Diósgyőri Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Diósgyőri Gimnázium

Alapítva1917
NévadóDiósgyőr (településrész)
HelyMagyarország, Miskolc
Típusgimnázium
Tanulólétszám503 fő (2014/2015 tanév)[1]
IgazgatóKomporday Levente
OM-azonosító029262
Elérhetőség
Cím3534 Miskolc,
Kiss tábornok u. 42.
Elhelyezkedése
Diósgyőri Gimnázium (Miskolc)
Diósgyőri Gimnázium
Diósgyőri Gimnázium
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 06′, k. h. 20° 42′Koordináták: é. sz. 48° 06′, k. h. 20° 42′
Térkép
A Diósgyőri Gimnázium weboldala

A miskolci Diósgyőri Gimnázium a Kilián városrészben található. A gimnázium különlegessége, hogy ez Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyetlen testnevelés tagozatos gimnáziuma.

A gimnázium története[forrásszöveg szerkesztése]

Az iskola elődje az Ungváron 1897-ben alapított, 1917-ben Miskolcra települt Magyar Királyi Állami Főreáliskola. Miskolc közgyűlése a mai Déryné utca 11. alatti épületet adta át az iskolának. Az intézmény továbbtanulást biztosító nyolcosztályos iskola volt, amely főként a természettudományos műveltség és a modern nyelvek elsajátítását tűzte ki célul. Az iskola 1922-ben Hunfalvy János, az újkori magyar földrajztudomány megalapítója, európai hírű földrajztudós nevét vette fel. 1934-ben az intézmény gimnáziumi rangot kapott.

A második világháború alatt 1939-től 1945-ig Kassán működött a Hunfalvy János Gimnázium, majd 1945-től ismét Miskolcon, Diósgyőrben folyt az oktatás. 1949-ben egy új gimnáziumi épület alapkőletétele történt meg, s az 1950/51-es tanévben megkezdődött az oktatás az iskola jelenlegi épületében. Ezt követően az iskola nevét Kilián György Gimnáziumra változtatták. 1997-ben – az iskola Miskolcra településének 80. évfordulóján – a diósgyőri városrészhez kötődés hangsúlyosabb kifejezése érdekében az iskola felvette a Diósgyőri Gimnázium nevet.

Az 1950-ben épült iskola az akkori körülmények között korszerű volt. Lényeges változtatás, bővítés azóta sem történt, így nem csoda, hogy a megnövekedett tanulólétszám, a csoportbontásos oktatás következtében mára már szűkössé vált.

Az 1960-as évektől kezdve a legtehetségesebb tanulók kiválogatásával létrejöttek a tagozatos osztályok. A későbbiekben ezek részben átalakultak a társadalmi igényeknek, elvárásoknak megfelelően: speciális és egyedi tantervű osztályok jöttek létre. Korszerű változást jelentett a fakultációs órakeret bevezetése a középiskolában; a diákok szívesen élnek ma is ezzel a lehetőséggel.

A rendszerváltozás elsősorban a nyelvtanulás terén hozott újat: az addig kötelező orosz nyelv fokozatosan háttérbe szorult, az érdeklődés a modern nyugati nyelvek felé fordult. Az utóbbi 10 évben a gimnáziumi osztályok száma megnövekedett, csaknem megduplázódott a városban. A csökkenő gyereklétszám, a megyéből történő elvándorlás versenyre készteti a középiskolákat. A gimnázium is igyekezett kialakítani sajátos arculatát, hogy képzési struktúrája továbbra is vonzó maradjon a térségben élők számára.[2]

Az iskola felújítása[forrásszöveg szerkesztése]

2006-ban teljes körű felújítás és nagyszabású bővítés kezdődött, melynek eredményeképpen 2839 m² megújult területtel gazdagodott az iskola. Új tantermi szárny épült tantermekkel, nyelvi laborral, nyelvi csoportszobákkal, tanári szobákkal, öltözőkkel. Az új, klimatizált aulában minden diák elfér iskolai rendezvények alkalmával.

A könyvtárban helyet kapott az iskola gazdag, 40 000 kötetes könyvállománya, az olvasóterem internetezési lehetőséget és elmélyült tanulást biztosít a diákoknak. A díszterem konferenciák, tudományos és művészeti előadások megtartására is alkalmas. A mellette lévő iskolagalériában állandó és időszaki képzőművészeti kiállítások rendezhetők.

A tágas főbejárati előcsarnokból impozáns, széles lépcső vezet az emeletre. A régi épületrész is megújult: a tornaterem mellé új vizesblokk és tornatermi öltözők épültek. Az alagsorban tágas, két részre osztható ebédlőben étkezhetnek a diákok. A régi épületben öt, nagyméretű tantermet alakítottak ki. A felújítással teljesült az akadálymentesség követelménye is (lift építése, széles ajtók, megfelelő mellékhelyiségek kialakítása).

A főbejárat előtti dísztér és a kerítések felújítása hozzájárult, hogy a gimnázium külső megjelenésében a városrész egyik legszebb épülete lett.[2]

Gimnáziumi hagyományok[forrásszöveg szerkesztése]

  • Ballagás a várban: A gimnázium egyik legszebb hagyománya a hivatalos iskolai ballagást követő fáklyás ballagás, melynek keretében a végzős diákok az esti órákban a gimnázium épületéből fáklyával végigvonulnak Diósgyőr utcáin a diósgyőri várba, ahol egy rövid műsorral vesznek búcsút az alma mater után a városrésztől is.[3]
  • Kamarás Kosárlabda Kupa: A gimnáziumban a sportnak, a testnevelésnek nagy múltja van. Az alapokat az országszerte ismert Kamarás házaspár – Mária néni és Pista bácsi – rakta le, akiknek emlékére 1987 óta rendezi meg a gimnázium a Kamarás Kosárlabda Kupát.

Évente induló tagozatok[forrásszöveg szerkesztése]

Az intézmény évente induló tagozatai

Képzési forma Kód Évfolyam Felvehető
Osztályok
Négyévfolyamos
osztály
Általános tantervű képzés 0005 4 1 30
Köznevelési típusú sportiskolai képzés 0004 4 1 30
Ötévfolyamos
osztály
Emelt szintű német nyelvi képzés 0003 5 ½ 15
Emelt szintű angol nyelvi képzés 0002 5 ½ 15
Hatévfolyamos
osztály
Emelt szintű angol nyelvi képzés 0001 6 1 30

Híres tanárok[forrásszöveg szerkesztése]

Híres diákok[forrásszöveg szerkesztése]

Tömegközlekedés[forrásszöveg szerkesztése]

Az intézmény megközelíthető az 1-es és 1A jelzésű villamosokkal, valamint az 1-es, 1B, 53-as, 54-es és 101B jelzésű autóbuszokkal.

Források[forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[forrásszöveg szerkesztése]

További információk[forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[forrásszöveg szerkesztése]