Szerkesztővita:B.Zsolt/Archív34

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Regasterios 3 évvel ezelőtt a(z) Miniland témában

Ciprus közigazgatása

Szia Zsolt! Két éve felvetetted, hogy Ciprus közigazgatását lehetne fejleszteni. Most egy újabb kerületet – a Limassol kerületet – létrehoztam, használva a sablonjaidat. Kösz és tudj róla. Üdv: Piraeus vita 2020. október 20., 19:15 (CEST)

Mindjárt meg is nézem! :) – B.Zsolt vita 2020. október 20., 19:16 (CEST)

Kösz Zsolt a listát, viszont ezek az angol változatok és ebből eredően nem jó az átírásuk. Honnan szedted őket? Nincs ott görög lista? Átírnám őket magyarra, leellenőriztetném a törpiekkel és akkor mehet a cikkbe. (És a Páfosz kerület is készül amúgy.) Piraeus vita 2020. október 24., 21:26 (CEST)

mondtam, hogy tudok segíteni Ciprusban, mert rengeteg adat van fent. Ez csak egy hevenyészett lista a Wikidatáról. Ahogy látom, hiába van több ciprusi település is, még ha jó is a cikkcímük, a wikidatán hiányzik a címkéjük, ezért helytelenül jelennek meg. A címkéket sajnos egyesével kell átírni, ezt úgy teheted meg, hogy abban a cikkben, amiben a lista van, átváltasz a wikidatára, majd ott lesz egy hosszú lista az alárendelt egységekkel. Ha egy ilyen alárendelt egységre rákatintasz, be is jön a település adatlapja, ahol már a címkét is tudod pótolni. – B.Zsolt vita 2020. október 24., 21:37 (CEST)

Zsolt, ezt tudom, szoktam szerkeszteni a Wikidatán. Most néztem meg a forráskódot, és látom, hogy ez egy sablon-hivatkozás a Wikidatáról. Így már értem, hogy miért írtad ezt, hiszen tényleg magyarodnának a nevek, ha a WD-n átírnám őket. Csakhogy ez egy kifejtetlen sablon, azaz olyan megoldás, amit nem gyakorlott Wikipédia és Wikidata szerkesztők a későbbiekben nem fognak tudni szerkeszteni. Szerintem jobb lenne kiírni a cikkben a településneveket.

De akármelyik megoldást is választjuk, mindenképpen kell egy lista a görög nevekről, hogy azt át tudjam írni magyarra, aztán le tudjam ellenőriztetni a görög nevek átírása vitalapon a többiekkel. 112 nevet a Wikidatán átírogatni is macera lenne (meg kell őket nyitni egyenként), de az még csak hagyján. Megkérni bárkit, hogy ott ellenőrizgesse le őket, külön-külön megnyitva a lapjukat és összevetve a magyar és görög változatot, az végképp nem reális kérés. Tudsz WD-ről exportálni görög neveket a járásból? (Ha igen, akkor mutasd meg, hogy csinálod, mert tanulni is akarok. :-) ) Piraeus vita 2020. október 24., 22:00 (CEST)

Lássuk milyen tanár vagyok, Te pedig milyen tanítvány vagy! :) Szerencsére minden ciprusi településnek van görög neve is a wikidatán, így könnyedén lehet készíteni egy táblázatot az angol és görög nevekből. Kell egy automatikus lista vagy egy allapon vagy egy vitalapon. Én vitalapra szoktam tenni, hogy más is láthassa.

Keress egy Wikidatás automata listát és próbáld meg átalakítani, hogy jó legyen. Ha elakadsz, segítek. – B.Zsolt vita 2020. október 24., 22:21 (CEST)

Vigyor OK, játsszunk! Megppróbálom. Piraeus vita 2020. október 24., 22:23 (CEST)

Na. Eddig tartottak az idegeim. Fogalmam sincs, hogy mi a hiba: Vita:Limassol kerület. :-( Piraeus vita 2020. október 24., 23:05 (CEST)

Majdnem jó! De hol marad a lezárás? :P – B.Zsolt vita 2020. október 24., 23:12 (CEST)

Ó a lezárás... OK, ez figyelmetlenség.

