Vissy Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vissy Károly György (Miskolc, 1935. augusztus 30.Budapest, 2011. november 4.[1]) meteorológus, a magyar média-meteorológia megteremtője, az időjárás-előrejelzésnek és a meteorológia népszerűsítésének szakembere.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja (1895–1953) katonaorvos, édesanyja (1905–1983) könyvelő volt. Felesége, dr. Takács Mara (1943) mezőgazdasági gépészmérnök. Három fia született: Zsolt (1962) vállalkozó, László (1962–2003) villamosmérnök és Balázs (1972) programozó matematikus.

Iskolái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyermekkora első tizenkét éve – a történelem jóvoltából – mozgalmas volt. Családja Miskolcról Sopronba költözött, az elemi, illetve általános iskolát Kassán kezdte, Miskolcon és a bajorországi Neuburg an der Donauban (1945–47) folytatta, majd 1949-ben Újdiósgyőrben fejezte be. Az ezt követő évei a Diósgyőri Gimnáziumban döntő befolyással voltak az életére, elsősorban a pályaválasztására. Az iskola csillagászati és meteorológiai szakkörének aktív tagja és két éven át diákvezetője volt. A szakkörben, dr. Szabó Gyula tanár úr irányításával végzett munka keltette fel érdeklődését a meteorológia iránt, s ez az érdeklődés az azt követőt közel hatvan év során sem csökkent. Pályafutása elindulásában édesanyja szeretete, támogatása és sok szerencse segítette. Többek között 1953-ban felvették az ELTE TTK meteorológus szakára,[2] ahol 1957-ben védte meg a diplomáját.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első munkanapjától kezdve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ, korábban OMI) munkatársa volt. Munkaviszonya első hét évében a repülésmeteorológia területén dolgozott, két évet a miskolci-, öt évet a Ferihegyi repülőtéren.

Ezt követően 1970-ig a Rövidtávú Előrejelző Osztály tudományos munkatársa, majd 1974-ig tudományos csoportvezetője volt.

1971-ben meghívást kapott a 17. szovjet Antarktisz-expedícióban való részvételre. Közel fél évet töltött el a Vize Professzor nevű tudományos kutatóhajón, ezen belül egy hónapot az Antarktisz Mirnij és Vosztok nevű kutatóállomásain.

Az expedícióban az alábbi feladatokat végezte:

 • vezette a hajó időjárás-előrejelző részlegét,
 • megírta a hajó 13. kutatóútjának (54 000 km) időjárási krónikáját,
 • hazai megbízás alapján aerosol-méréseket végzett az Atlanti-óceán és az Indiai-óceán antarktiszi térségében (A mérések eredményeit összefoglaló tudományos dolgozat, amelynek megírásában társszerzőként részt is vett, 1973-ban MTA-díjat nyert.)

Antarktiszi útjáról az érdi Magyar Földrajzi Múzeum „Magyar utazók, földrajzi felfedezők” kiállításán tablók láthatók.

1974-ben az OMSZ elnöke megbízta a polgári kisgépes repülések (mezőgazdasági, sport-, mentő, szállító repülések) meteorológiai biztosításának (kiszolgálásának) megszervezésével. A feladatra létrehozott általános repülésmeteorológiai osztály 1975. január 1-jén kezdte meg tevékenységét, amelynek vezetését 1978-ig látta el.

1978-ban a Központi Előrejelző Intézet (KEI) időjárás-előrejelző főosztálya vezetőjének nevezték ki. Új beosztásában fő feladata a meteorológiai szolgáltatások mind szélesebb körű gazdasági hasznosítása, új felhasználói területek feltárása volt. Hasonló hangsúlyt kapott munkájában az ezt a tudományos szolgáltató feladatot (ezen belül is a veszélyes időjárási jelenségek ultrarövid távú előrejelzését) megalapozó fejlesztések és kutatások. Szélesebb alapon folytathatta a kitűzött feladatok megoldását 1985-től 1989-ig mint a KEI igazgatóhelyettese, ezt követően 1992 végéig mint annak igazgatója.

A rendszerváltást követően, a kilencvenes évek elején az OMSZ-t is elérték a társadalmi és politikai átalakulás gazdasági hatásai. A szervezet igen nagyarányú egyszerűsítésre kényszerült, ennek során szűnt meg a Központi Előrejelző Intézet.

1993-tól 1998-ig a szolgáltató feladatokat folytató, újonnan alakult Kereskedelmi Szolgáltató Irodát (OMSZ-KERSzI) vezette. Működésének hat éve alatt a KERSzI reálértékben négyszeresére növelte a pénzügyi szerződések keretében végzett időjárási és éghajlati szolgáltatásokból származó bevételeket. Ezzel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az OMSZ – szakmai munkájának leértékelődése nélkül – túlélte a központi költségvetésből kapott támogatás reálértékének fokozatos csökkenését.

