Tugendhat-villa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Tugendhat-villa
Világörökség
Vila Tugendhat.jpg
A Tugendhat-villa
Adatok
Ország Csehország
Világörökség-azonosító 1052
Típus kulturális helyszín
Kritériumok II, IV
Felvétel éve 2001
Elhelyezkedése
Tugendhat-villa  (Csehország)
Tugendhat-villa
Tugendhat-villa
Pozíció Csehország térképén
é. sz. 49° 12′, k. h. 16° 37′Koordináták: é. sz. 49° 12′, k. h. 16° 37′

A brnói, Cerná Pole-n álló Tugendhat-villa a mai Csehország első modern építészeti műemlékének számít, világviszonylatban pedig a negyedik ilyen emlékműnek tekinthető. Ez a modern épület – sok-sok üvegezettségével – kezdetben egy brnói textilgyáros, Fritz Tugendhat számára létesült, amelyet a tulajdonos és családja lakóházként használt. A villát – amelyre a két világháború közti időszak funkcionalista építőművészetének ékszereként tekintünk – 1928-ban a hírneves német építész, Ludwig Mies van der Rohe az egyik városszéli domboldalra tervezte. Az építész mindazon értékes építőanyagok felhasználására vállalkozott, amelyre a 20. század kezdetének modern építéstechnológiai fejlettsége lehetőséget nyújtott, s amelyek alkalmazásnak az épület egyszerűségében is megnyilvánuló szépségét köszönheti. Egy alacsony villa, acélvázzal, olyan ablakokkal, amelyek a mennyezettől a padlószintig érnek, és karcsú, krómozott felületű acéloszlopokkal, amelyek az egyszintes építmény terheit hordják. Mindezek eredményeként érte el Mies van der Rohe, hogy az épület főhelyisége, a nagyméretű nappali és a környező kert hatásában teljes egységgé válik.

Az épület bútorzatát Mies van der Rohe saját maga tervezte, s már akkor klímaberendezést alkalmazott a fűtéshez, amely egyúttal az épület nyári melegben történő hűtését is biztosította. Az építés és használatba vétel 1929-30-ban történt. 1929-ben gyors tempóban kezdték meg a villa építését, október végén készen állt az acélváz, 1930 nyarán megvalósultak a belső munkálatok és már az esztendő végén beköltözhetett a család.

A Tugendhat-villa azon a földterületen áll, melyet Greta Tugendhat édesapjától nászajándékként kapott. A Tugendhat házaspár 1938-ig használta az épületet, ekkor a család a nácik elől Svájcba, később Venezuelába emigrált. A második világháború végén az épület sérüléseket szenvedett. 1945 után rövid ideig egy sportiskola, majd a gyermekkórház rehabilitációs központja költözött be. 1969-ben a város tulajdonába került. 1982-85 között részben renoválták, hogy elősegíthessék műemlékvédelmi objektummá válását. A villa ezután a város reprezentációs céljait szolgálta. 1992–ben itt folytattak megbeszéléseket a csehszlovák állam kettészakadásáról.

A ma is megtekinthető Tugendhat-villát Brno város tanácsa a modern építészet fejlődésének nemzetközileg is irányt szabó, az építész-szakemberek számára útmutató objektumnak tekinti, s megismeréséhez a megfelelő nyilvánosságot megteremtette. Az épület rekonstrukciója után napjainkban megtekinthetővé vált.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tugendhat-villa témájú médiaállományokat.