Szulejmán-mecset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Isztambul történelmi negyedei
Világörökség
Suleiman Mosque.jpg
A Szulejmán-mecset
Adatok
Ország Törökország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV
Felvétel éve 1985
Elhelyezkedése
Szulejmán-mecset (Törökország)
Szulejmán-mecset
Szulejmán-mecset
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 41° 01′, k. h. 28° 58′Koordináták: é. sz. 41° 01′, k. h. 28° 58′
I. Szulejmán nyughelye

A Szulejmán-mecset (törökül: Süleymaniye Camii) a második legnagyobb mecset Isztambulban. A híres török építész, Szinán építette I. Szulejmán szultán parancsára Isztambul harmadik hegyére. Az építkezés 1550-ben kezdődött, és 7 évig tartott.

A mecset 59x58 méter alapterületű, a fő kupola 53 méter magas és 27,25 méter átmérőjű. Az épületet 4 minaret veszi körül, mivel I. Szulejmán a negyedik isztambuli szultán. A minaretek 10 erkélye jelzi, hogy I. Szulejmán a tizedik szultán az Oszmán dinasztiában.

A komplexum a tulajdonképpeni mecseten kívül szállásokat (karavánszeráj), konyhát, kórházat, iszlám iskolát (medresze) és egy fürdőt (hamam) is tartalmaz. A kertben I. Szulejmánnak és feleségének (Roxelana), leányának (Mihrimah), édesanyjának (Ayşe Hafsa) valamint nővérének (Aszije) mauzóleuma (türbe) található. II. Szulejmán, II. Ahmed és II. Musztafa lánya, Szafije is itt nyugszik. A komplexum északi falánál található Szinán nyughelye.

A mecsetet 1660-ban egy tűzvész pusztította, IV. Mehmed parancsára Fossatı építette újjá. A restaurálás barokk stílusjegyekkel váltotta fel az eredeti művet. A 19. század során visszaállították eredeti szépségében, az első világháború alatt azonban az udvart fenyverraktárnak használták, mely természetesen felrobbant, így újabb tűz pusztította el az épületet. 1956-ban ismét helyreállították.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szulejmán-mecset témájú médiaállományokat.