1973 és 1999 között az ENSZ szakosított szervezeteként működő Meteorológiai Világszervezet ([[Meteorológiai Világszervezet Ellenőrzött lap |WMO]]) két állandó bizottságának munkájában (Repülésmeteorológiai Bizottság és az Alaprendszerek Bizottsága) Magyarország hivatalosan bejelentett képviselőjeként vett részt.

1997-ben javaslatára létrejött az OMSZ épületében az a tévéstúdió, amely azóta több TV társaságot is kiszolgál: az MTV-ben Vissy Károly mellett Jenki Szilvia, Reisz András és Tóth Tamás, a Hír TV adásaiban H. Bóna Márta, Fejes Edina és Vadász Vilmos meteorológusok adtak, illetve adnak naponta többször is szakértő jelentést.

1999-2005 között az OMSZ elnökének szakmai főtanácsadója. Majd másfél év szünet után, 2007-től az OMSZ kommunikációs részlegénél tevékenykedik szakmai tanácsadóként.

Pályafutása során végig arra törekedett, hogy a meteorológiát – és ezen keresztül a természettudományokat – közelebb hozza az emberekhez, szakmája eredményeit és szolgáltatásait minél közérthetőbben tegye elérhetővé az emberek számára. Ez a törekvés vezette el a média-meteorológiához, amelynek magyarországi meghonosításában jelentős részt vállalt.

A Magyar Rádióban 1968-2000 között, a Magyar Televízióban 1967-től haláláig részt vett – külső munkatársként – az időjárás-jelentések és környezeti tájékoztatók megszervezésében, mindenkori szerkesztésében és rendszeres előadásában.

Hazai és nemzetközi szaklapokban összesen 37 tudományos publikációja jelent meg. [3]

Díjak, érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kitüntetések:

 • 1970. „ÁRVÍZVÉDELEMÉRT ÉREM”, adományozó: a kormány;
 • 1973. „KIVÁLÓ DOLGOZÓ” kitüntetés, adományozó: az OMSZ elnöke;
 • 1974. „AKADÉMIAI DÍJ”, adományozó: az MTA elnöke;
 • 1981. „ÁRVÍZVÉDELEMÉRT ÉREM”, adományozó: a kormány;
 • 1984. Televíziós „NÍVÓDÍJ”, adományozó: a Magyar Televízió elnöke;
 • 1986. „BUDAPESTÉRT” emlékérem, adományozó: a főpolgármester;
 • 1996. „PRO METEOROLOGIA” emlékplakett, adományozó: a környezetvédelmi miniszter;
 • 1997. „A KÖRNYEZETVÉDELEMÉRT” miniszteri elismerés;
 • 2002. „SCHENZL GUIDÓ DÍJ”, adományozó: környezetvédelmi miniszter.

Munkájának nemzetközi elismerései:

 • 1999. április 18-án Québecben (Kanada), a televíziós időjárás-jelentések IX. nemzetközi fesztiválján, 68 ország 117 televíziós csatornájának versenyében – az MTV színeiben, az OMSZ televíziós stúdiójának időjárás-jelentésével – elnyerte a szakmai fődíjat.

A meteorológia megismertetésének egyik legjelentősebb állomása volt - a Magyar Tudományos Akadémia felkérése nyomán – az előadás a Mindentudás Egyetemén 2003. májusában legkedveltebb szakmai tárgyában, az időjárás-előrejelzés témakörében.[5]

Vissy Károly az időjárás-előrejelzést mai tudásunkkal általában másfél-két napra előre közel biztosnak, az azt követő hat napra tartotta megbízhatónak. A további három napra tendencia jelleget jósolt. Ennek ellenére bizonyos esetekben bárhol előfordulhatnak rendkívüli időjárási jelenségek (zivatarok, jégesők), amik nem jelezhetők előre. 100%-os prognózisok sohasem lesznek.[6]

Megbízható, hiteles és részletes - ez a három legfontosabb kritérium egy jó időjárás-jelentésnél. Egy médiakiadó 2009. év végi felméréséből az is kiderült, hogy ezeknek az elvárásoknak Magyarországon leginkább Vissy Károly jelentései feleltek meg - az ő "jóslataiban" bíztunk a legjobban. [7]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Kitaibel Pál utcai központjában sokan (előre bejelentett látogatók, csoportok, vagy a Múzeumok Éjszakája érdeklődői) találkozhattak „Gyuri Bácsival”. Vissy Károly Györgyöt ugyanis családjában és barátai közt így szólították. [8]

Vissy Károly 75. életévében is rendszeresen tartott előadást az időjárás-előrejelzés kérdéseiről, a meteorológusi munkáról, a klímaváltozásról. Fáradhatatlan munkabírásának egyik titka volt, hogy sportolással őrizte meg vitalitását. [9]

Lelkes híve volt az „ízek világának”, a konyhaművészetnek: családjának, barátainak gyakran készített ételeket.