De most sem jó és nem értem, hogy miért. Rányomtam a te verziódra, hogy frissítse, de nem tud lefutni. Azt írja ki, hogy próbálkozik, de nem történik semmi. Több tippem is van, hogy miért. Egyrészt Ciprus minden településére állítottad át (ha jól értem) és az talán túl nagy falat neki. Másrészt talán kell valamilyen adat a link-hez is, ahova most csak nekem szóló üzenetet írtál. Ezért a próbalapomon megpróbáltam úgy, hogy csak a megye településeit szedje le és beállítottam a links=text értéket. Így azt írja, hogy lefut, de nincs eredmény.

Nem tudom mi a hiba. Piraeus vita 2020. október 24., 23:50 (CEST)

Néztem én is, szerintem túlterhelt a rendszer. Kipróbálok még valamit. A túl sok település nem lehet gond, mert 5000 elemig működik a lekérdezés. – B.Zsolt vita 2020. október 24., 23:59 (CEST)

Most már biztos, túlterhelt a rendszer. Várjuk meg a holnapot! :) – B.Zsolt vita 2020. október 25., 00:16 (CEST)

Kösz, Zsolt! Jó éjt! Piraeus vita 2020. október 25., 00:37 (CEST)

Jó dolog ez a Wikidata. Kár hogy nem működik. Leszedem máshonnan. Kösz azért! Piraeus vita 2020. október 25., 19:53 (CET)

Sajnos ez most nem működött, de azért van még más lehetőség is. Én az alábbi módon tenném: rámennék Limassol kerület wikidata adatlapjára. Ott az alárendelt egységek szakaszban ott az összes település. Minden település angol névvel szerepel, de az adatlapjukon ott a görög név is + ott van ugye mindig az interwiki is oldalt. CTRL gombot nyomva végigkattintgatnám mindet és az adatlapjukra érve vagy a görög név vagy az interwiki alapján beírnám az átírt nevet. – B.Zsolt vita 2020. október 25., 20:21 (CET)

112-t végigkattintani, átírni, elmenteni, bezárni szép kis meló, és nem teszi lehetővé azt a köztes lépést, hogy a nálam gyakorlottabbak végigszaladjanak egy listán, ahol egymás mellett van a görög és a magyar forma. Úgyhogy ém most leszedtem a görög neveket a görög cikkből, igyekszem melléjük pakolni a magyar megfelelőket, aztán gyártok belőle egy táblázatot (ehhez hasonlót – csak tudnám hogy csináltam anno...), amit le tudunk ellenőrizni. Aztán bemennek a cikkbe a szép magyar nevek, és majd valahogy felkúsznak a Wikidatára. A te eredeti megoldásod elegánsabb lenne, de ez is megteszi most, és van még későbbre öt kerület. Piraeus vita 2020. október 25., 22:27 (CET)

DB

Szia! Biztos, hogy a DB Cargonak kell a Schenkerre átirányítani? Úgy emlékszem, 2016-ban kapta meg (vissza) a Cargo nevet, de ezúttal a leányvállalatok is (DB Cargo Hungária). – balint36 utaspanasz 2020. október 22., 08:52 (CEST)

Pont ezt írtam, hogy nem, a Schenkerre-nek kell átirányításnak lenni, a DB Cargonak meg fő cikknek! – B.Zsolt vita 2020. október 22., 10:06 (CEST)

Herceghalmi vasúti baleset

A szócikk szerint „A budapesti gyors esténként 19:20-kor indult a Győrön át tartó útnak a bécsi Keleti pályaudvarról”. Számomra az kiderült, hogy ez a Wien Südbahnhof volt, amelynek volt egy Ostbahnhof része, de az nem hogy 1916-ban ez az Ostbanhof önálló pu. volt-e, vagy akkor is csak a Südbahnhof része. Nem egy fontos kérdés, de ismeretében a piros linket meg lehetne szüntetni. Üdv. – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. október 25., 17:36 (CET) És most nézem, van https://de.wikipedia.org/wiki/Ostbahnhof egyért. lap olyan többnyire olyan hivatkozásokkal aminek van magyar nyelvű szócikke. – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. október 25., 17:39 (CET)

