Jordan EJ15

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Jordan EJ15 a Jordan Grand Prix Formula-1-es versenyautója volt a 2005-ös szezonban, az előző évi Jordan EJ14 továbbfejlesztése, és a Jordan 15. és egyben utolsó autója a Formula-1-ben. Két újonc versenyzővel vágtak neki a szezonnak, a portugál Tiago Monteiro váltotta a Williamshez átigazolt Nick Heidfeldet, és az indiai Narain Karthikeyan vette át Timo Glock helyét, aki 2005-ben az amerikai Champ Car bajnokságban versenyzett.

Teljesítmény[szerkesztés]

A korábbi évektől eltérően a Jordan a Toyota RVX-05 nevű motorját használta, ugyanazt a motort, amelyet maga a Toyota gyári F1-es csapata is használt. A Jordan lett így a Toyota első ügyfélcsapata. Az első EJ15 az előd EJ14 új szabályokhoz igazított változata volt. További fejlesztés nem történt. Az Olasz Nagydíjtól kezdve a csapat az EJ15B-t használta. Ezen a versenyen azonban csak Tiago Monteiro versenyzett az új futóművel, Narain Karthikeyan csak egy futammal később használta ezt az autót.

Az EJ15 teljesítménye gyenge volt a szezon során, és az egyetlen pont, ami az EJ15 mellett szólt, a megbízhatóság volt, hisz az autók tizenkilenc versenyen mindössze hatszor estek ki. A szezon azonban a csapat történetének egyik legrosszabb szezonja lett, hisz tizenkét ponttal a kilencedik helyen végeztek a konstruktőri bajnokságban.

Az EJ15-ös kódjelű autók egyetlen csúcspontja a harmadik és negyedik helyezés volt az Amerikai Nagydíjon, ahol csak a hat Bridgestone-gumit használó csapat indult el a versenyen. Monteiro, aki a szezon során csak egyszer esett ki, a belga nagydíjon a továbbfejlesztett EJ15B-t vezetve sikerült pontot szereznie a nyolcadik helyének köszönhetően. Ez volt a Jordan csapat utolsó pontszerzése az F1-ben.