Állandósult szókapcsolat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az állandósult szókapcsolatok olyan nyelvi formák, melyek alakjukat tekintve szószerkezetek vagy mondatok, jelentésük azonban egységes. Formájuk kötött, csak némely esetben alakíthatóak át.

Hasonló, ill. a fentinél szűkebb jelentésben használják még a szentencia, adagium, proverbium, szólásmondás, szokásmondás, szólás, közmondás, idióma, kifejezés, fordulat, ill. a frazéma vagy frazeológiai kapcsolatok terminusokat is.

Legfontosabb jellemzőjük az alaki és jelentésbeli összeforrottság. A mondatszerű állandósult szókapcsolatok egy jó része nem változtatható meg, s idézetszerűen épülnek be a szövegbe.

Típusai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Szokványos kifejezésmódok: társalgási fordulatok (a közhelyeket is ideértve), körülírások, metaforikus kifejezések, népmesei fordulatok
 2. Szólások: megkülönböztetünk igés szerkezetűeket (elveti a sulykot) és párhuzamos szerkezetűeket (se füle, se farka; kenyértörésre kerül a sor)
 3. Szóláshasonlatok: külön csoport, mert alakilag egy főmondatból és egy hiányos szerkezetű mellékmondatból állnak (szegény, mint a templom egere; buta, mint a tök), ifjúsági nyelvben igen kedvelt, pl. kevés vagy, mint dobostortában a ritmusérzék
 4. Közmondás: valamilyen általános érvényű megfigyelést, életigazságot, tapasztalatot tartalmazó mondat; annyiban több a szólásnál, hogy ítéletet is tartalmaz (pl. aki mer, az nyer; ahány ház, annyi szokás)
 5. Szállóige: nagyobb körben használt kijelentés, amelynek szerzőjét rendszerint ismerjük, pl. „Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés” (Shakespeare)

További alak- és jelentésbeli összeforrottságot mutató szerkezetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • köszönésformák, pl. Pálinkás jó reggelt!
 • szitkozódások, káromkodások, pl. Fene egye meg!
 • babonák, ráolvasások: azért állandó, mert különben nem hatnának: pl. újszülött látogatásakor, hogy ne ártsanak neki, így szólnak: Csúnya, ronda vagy, meg ne verjelek szemmel!
 • időjárási, mezőgazdasági megfigyelések: ezeket is idézetszerűen mondogatják az emberek, pl. Májusi eső aranyat ér!
 • közéleti, politikai jelszó pl. Világ proletárjai, egyesüljetek!
 • feliratok, firkálások, graffitik pl. Itt jártam!