Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(UNIDO szócikkből átirányítva)
Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete

Alapítva1966
SzékhelyBécs
VezetőGerd Müller
Dolgozók száma680
Az Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete témájú médiaállományokat.

Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (angolul United Nations Industrial Development Organization, UNIDO; francia és spanyol nyelvterületen ONUDI) az ENSZ egyik szakosított szerve. Székhelye Bécs, Ausztria.

Áttekintés[szerkesztés]

A szervezet elsődleges célja az ipari fejlődés támogatása és gyorsítása a fejlődő és az átalakuló gazdasággal rendelkező országokban.

Az UNIDO kormányokkal, üzleti és egyéni vállalatokkal összefogva leginkább a fejlődő országokban tevékenykedik. Fő területei az iparosítási politika és statisztika, beruházás és technológiai támogatás, ipari versenyképesség és kereskedelem, magángazdaságok fejlődése, mezőgazdasági üzemek, megújuló energiaforrás és klímaváltozás, a Montreáli megállapodás és a környezetmenedzselés.

Az UNIDO-t 1965-ben hozta létre bécsi székhellyel az ENSZ, és 1985 óta speciális ügynöksége.

2004-ben megalapította az UNIDO Jószolgálati Nagykövetséget.

Az UNIDO vezérigazgatói[1][szerkesztés]

Tények és mutatók[szerkesztés]

2004-ben a szervezetnek 171 tagállama volt. A központban és 30 irodájában 650 dolgozót foglalkoztat. Ezen kívül a különféle projektek lebonyolításához évente világszerte 1850 ember munkáját veszi igénybe.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. UNIDO Történelme (angol) (angol nyelven). www.unido.org. [2016. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 29.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]