Zupaysaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zupaysaurus
Evolúciós időszak: késő triász-kora jura, 200–197 Ma
Pihenő Zupaysaurus. (A Dilophosaurus fosszíliák alapján rekonstruált felépítés.)
Pihenő Zupaysaurus. (A Dilophosaurus fosszíliák alapján rekonstruált felépítés.)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Nem: Zupaysaurus
Arcucci & Coria, 2003
Fajok
  • Z. rougieri Arcucci & Coria, 2003 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zupaysaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zupaysaurus témájú kategóriát.

A Zupaysaurus (jelentése 'ördögi gyík' vagy 'ördöggyík') a korai theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő triász kor rhaeti korszakától a kora jura kor hettangi korszakáig élt a mai Argentína területén. Bár a teljes csontváza nem őrződött meg, a Zupaysaurus körülbelül 4 méter hosszú két lábon járó ragadozó volt. A pofáján feltehetően két párhuzamos taraj futott végig.

Anatómia[szerkesztés]

A Zupaysaurus egy közepes méretű theropoda volt. Egy felnőtt koponyája körülbelül 45 centiméteres hosszúságot ért el, ami azt jelzi, hogy a test hossza nagyjából 4 méter lehetett az orrától a farka végéig. Mint szinte minden theropoda, a Zupaysaurus is a két hátsó lábán járt, lehetővé téve, hogy a mellső lábak megragadják a zsákmányt. A premaxilla és a maxilla fogait egy rés választotta el egymástól, az astragalus és a sarokcsont összeforrtak, ahogy az más korai theropodáknál is megfigyelhető.[1]

Az első leírás alapján a Zupaysaurus koponyája tetején, ahogy a Dilophosaurus és a Megapnosaurus esetében, két vékony, párhuzamos taraj helyezkedett el. Ezek a tarajok feltehetően kizárólag az orrcsontból alakultak ki, sok más theropodával ellentétben, melyeknél a taraj alapját részben a könnycsont képezte. A koponyán levő tarajok elterjedtek a theropodák között, és feltehetően kommunikációs célokra, például a faj és az ivar felismertetésére szolgáltak.[2] Egy a koponyán végzett újabb keletű elemzés azonban kizárja, hogy a Zupaysaurus tarajokkal rendelkezett. Egy konferencián bemutatott publikálatlan kivonat szerint a kezdetben tarajként azonosított struktúrák valójában a fosszilizációs folyamat során felfelé fordult könnycsontok.[3]

Taxonómia[szerkesztés]

A Zupaysaurus név a kecsua nyelvű zupay ('ördög') és az ógörög σαυρος / szaürosz ('gyík') szavak összetételéből származik. Típusfaját a Z. rougierit Guillermo Rougier, a holotípust (az eredeti példányt) felfedező és begyűjtő expedíció vezetője tiszteletére nevezték el. A Zupaysaurus első leírását és nevét két argentin őslénykutató, Andrea Arcucci és Rodolfo Coria jelentette meg 2003-ban, az Ameghiniana című tudományos folyóiratban.[1]

A Zupaysaurust eredetileg a legkorábbi ismert tetanurán theropodaként sorolták be a koponya és a hátsó láb több jellegzetessége alapján. Azonban, ahogy azt a szerzők is megjegyezték, több tulajdonsága a bazálisabb theropodákra is jellemző.[1] Az újabb keletű publikált és nem publikált elemzések az utóbbi kijelentéssel értenek egyet, megállapítva, hogy a Zupaysaurus a Segisaurus és a Dilophosaurus rokonságába tartozó coelophysoidea, amely valószínűleg jóval bazálisabb, mint a Liliensternust, a Megapnosaurust és a Coelophysist tartalmazó csoport.[3][4] Yates (2006-ban) úgy találta, hogy a Zupaysaurus egy csoportot alkot a Dilophosaurusszal és a Dracovenatorral, miáltal a monofiletikus Dilophosauridae családba tartozik.[5] Azonban a későbbi tanulmányok[6][7] megállapították, hogy a Zupaysaurus nem dilophosaurida.

