BAR 007

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BAR 007
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóBritish American Racing
ElőzőBAR 006
KövetkezőHonda RA106
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas monocoque
Első felfüggesztésDupla lengőkarok, nyomórúdas, torziós rugók és lengéscsillapítók
Hátsó felfüggesztésMint az első
MotorHonda RA005E 3L V10 szívó
VáltóHonda/Xtrac 7 sebességes félautomata szekvenciális
Tömeg600 kg
ÜzemanyagENEOS
GumikMichelin
Versenyeredmények
Csapat(ok)Lucky Strike BAR Honda
PilótákGBR 3. Jenson Button
JPN 4. Szató Takuma
GBR 4. Anthony Davidson
Első versenyausztrál 2005-ös Formula–1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyKína 2005-ös Formula–1 kínai nagydíj
Futott versenyek17
Győzelmek0
Dobogós helyezések2
Edzéselsőségek1
Leggyorsabb körök0

A BAR 007 egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a British American Racing csapat tervezett és versenyeztetett a 2005-ös Formula-1 világbajnokság során. Pilótái Jenson Button és Szató Takuma voltak, egy verseny erejéig pedig utóbbi helyett Anthony Davidson. Ez volt a csapat utolsó autója, mielőtt eladták volna azt a Hondának, amely a következő idénytől már mint gyári csapat szerepelt.[1]

A csapat rosszul kezdte az évet, ráadásul egy minimumtömeggel való trükközés miatt diszkvalifikálták őket a san marinói futamról, további kettőről pedig el lettek tiltva. Michelin-abroncsos csapatként nem álltak rajthoz Amerikában sem, így az év első kilenc futamán még csak pontot sem szereztek. Ezután fordult velük a szerencse, és a hátralévő versenyeken Button folyamatosan pontszerző volt. Vele szemben Szató egész évben egyetlen pontot szerzett csak, ezért az év végén meg is váltak tőle.

Valamennyi versenyen, ahol nem voltak betiltva a dohányreklámok, a Lucky Strike cigaretta emblémáját viselte magán a csapat, kivéve Kínában, ahol az 555 kék-sárga színeibe öltöztették őket, az autókat kivéve.

Áttekintés[szerkesztés]

A sikeres 006-os autó továbbfejlesztése volt, ahhoz képest szűkebbre és kisebbre szabták. Az idényben bevezetett szigorú biztonsági tesztelések mellett még az autó tömegét is sikerült csökkenteni.[2] Mivel a motoroknak ettől az évtől kezdve már 2 versenyhétvégét ki kellett bírniuk, a Honda is egy új erőforrást tervezett, mely erősebb és könnyebb volt, mint elődje, a tömegközéppontja pedig jobb helyen volt, mint elődje esetében. A váltót ugyancsak erre a szűkebbre szabásra tekintettel alakították át.[3] Az idény felénél a csapat egy újfajta, többelemes első szárnnyal is kísérletezett.

Malajziában a beteg Szató helyére a tesztpilóta Anthony Davidson ugrott be. A szezon negyedik, san marinói futamáról a csapatot diszkvalifikálták: noha Button harmadik helyen ért célba, a versenyt követően úgy találták, hogy a BAR autói a minimum tömegként meghatározott 605 kg alatt is versenyeztek, az autók pedig kettős üzemanyagtartállyal rendelkeztek.[4] A BAR tiltakozott a megállapítások ellen, mondván, hogy az autójuk eleve mozgásképtelen, ha 6 kg-nál kevesebb üzemanyag van benne, emellett pedig állították, hogy a szabályok a verseny közbeni tömegre érvényesek, és nem a verseny utáni mérésekre. Az FIA végül azt a döntést hozta, hogy a diszkvalifikálás mellett még további két versenyre eltiltotta a csapatot. Habár egyesek, mint Max Mosley, egyenesen a komplett szezonból való kizárást tartották volna célravezetőnek, erre végül nem került sor.[5] A BAR nem lépett fel jogi úton a döntés ellen, Button a monacói nagydíjat pedig mint az ITV szakkommentátora közvetítette végig.[6]

Az amerikai nagydíjat, ahogy az összes többi Michelin-abroncsos csapat, ugyancsak kihagyták, mert fennállt a súlyos baleset bekövetkeztének lehetősége a gumikat erősen igénybevevő pálya és az arra igen érzékeny gumik miatt. Szatót a japán nagydíjról is diszkvalifikálták egy Jarno Trullival való ütközés miatt.

2006 júliusában már a Honda gyári csapata vetette be még egyszer utoljára az autót, mégpedig azért, hogy megdöntsék a csúcssebesség világrekordját. Ez sikerült is: az autó a Bonneville sós síkságon tartott kísérlet során, melyben Alan van der Merwe vezette a kocsit, 397,481 km/h-s sebességet sikerült elérniük.[7]

Eredmények[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Pontok Helyezés
2005 BAR Honda RA005E M AUS MAL BHR SMR ESP MON EUR CAN USA FRA GBR GER HUN TUR ITA BEL BRA JPN CHN 38 6.
GBR Jenson Button 11 KI KI DSQ 10 KI NI 4 5 3 5 5 8 3 7 5 8
JPN Szató Takuma 14 KI DSQ 12 KI NI 11 16 12 8 9 16 KI 10 DSQ KI
GBR Anthony Davidson KI

† - nem fejezte be a futamot, de rangsorolták

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Honda poised to make BAR F1 move”, 2004. november 17. (Hozzáférés ideje: 2022. március 3.) (brit angol nyelvű) 
  2. 2005 BAR 007 Honda - Images, Specifications and Information. Ultimatecarpage.com. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  3. allf1.info. ww38.allf1.info. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  4. The Times & The Sunday Times (angol nyelven). www.thetimes.co.uk. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  5. Wayback Machine. web.archive.org. [2012. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  6. http://www.f1network.net/main/s169/st73582.htm
  7. Honda F1 sets land speed records at Bonneville (angol nyelven). Autoblog. (Hozzáférés: 2022. március 3.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a BAR 007 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Commons:Category:BAR 007
A Wikimédia Commons tartalmaz BAR 007 témájú médiaállományokat.