Véleményem szerint Wien Ostbahnhofot át kell irányítani a Wien Südbahnhof cikkre, abban pedig pár szóban megírni, hogy régen ez két vasúttársaság két vasútvonalának két vasútállomása volt, de később eggyé váltak. – B.Zsolt vita 2020. október 25., 17:59 (CET)

Magyar vonatkozású vasúti képek

Szia! A zürichi műszaki egyetem könyvtárának van egy elég gazdag képtára, ahol szép számmal találhatók magyar vonatkozású képek is, illetve többek között vasúti képek is. A dolog szépsége (és nem szépséghibája!), hogy ezek nagy része szabad licencű (vagy egyenesen közkincs), tehát feltölthetők a Commonsra. Az imént konkrétan a vasúti képeken belül is arra a csoportra kerestem rá, amelyek már nagyon régiek, jobbára 19. századiak. Viszont a képeken látható járműveket nem igazán tudom beazonosítani, a német nyelvű leírások alapján sem. Mondom, mely képekre gondolok: a fenti linken elérhető oldal bal felső sarkában a keresőbe írd be azt, hogy hungary 05373. Ki fog dobni 22 db képet. Gondolom, te be tudod őket azonosítani. Az is kérdés, hogy ezek között a járművek között van-e egyáltalán olyan, amiről még nincs képünk, amit érdemes volna feltölteni. Köszönöm, hogy utánanézel. – Regasterios vita 2020. október 26., 19:19 (CET)

Mindjárt megnézem, de most még van egy nagyon csúnyán félbehagyott cikkem, azt mindenképpen kibővítem előtte. B.Zsolt vita 2020. október 26., 19:20 (CET)

A többiről valószínűleg nincs wiki cikk. Van köztük személyvagon, bányamozdony, prototípus és vasúti karbantartó jármű is. Még a 3.-at lehetne kinyomozni, de szerintem nincs wiki cikke. – B.Zsolt vita 2020. október 26., 20:18 (CET)

Köszönöm. Ha jól látom, a 441-esnél ugyanaz a kép van most a cikkben, csak sokkal rosszabb minőségben. – Regasterios vita 2020. október 26., 20:29 (CET)

Igen, én is csak hunyorogtam. Régen kevés kép készült, sok mindenről csak egy, és isten tudja, hány sokszorosításon esett át, mire eljutott hozzánk. Ha meglesz az eredeti, az sokat segít majd. Ebben az esetben felülírod vagy még 1x feltöltöd? – B.Zsolt vita 2020. október 26., 20:37 (CET)

Feltöltöm új képként. A Commonsban vannak kategóriái a tengelyelosztásnak is. Ebben majd segítséget kérek az újonnan létrehozott kategóriák esetén, pl. c:Category:MÁV 441. – Regasterios vita 2020. október 26., 20:41 (CET)

Ezek a kategóriák megvannak a magyar wikin is és az angolon is, most már csak össze kell őket kötözgetni. :) – B.Zsolt vita 2020. október 26., 20:44 (CET)

Nem mindegyik, a 441-esét és a 378-asát én hoztam létre. A c:Category:MÁV 378at bettem a WD alapján a 0-6-0-ásokhoz, a a 441-est a 0-8-0-ások közé. Összekapcsoltam őket egyébként természetesen. A képek linkjei:

Köszönöm még egyszer a segítséget. – Regasterios vita 2020. október 26., 21:28 (CET)

Lárnaka kerület a Wikidatán

Szia Zsolt! Látom tavaly valamilyen okból a Lárnaka kerület településeinek magyar nevei helyére beírtad az angol átiratot. Tavaly elkészültek a helyes magyar átiratok, itt találhatóak. Felül tudnád írni bottal a neveket? Avdellerót átírtam, de elég macerás lenne mindet megnyitogatni. (Limassolt közben kitettem véleményezésre.) Üdv: Piraeus vita 2020. október 26., 22:31 (CET)

Megnéztem a listádat, sajnos újat kell csinálnd! :( A többség egyért lapra mutató link. Vagy nem baj és oda is kell a magyar címke? – B.Zsolt vita 2020. október 26., 23:04 (CET)