Eredet[szerkesztés]

A tudomány számára csak egyetlen Zupaysaurus példány vált ismertté. A PULR-076 katalógusszámú lelet egy majdnem teljes koponya, amihez a jobb vállöv, a jobb alsó lábszár és boka, valamint tizenkét, a nyak a hát és a csípő területéről származó csigolya tartozik. A további leletanyag egy ugyanazon a lelőhelyen talált, és feltehetően szintén a Zupaysaurushoz tartozó kisebb egyed maradványaiból áll. Mindkét példányt az argentínai La Rioja tartományban levő La Rioja-i Nemzeti Egyetem (National University of La Rioja) gyűjteményében helyezték el.[1]

A Zupaysaurus az argentínai La Rioja tartománybeli Los Colorados-formáció részét képező Quebrada de los Jachaleros lelőhelyről került elő. Erről a geológiai formációról rendszerint azt gondolják, hogy a késő triász kori nori korszakban (216–203 millió évvel ezelőtt) keletkezett,[8] bár egyesek szerint a valamivel későbbi rhaeti korszakból (203–200 évvel ezelőttről) származik.[9] A Los Colorados-formációban több más korai sauropodomorpha dinoszauruszra (például a Riojasaurusra, a Coloradisaurusra és a Lessemsaurusra) is rátaláltak.[8]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zupaysaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Arcucci 2003
  2. Currie 1993
  3. a b Ezcurra 2005
  4. Carrano 2005
  5. Yates 2006
  6. Smith 2007
  7. Nesbitt 2009
  8. a b Weishampel 2004
  9. Heckert 1998

Források[szerkesztés]

  • Arcucci 2003: Arcucci, A.B., Rodolfo A.C. (2003). „A new Triassic carnivorous dinosaur from Argentina”. Ameghiniana 40 (2), 217–228. o.  
  • Currie 1993: Currie, P.J., Zhao X. (1993). „A new carnosaur (Dinosauria, Theropoda) from the Jurassic of Xinjiang, Peoples' Republic of China”. Canadian Journal of Earth Sciences 30, 2037–2081. o.  
  • Ezcurra 2005: Ezcurra, M.D., Novas, F.E.. Phylogenetic relationships of the Triassic theropod *Zupaysaurus rougieri* from NW Argentina. Presented in August 2005 during the II Latin American Congress of Vertebrate Paleontology in Rio de Janeiro, Brazil (2005) 
  • Carrano 2005: Carrano, M.T., Hutchinson, J.R., & Sampson, S.D. (2005). „New information on Segisaurus halli, a small theropod dinosaur from the Early Jurassic of Arizona”. Journal of Vertebrate Paleontology 25 (4), 835–849. o.  
  • Yates 2006: Yates, A.M. (2006 (for 2005)). „A new theropod dinosaur from the Early Jurassic of South Africa and its implications for the early evolution of theropods”. Palaeontologia Africana 41, 105–122. o.  
  • Smith 2007: Smith, N.D., Makovicky P. J., Hammer W. R. & Currie P. J. (2007). „Osteology of Cryolophosaurus ellioti (Dinosauria: Theropoda) from the Early Jurassic of Antarctica and implications for early theropod evolution.”. Zool. J. Linn. Soc. 151, 377–421. o.  
  • Nesbitt 2009: Nesbitt, S. J., Smith, N. D., Irmis, R. B., Turner, A. H., Downs, A., & M. A. Norell. (2009). „A complete skeleton of a Late Triassic saurischian and the early evolution of dinosaurs”. Science 326, 1530–1533. o.  
  • Weishampel 2004: Weishampel, D.B..szerk.: Weishampel, D.B., Dodson, P., & Osmólska, H.: Dinosaur distribution, The Dinosauria, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 517–606. o. (2004) 
  • Heckert 1998: Heckert, A.B., Lucas, S.G. (1998). „Global correlation of the Triassic theropod record”. Gaia 15, 63–74. [not printed until 2000]. o.  

További információk[szerkesztés]

  • Zupaysaurus. The Theropod Database. [2012. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 23.)