Báthory Zsófia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Báthory Zsófia
Báthory Zsófia, I. Rákóczi Ferenc anyja, II. Rákóczi Ferenc nagyanyja
Báthory Zsófia, I. Rákóczi Ferenc anyja, II. Rákóczi Ferenc nagyanyja
Született 1629
Somlyó
Elhunyt 1680. június 14.
Munkács
Állampolgársága Két Nemzet Köztársasága
Házastársa II. Rákóczi György
Gyermekei I. Rákóczi Ferenc
SzüleiZakreszka Anna
Báthory András
Sírhely Kassa
A Wikimédia Commons tartalmaz Báthory Zsófia témájú médiaállományokat.

Somlyói Báthory Zsófia (Somlyó, 1629Munkács, 1680. június 14.) II. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége, Báthory András és a lengyel Zakreszka Anna leánya, Báthory Gábor fejedelem unokahúga.

Élete[szerkesztés]

Szilágysomlyón ismerkedett meg ifj. Rákóczi Györggyel, Várad akkori kapitányával. Esküvőjük 1643. február 3-án volt Gyulafehérváron. Apósa, I. Rákóczi György kívánságára a katolikus vallásról csakhamar áttért a református hitre. Férje halála után 1660-ban fiával, I. Rákóczi Ferenccel együtt visszatért a római katolikus egyházba, és Erdélyt odahagyva magyarországi birtokaira vonult vissza. Ezzel egyidejűleg a király, I. Lipót pártjára állt. A jezsuiták befolyására a Rákóczi-birtokokon üldözte a protestáns prédikátorokat, majd a protestáns jobbágyságot is, a sárospataki kollégium is bujdosásra kényszerült.

1671-ben a Wesselényi-összeesküvésbe bonyolódott fiát megmentette a vérpadtól 400 000 forint váltságdíj lefizetésével és azzal, hogy váraiba német őrséget fogadott. Később teljesen Kis Imre jezsuita befolyása alá került. Még menye, a különben szintén katolikus Zrínyi Ilona sem maradhatott meg a munkácsi udvarban, miután enyhébb bánásmódot ajánlott a protestáns jobbágyokkal szemben.

Élete végén mindent elkövetett, hogy Zrínyi Ilona és Thököly Imre tervezett házasságát megakadályozza, azonban 1680. június 14-én meghalt. Fiával, I. Rákóczi Ferenccel együtt az általa alapított kassai jezsuita Szentháromság-plébániatemplom kriptájában temették el. Halála után két évvel, 1682. június 15-én Zrínyi Ilona és Thököly Imre megtartották esküvőjüket a munkácsi várban.

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Miroslav Marek: Maylád de Szonyogszegh (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. január 30. [2012. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 4.)
  2. Miroslav Marek: Báthori 2 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. január 30. (Hozzáférés: 2012. október 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Előző
Lorántffy Zsuzsanna
Erdély fejedelemasszonya Coat of arms of Transylvania.svg
1645 – 1660
Következő
Bethlen Druzsina