A1-es autópálya (Bulgária)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Trákia autópálya
Aвтомагистрала „Тракия
Magistrala-Trakia-pri-Vakarel.jpg
Mw A1 BG.svg
Bulgarian A1 map.svg
Tabliczka E80.svg
Úttípus autópálya
Része ennek E80
Hossza
elkészült326 km
épül34 km
Ország Bulgária
Tartományok
Az út eleje Szófia
Az út vége Burgasz
Időzóna EET (UTC+2)
Lásd még Bulgária autópályái
A trák autópálya
A Trajanovi vrata alagút egyik bejárata

Az A1 (bolgárul: Aвтомагистрала Тракия) egy autópálya Bulgáriában. Hossza kb. 360 km. Az autópálya Szófiát köti össze Plovdivval, Burgasszal és a Fekete-tengeri nyaralóhelyekkel, elsősorban a Naposparttal, emiatt nyáron jelentősen megnő a forgalom. Az autópálya a Szófiai körgyűrűre csatlakozik, ahonnan kiindul az A2-es autópálya Várna irányába, az A3-as autópálya pedig Görögországgal teremt közvetlen gyorsforgalmi kapcsolatot.

Története[szerkesztés]

Az autópálya építése 1973-ban kezdődött meg Szófia és Novi Han közti szakaszon, ami 10 km volt, a forgalomnak 1978-ban adták át a szakaszt. 1984-ben az autópálya elérte Plovdivot, ami Bulgária második legnagyobb városa. 1995-ben átadták a Plovdiv és Plodovitovo közti 32 km-es szakaszt, ez a beruházás Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal bolgár állammal való közös finanszírozásban történt. 2000-ben az Európai Befektetési Bank által nyújtott hitelből kezdték el Orizovo és Stara Zagora illetve Karnobat és Burgasz közti szakaszok építését. Karnobat és Burgasz közti 36 km-es szakaszt 2006-ban adták át, az Orizovo és Stara Zagora közti 72 km-es szakaszt 2007-ben adták át.

2005-ben a bolgár kormány egy vitatott koncessziós szerződést kötött egy portugál konzorciummal, ugyanis a konzorciumot pályáztatás nélkül választották ki. A szerződés 35 éves időtartamra szólt és tartalmazta hogy a konzorcium vállalja az autópálya Kalotnia bolgár-szerb határátkelőhelytől Burgaszig való teljes kiépítését, amivel 435 km-es lenne az autópálya. A szerződést ennek ellenére 2008-ban felbontották és Stara Zagora-Karnobat szakaszt az Európai Unió Kohéziós Alapjaiból finanszírozták.

2009-ben és 2010-ben pályázatot írtak ki a hiányzó Stara Zagora-Nova Zagora, Nova-Zagora-Yambol Nyugat és Yambol Nyugat-Karnobat összesen 116, 8 km-es szakaszok megépítésére. 2012-ben adták át Stara Zagora- Yambo Nyugat szakaszt, 2013. július 15.-én átadták Yambol- Kelet és Karnobat közti szakaszt, amivel teljessé vált az autópálya kiépítettsége.[1]

Útja[szerkesztés]

Szófia (A7) - Ihtiman - Pazardzsik - Plovdiv - Opizovo (A3) - Csirpan - Sztara Zagora - Nova Zagora - Jambol - Burgasz

Csomópontok és pihenőhelyek[szerkesztés]

Díjfizetés[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ztrakiya parvata tsyala magistrala na Balgariya. (Hozzáférés: 2017. július 14.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Trakia highway
A Wikimédia Commons tartalmaz A1-es autópálya (Bulgária) témájú médiaállományokat.