székhely Peking, Kínai Népköztársaság
Vezetők Xiao Gang, elnök
Li Lihui, Elnök
Termékek Gazdasági szolgáltatások 209 265 alkalmazottal
Árbevétel 180,669 millió dollár (2007) renminbi,
renminbi 56,229 millió (2007)
Leányvállalatai
  • Bank of China (Hong Kong)
  • BOC Hong Kong

A Bank of China weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bank of China témájú médiaállományokat.

A Bank of China (BOC) SEE: 601988 SEHK:3988 (Egyszerűsített kínai: 中国银行; tradicionális kínai: 中國銀行, pinjin: Zhōngguó Yínháng, rövidítve: 中銀 vagy 中行) egyike a Kínai Népköztársaság négy nagy állami tulajdonú kereskedelmi bankjának.

1912-ben alapította a Kínai Köztársaság kormánya, hogy helyettesítse a Csing-dinasztia korábbi kormányi bankját. Ez a legrégebben alapított bank Kínában. Budapesten is található két Bank of China-épület (egy a belvárosban, egy pedig a Hungária körúton). Az alapítástól 1942-ig a Kínai Köztársaság kormánya helyett bankjegyeket bocsátott ki a 4 bank mellett (Central Bank of China, Farmers Bank of China, Bank of Communications). Ámbár kezdetben Kína központi bankjaként funkcionált, 1948-ban a People’s Bank of China váltotta fel: ily módon a BOC egy tisztán kereskedelmi bankká vált.

Miután 1949-ben véget ért Kínában a polgárháború, két részre osztódott. A bank részét áttelepítették Tajvanra a Kuomintang (KMT) kormánnyal. 1971-ben privatizálták, így vette fel az International Commercial Bank of China (中國國際商業銀行) nevet. Aztán a Taiwan Bank of Communicationnel egyesült (Chiao Tung Bank, 交通銀行), így lett a Mega Internation Commercional Bank (兆豐國際商業銀行); az anyaországi üzemeltetés jelenleg a lényeg a Bank of China számára.

Ez a második legnagyobb hitelező bank Kínában, és az ötödik legnagyobb bank a világon a piaci üzletkötéseinek értékével. Kína bankjai közül a Bank of China a legnyitottabb a világra, ennek a kínai banknak a legfejlettebb a nemzetközi kapcsolatrendszere. A Kínai Népköztársaságon kívül a BOC az alábbi 27 országban működik:

A fenti országokban ugyan jelen van a BOC, ezek a banki ügyletek kevesebb mint 4%-át teszik ki a BOC teljes profitjának.

A Bank of China 1917-ben kezdte meg működését, Hongkongban. Hamarosan az egyik legnagyobb hitelezővé vált. 1994-ben bankjegykibocsátó bankká vált Hongkongban, Makaóban. Bankjegy kibocsátó státuszát 1995-ben ismerte el.

2001-ben a BOC átcsoportosította a Hongkong ügyleteit a hongkongi székhelyére, aztán a BOCHK (Bank of China Hong Kong) 2002 októberében jelent meg a Hongkong Értéktőzsdén. A Hongkong bank központja a Bank of China Towerben van, amit a neves, Pritzker-díjas, kínai származású amerikai építész tervezett. 1990-ben adták át mint az akkor legmagasabb hongkongi épületet.

A Bank of China Kína második legnagyobb bankja: az első az Industrial and Commercional Bank of China. 2002-ben 52,7 milliárd renminbi profitot csinált, az első évhez képest 20%-os növekedést elérve.