Ó. Értem. Nem tudom mi lenne a jó megoldás és ennél többet nem is akarok agyalni rajta. Így marad akkor. Üdv: Piraeus vita 2020. október 27., 13:49 (CET)

Lefuttattam a címkemódosításokat. Az át nem írt alakoknál úgy is ki fog lógni a lóláb. :) Ez amúgy tipikusan az az eset, hogy a problémát úgy a legegyszerűbb megoldani, hogy nem csak a címkét módosítod, hanem a ciket is létrehozod. :) Akkor jobban szem elé kerül, jobban látszik, mi hivatkozik rá, megjelenik kategóriákban... és akkor ha nem jó, valaki átnevezi. Ha működne az a automatikus wd lista, sokkal könnyebb lenne. – B.Zsolt vita 2020. október 27., 14:38 (CET)

Köszi. Tudod mit monadok erre, ezt már sokszor lefutottuk... A véleményem nem változott. Ezek a géppel létrehozott szövegek nem-cikkek lennélnek, amik önmagukban érdektelen és infoboxban vagy térképen sokkal könnyebben ábrázolható adatokat pakolnak egymás mellé. Ezek adatbázisok szöveges formába generálva. Roszz élményt ad a téma iránt érdeklődőnek, mert semmilyen többletet nem talál bennük a Google kereséshez viszonyítva. Felesleges és rontja a Wikipédia színvonalát.

Sőt. Én is rossz úton járok most: a kerület cikkek, amiket most írok nem sokkal többek ennél, ha nem kerül beléjük történelmi, szociális és kulturális háttér. Piraeus vita 2020. október 27., 16:28 (CET)

Igen, ezen sokat vitatkoztunk korábban. Valószínűleg nem is fogjuk soha meggyőzni egymást. De talán nem is baj, pont azért jó a Wikipédia, mert sok különböző vélemény és szemlélet találkozik. De azt is be kell látnunk, hogy a feladat túl nagy, a létszám meg túl kicsi, én is szeretnék sok mindent, de az erőforrások végesek. Nem lehet minden cikk kiemelt... sajnos. – B.Zsolt vita 2020. október 27., 17:08 (CET)

Torino-Fossano-Savona-vasútvonal

Az első kettő nagykötőjel. – Pagony foxhole 2020. november 9., 20:58 (CET)

Köszi, láttam a javításod! :) Volt is egy szerkesztési ütközésünk, igyekeztem minden módosításodat átvezetni. Talán most már kész vagyok. – B.Zsolt vita 2020. november 9., 21:17 (CET)

Magyar vasútvonalak

Szia, Nekem van egy sokkal jobb sparql lekérdezésem mint amit az angolok csináltak. Sajnos azonban (bár elég sok időt beleöltem nem lehet használni mert Bálint36 szerkesztőtársunk amikor már nagyjából rendbe volt hozva a Wikidatába elkezdte azokat az állomásokat amiknek a nevében a megállóhely szerepel átminősíteni vasútállomásról megállóhelyre. Ez viszont szétbarmolta a szomszédos állomásokat és ezeknél megszakadnak a vonalak. Ezért júliusban úgy döntöttem hogy lesz@rom. A problémát megtekintheted pl a Rábahíd megállóhely (Q22093553) lapjának történetében. Sajnos a sparql sablon ennél a többszörös hívást magában foglaló lekérdezésnél nem működik ezért az alábbi szöveget be kell másolnod a Wikidata Query Service ablakába

