Williams FW26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Williams FW26
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóWilliams
ElőzőFW25
KövetkezőFW27
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas-epoxi monocoque
Első felfüggesztésWilliams kettős keresztlengőkaros, kapcsolórúd
Hátsó felfüggesztésMint az első
MotorBMW 3L V10 szívómotor
VáltóWilliams 7 fokozatú
ÜzemanyagPetrobras
GumikMichelin
Versenyeredmények
Csapat(ok)BMW WilliamsF1 Team
PilótákKolumbia 3. Juan Pablo Montoya
Német 4. Ralf Schumacher
Spanyol 4. Marc Gené
Brazil 4. Antonio Pizzonia
Első versenyausztrál 2004-es Formula–1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyBrazil 2004-es Formula-1 brazil nagydíj
Futott versenyek186
Győzelmek1
Dobogós helyezések4
Edzéselsőségek1
Leggyorsabb körök2

A Williams FW26 egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Williams csapat épített és versenyeztetett a 2004-es Formula-1 világbajnokság során. Pilótái ebben az évben is Juan Pablo Montoya és Ralf Schumacher voltak - utóbbit két versenyen Marc Gené, négyen pedig Antonio Pizzonia helyettesítette.

Áttekintés[szerkesztés]

Az előző évben a Williams csapat ígéretes teljesítményt nyújtott, és titkos bajnoki esélyesként tartották őket számon. [1]Hogy ezt a jó formát átmentsék, a tervezési munka során forradalmi újításokat vezettek be. Ezek egyike volt a vizuálisan legfeltűnőbb "rozmárorr": az orrkúp viszonylag rövid, annak két oldaláról ível előre a két tartóelem, amelyek az első szárnyat tartják. Ezek között, a szárnyon kapott helyet az autó rajtszáma. A kivitelezés célja az volt, hogy minél több levegőt juttassanak az autó alá, jó leszorítóerőt garantálva. Emellett dupla tartókaros első felfüggesztést alkalmaztak, amit a McLaren és a Jordan alkalmazott még abban az időben.[2]

A szezon előtti teszteken Montoya rendre a legjobb időket autózta, így világbajnoki esélyesként kiáltották ki őt. Ehhez képest az autó beállításaival problémák merültek fel, a teljesítmény pedig hullámzó volt: se Montoya, se Schumacher nem találtak rá a tökéletes vezethetőségre. A Ferrari totálisan dominált abban az évben, ráadásul a Renault és a BAR is jobb konstrukciót épített náluk, így a Williams számára nem maradt más lehetőség, mint a középmezőny legjobb csapatának lenni.

Kanadában hiába értek el második és ötöik helyezést, utóbb diszkvalifikálták őket, mert szabálytalan fékeket használtak. Az amerikai nagydíjon Schumacher hatalmas balesetet szenvedett, így hat futamot ki kellett hagynia. Helyettesei, Gené és Pizzonia nem tudtak megbarátkozni az autóval, így Montoyára maradt, hogy megvédje a csapat becsületét. Őt egyébként az amerikai nagydíjon diszkvalifikálták, mert az autója nem indult el a rajtrácson, ezért a boxutcába rohant, hogy a tartalék autóba üljön. Azzal el is indult a boxutcából, de a versenyirányítás szerint túl későn váltott autót, ami szabálytalan volt.[3] A magyar nagydíjon visszatértek egy hagyományosabb orrkialakításhoz, ez valamicskét javított a teljesítményen.[4] Olaszországban Montoya megfutotta az akkori mindenkori leggyorsabb kört a prekvalifikáció alatt, de ezt nem jegyzik, mert nem versenykörülmények közt történt. A csapat egyetlen győzelmét Montoyával szerezte a szezonzáró brazil nagydíjon, és 2012-ig ez volt a csapat utolsó győzelme.

A szezon végén mindkét pilótájuk távozott, és ez volt az utolsó autójuk 2019-ig, amelynek fejlesztésénél Patrick Head is jelen volt.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Pontok Helyezés
2004 Williams BMW P84 V10 M AUS MAL BHR SMR ESP MON EUR CAN USA FRA GBR GER HUN BEL ITA CHN JPN BRA 88 4.
Juan Pablo Montoya 5 2 13 3 KI 4 8 DSQ DSQ 8 5 5 4 KI 5 5 7 1
Ralf Schumacher 4 KI 7 7 6 10 KI DSQ KI KI 2 5
Marc Gené 10 12
Antônio Pizzonia 7 7 KI 7

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Williams FW26
A Wikimédia Commons tartalmaz Williams FW26 témájú médiaállományokat.
  1. Kft, New Wave Media Group: A Williams bajnoki címre tör az FW26-tal. https://www.gphirek.hu/. (Hozzáférés: 2019. május 6.)
  2. Bemutatták a Williams FW26-ot - NSO (magyar nyelven). NSO.hu, 2004. január 5. (Hozzáférés: 2019. május 6.)
  3. Montoya changing of car at indy 2004” (hu-HU nyelven).  
  4. comments, Dan Thorn 5th January 2020 3: On This Day In F1 - Williams Launched The Walrus Nose (angol nyelven). WTF1. (Hozzáférés: 2020. január 5.)