Publikációk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A felhőmagasság-mérés problémái a Ferihegyi Repülőtéren, In. Légkör, 1962. 2.
 • A középtávú előrejelzések beválása Magyarországon (társszerző), In: Időjárás, 1962. 3.
 • Új felhőmagasság-mérő a Ferihegyi-repülőtéren, In. Légkör, 1962. 3.
 • Leggyakoribb hibák a felhőfajták észlelésében, In: Légkör, 1965. 2.
 • Az URH-lánc jelentősége a Balatoni Viharjelző Szolgálatban, In: Légkör, 1968. 3.
 • Otcsjot o progyelannoj naucsnoj rabotye vo vremja 13-va putyi NISz "Professzor Vize", Beszámolókötet a Vize Professzor Tudományos Kutatóhajó 13. Kutatóútjáról, Leningrád, 1972.
 • Ötvennégyezer kilométer egy tudományos kutatóhajón, In: Légkör, 1972. 2. (I. rész), 1972. 3. (II. rész ), 1972. 4. (III. rész), 1973. 1. (IV. rész).
 • A légköri aerosol mikrostruktúrája emberi tevékenységtől nem befolyásolt levegőben (társszerző), az MTA által kiírt pályamunka.
 • Négy hónap egy tudományos kutatóhajón. In: Pataki Béla Pál (szerk.): Tudományos tudósítóink jelentik (Minerva, 1974)
 • Concentration, Side Distribution and Chemical Nature of Atmospheric Aerosol Articles in Remote Oceanic Areas (társszerző), Scientific Aerosol, London, 1974.
 • Estmation of the Size and Nature of Cloud Nuclei from Aerosol Measurements (társszerző), Gidrometizdat, Moszkva, 1975.
 • Meteorológiai kutatóúton két óceánon és a Déli-sarkvidéken, In: Titkos E., Hirling Gy. et al. (szerk.): Magyarok az Antarktiszon, Kossuth Kiadó, Budapest, 1976.
 • Az ultrarövidtávú előrejelzések szakmai alapjai és rendszere a Központi Előrejelző Intézetben, OMSZ Hivatalos Kiadványai, LXVI.: 94-101.
 • Objektív módszer erős széllel járó anticiklon helyzetek felismertetésére (társszerző), OMSZ Kisebb Kiadványai, 1979. 47.
 • Országos Légköri Veszélyjelző és Riasztó Rendszer, OMSZ Hivatalos Kiadványai, LI.
 • Várható, nem várható (társszerző), In: Magyarország, XVIII. 15.
 • Previsible et emprevisible (társszerző), In: Hungarian Digest, 1981. 5.
 • Az időjárás-előrejelzések a népgazdaság szolgálatában, In: Természet Világa, 116. évf., 1985. 6: 254-258.
 • Meteorology in the service of civil aviation in Hungary, In: WMO CaeM ATEAM Konferencia Kiadványa, Anaheim-California, 1988.
 • Untersuchung des Einfusses der Alpen auf die heftigen Sturme herdorrufenden Gewitter in Ungarn, unter Einbeziehung von Radar und Satelliten Daten, In: 20. Int. Conference on Alpine Kiadványa, Toulouse, 1988.
 • Az időjárás-előrejelzés és a tájékoztatás, In: OMSZ Meteorológiai Világnapi Kiadványa, 1988.
 • Közlekedés-meteorológia (társszerző), In: Sínek Világa, XXXIX. évf. 1996. 1.
 • Éghajlati anomáliák hatása az iparra, a mezőgazdaságra és a szolgáltatásokra (társszerző), In: Természet Világa, 1996. 1. különszám.
 • A földfelszíni közlekedés meteorológiája, In: Természet Világa, 1998. 1. különszám.
 • Az óceán egy szinoptikus szemével, In: Egyetemi Meteorológiai Füzetek, 1998. 11: 16-26.
 • Időjárás-előrejelzések a médiában: megújult igények, megújult kínálat, In: Egyetemi Meteorológiai Füzetek, 2000. 15: 53-59.
 • Az időjárás-előrejelzések 150 éve a gazdasági hasznosítás szempontjából: A meteorológiai szolgáltatás mint üzleti (gazdasági) tényező, In: Egyetemi Meteorológiai Füzetek, 2002. 17: 70-79.
 • Szemelvények a meteorológiából I-VII: Vissy Károly meteorológiai iskolája, OMSZ internetes honlapja
 • Vissy Károly Meteorológiai Iskolája. 2005. Multimédiás CD-ROM és Magyarország éghajlati atlasza.

Közérthető ismeretterjesztő csomag, amely azok számára készült, akik szeretnének közelebbről megismerkedni az időjárást alakító légköri folyamatokkal, összefüggésekkel. A CD segítségével tizenegy fejezeten keresztül kalandozhatunk a meteorológia különböző területein. A barangolást a tudomány világában az interaktív CD segítségével kislexikon, látványos animációk, műhold- és radarképek, ábrák, grafikonok, érdekes felvételek és filmek segítik.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]