#defaultView:Map
# Magyarország vasútvonalai (with)
SELECT ?cd  ?i ?iLabel  ?line  ?rLine ?layer ?rgb 
WITH{SELECT ?i ?cd ?lat1 ?lon1 ?loc
      WHERE{ ?i  wdt:P31/wdt:P279* wd:Q1318558; #szolgálati hely
                                wdt:P625 ?cd;
                                wdt:P17 wd:Q28;
                                p:P625/psv:P625 ?y.
                                ?y wikibase:geoLatitude ?lat1;
                                wikibase:geoLongitude ?lon1.
                     OPTIONAL{?i wdt:P131 ?loc}
                     OPTIONAL{?i wdt:P137 ?op}}
GROUP BY ?i ?cd ?lat1 ?lon1 ?loc 
     }AS%s  #állomások
WITH{SELECT ?line ?layer ?rgb
       WHERE {
         ?station wdt:P31 wd:Q55488; 
                  wdt:P131* wd:Q28;
                  wdt:P625 ?coords;
                    p:P197 ?pred.
         ?pred ps:P197 ?conn;
               pq:P81 ?rLine.
         ?conn wdt:P625 ?cds;
               wdt:P31 wd:Q55488.
         BIND(IF(xsd:double(?depth/10) = xsd:integer(?depth/10),?cds,"") AS ?coords)
               ?conn p:P625/psv:P625/wikibase:geoLatitude ?lat1;
                     p:P625/psv:P625/wikibase:geoLongitude ?lon1.
               ?station p:P625/psv:P625/wikibase:geoLatitude ?lat2; 
                        p:P625/psv:P625/wikibase:geoLongitude ?lon2.
         BIND(CONCAT('LINESTRING(',STR(?lon1),' ', STR(?lat1),',', STR(?lon2),' ', STR(?lat2),')') AS ?str). 
         BIND(STRDT(?str, geo:wktLiteral) AS ?line) 
         SERVICE wikibase:label{bd:serviceParam wikibase:language "hu".
                      ?rLine rdfs:label ?layer.}    
       }
GROUP BY ?i ?iLabel  ?line  ?rLine ?layer  ?rgb
    }AS%l  #vasútvonalak
WHERE{{INCLUDE%s}UNION{INCLUDE%l}.
       SERVICE wikibase:label{bd:serviceParam wikibase:language "hu".}
      }

A Dunántúl teljesen kész volt, de Bálint36 szétbarmolta így az Alföldhöz hozzá sem kezdtem. Texaner vita 2020. november 16., 21:20 (CET)

Közben én is próbálkoztam és igen, láttam, hogy a Dunántúl kész van! Én most megcsináltam a Kecskemét-Szeged vonalat. Nekem is van benne egy szakadás Nyársapát és Nagykőrös között, pedig ott még vasúti megálló sincs. Na majd próbálgatom tovább! :)

Kíváncsi lennék egy olyan lekérdezésre nagyon, ami azokat a vasútvonalakt rajzolja ki, melyeknek van a magyaron wiki cikke. Ehhez talán fel lehetne használni a végpont tulajdonságot. – B.Zsolt vita 2020. november 16., 21:31 (CET)

Ez most már jó. Ha ráklikelsz a vasútállomásokra láthatod, hogy a megállóhelyeknél megszakad. itt láthatod a történetet Üdv., és jó szórakozást.

Ha két állomást összekötő vonalra kattintasz láthatod a vasútvonalat, szerintem benne vannak a Wikidatában, de miután meguntam a folyamatos visszaállítgatásokat azzal, hogy link is legyen már nem foglalkoztam. Texaner vita 2020. november 16., 21:39 (CET)

Igen, ezt is láttam, jól működik. Egy ilyen alapos és összetett adatbázis lekérdezésbe már nem fért bele, hogy ne csak vasútállomással hanem vasúti megállóval is működjön? És akkor mindkettőtöknek igaza lehetett volna. Egy vagy kapcsoló alkalmazása nem tűnik lehetetlen feladatnak. – B.Zsolt vita 2020. november 16., 22:05 (CET)

Mint a lekérdezésben láthatod én a szolgálati hely alosztályait kérdezem, azonban a megállóhely, a vasúti megállóhely és a vasútállomás össze vissza vanak összerendelve. A wikidatán ennek alá-felé rendelésnek a megváltoztatását nem támogatták, mondván ha mindenkinek jó csak a magyaroknak nem akkor a magyaroknak kell alkalmazkodniuk. Erre lett volna a megoldás hogy a magyar vasúti menetrendben megállóhely néven szereplő valamiket, a vasútállomás osztályba soroljuk. A wikidatában a magyarra vasútállomásnak fordított valami vasútállomás (Q55488) definíciója az a hely ahol utasok vonatról le és fel szállnak, arról szó sincs, hogy ott pénztár, vagy a jó isten tudja mi van amit a MÁV előír. De tényleg beleöltem jó pár napot és tele van a tököm az egésszel. Csak meg akartam mutatni neked a felvetett kérdésed alapján, hogy lehet jobb lekérdezést is csinálni mint amire olyan büszkék az angolok. Texaner vita 2020. november 16., 23:39 (CET)

Támadt egy jó ötletem az este, az eredményt feltettem a Magyarország vasútvonalai kategória vitalapján. Texaner vita 2020. november 17., 17:14 (CET)

Wikidatás térkép

Kedves Zsolt! Ez a wikidatás megoldás nekem nagyon is felkeltette az érdeklődésemet. Igazából nem is wiki-s, hanem saját projekthez jó hasznát tudnám venni (ha bejön természetesen wiki-be is átültetném). Kérdésem, hogy ki lehet belőle nyerni a nyers koordinátákat? Mármint a vasúti szolgálati helyek (állomások, megállóhelyek) sima egyszerű 2D-s koordinátáit? Gondolom a wikidatában gps-s alapúak, ami nehezen alakítható át egyszerű x,y koordinátákra, én viszont svg megjelenítésre pont csak utóbbit tudom felhasználni. Joliet Jake vita 2020. november 17., 10:39 (CET)

Szia, a koordinátákat a wikidata P625-ös priority-ja tartalmazza. Ezeket minden további nélkül át lehet alakítani x,y koordinátákra egy ilyen átalakítóprogramot pl.: itt találsz. A magyar wikipédián nagyjából minden állomásnak, minden vasúti hídnak meg van a koordinátája. Texaner vita 2020. november 17., 16:28 (CET)

Nagyon sokféle lekérdezést meg lehet valósítani, de fontos, hogy a lekérdezéshez szükséges adatok fel is legyenek töltve. A wikidata még itt-ott hiányos. Én csak egyszerűbb lekérdezéseket tudok készíteni, de ha pontosan megfogalmazod, mire van szükséged, biztos lesz valaki, aki segít.

Néhány példa arra, mit lehet megvalósítani:

Abcoude

Szia Zsolt!

Találkoztam az Abcoude botos cikkel, föltételezem, hogy korai teszt időszakból származik. Nem kellene vele csinálni valamit? – Porrimaeszmecsere 2020. november 19., 16:57 (CET)

Szia! Mindjárt rendbe teszem. Elképzelhető, hogy a Wikidata bővítése kavart be, de majd mindjárt alaposan megnézem. – B.Zsolt vita 2020. november 19., 17:05 (CET)

Hát eléggé zavaros a dolog. Azt írja a Wikidata, hogy Utrecht tartományban volt 2011-ig, aztán átkerült valami önkormányzathoz. Ez az önkormányzat viszont mily meglepő, Utrecht tartományban van. B.Zsolt vita 2020. november 19., 17:18 (CET)

Kategória:Szolgáltatást hiányoló vasútállomások

Szia! Ehhez a kategóriához: Kategória:Szolgáltatást hiányoló vasútállomások megadsz légyi egy leírást? És a vitalapon lévő Listeriabot-listához is írj be valamit, hogy milyen paraméter milyen értékével lehet csökkenteni a lista elemeinek a számát. Kösz előre is, szia! Palotabarát vita 2020. november 22., 21:59 (CET)

Szia! A leírást pótoltam. A listát pedig én hoztam létre, de nem mertem használni, mert csak egy megérzésem van, hogy mit kellene tenni, arra meg ugye nem adunk a magyar wikin. A listában pici olasz állomások és megállók szerepelnek, ahol __valószínűleg__ csak személyvonatok állnak meg. Olyan állomás kevés van, bár számuk nem nulla, ahol mindenféle vonat megáll, kivéve a személyvonat. Véleményem szerint a listeriabotos lista minden eleméhez hozzá kellene adni a Treno regionale (Q3998288) elemet bottal. Én meg tudom tenni, de mi van, ha tévedek? – B.Zsolt vita 2020. november 22., 22:21 (CET)

Hát, pl. a East 102nd Avenue megállóhely se nem pici, se nem olasz :-) Én itt nem egy vonatkategóriát képzelnék el, hanem a kapcsolódó járat (P1192) magyar fordítása alapján valamiféle járatot, praktikusan a "Kék vonal (Metropolitan Area Express)"-t. De az meg szerepel a útvonal (P81)-ben. Mindegy, nem belefolyni akarok, csak a leírást hiányoltam a kategóriánál, illetve ha az a lista mindenképpen a kategória vitalapjára kívánkozik, akkor legyen leírás ahhoz is. Palotabarát vita 2020. november 23., 21:38 (CET)
De a East 102nd Avenue megállóhely nincs is a listában, csak a kategóriában! A gyűjtő kategória megnevezése rossz, mikor létre lett hozva, még más volt az infobox is. – B.Zsolt vita 2020. november 23., 21:48 (CET)

Kategória eltávolítás

Üdv. Eltávolítotttad a "Fantasyregények" kategóriát a Fáklya és a Vándorlegény oldalakról. Erre mi az indok, mivel ezek fantasyregények? Viszont láttam, hogy csináltál Teremtő Alvin meséi kategóriát, azt köszönöm! – BicycleMan1 vita 2020. december 2., 09:25 (CET)

Szia!

Az új kategória, a Teremtő Alvin meséi, benne van a fantasy regények kategóriában, vagyis most a könyvek nem a fantasyregény kategóriában, hanem annak alkategóriáiban vannak. – B.Zsolt vita 2020. december 2., 10:27 (CET)

Rendben, azt nem is vettem, hogy a fantasy regények kategóriában benne van az Alvin.... BicycleMan1 vita 2020. december 2., 10:43 (CET)

Novij Urengoji repülőtér

Többelemű földrajzi nevek. Novij Urengoj-i repülőtér. – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. december 8., 20:07 (CET)

Köszi, javítom! – B.Zsolt vita 2020. december 8., 20:08 (CET)

Ignatyevói repülőtér

Ignatyjevói repülőtér. https://ru.wikipedia.org/wiki/Игнатьево_(аэропорт) Blagovescsenszk mellett. Van neve is, de majd később ha lehet. Üdv. – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. december 8., 20:16 (CET)

A lágyjelet elválasztó jelként használjuk, ha kiejtjük a е, ю, ё, я betűk -j- hangjátː семья (szemja, család), пьеса (pjesza, színdarab).

Ugoliji repülőtér Lemaradt az n, helyesen Ugilniji repülőtér. A névadó Juij Ritheu író. https://ru.wikipedia.org/wiki/Рытхэу,_Юрий_Сергеевич – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. december 9., 07:40 (CET)

Szia

Átneveztem, de a Te változatodban nem csak egy +n van, hanem az o betű helyett i betű is. Ez már a jó alak vagy te is elgépelted? – B.Zsolt vita 2020. december 9., 19:10 (CET)

Bajkáli nemzetközi repülőtér

Kedves Zsoltǃ A repülőtér nem helynévről kapta a nevét, hanem kereskedelmi céllal nevezték át, így a neve helyesen Bajkál nemzetközi repülőtér. Eredetileg Muhinói repülőtér volt, a Muhinói-mocsarakról nevezett, de 2008-ban átnevezték „a turizmus fejlesztése érdekében”. Erről szól ez a 2007-es cikkː https://arigus.tv/news/item/4327/ Üdv. – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. december 9., 08:11 (CET)

Repülőterek adatainak másolása

Szia!

Gondolom az enwikiből (vagy a Wikidatából?) veszel át adatokat. Érdemes lenne egy automatikus korrekciót tenni a "négyjegyű, vesszőt tartalmazó számok"-ra, azaz a vesszőt ezekből el kell távolítani.

Példa: 3,250 m - helyesen: 3250 m.

Akkor nem kellene egyenként javítanom. Egyébként csak az orosz nemzetközi repülőterek cikkeit néztem át az újak közül, a simákat nem, ugyanez a hiba azokban is benne lehet. misibacsi*üzenet 2020. december 8., 09:48 (CET)

Nemigen fordul elő egy egész jegyű, tizedes szám, pl. 3,25 a repülőtereknél, tehát ez nyugodtan figyelmen kívül hagyható. misibacsi*üzenet 2020. december 8., 09:55 (CET)

Figyelmetlenség volt részemről, majd jobban figyelek. Szerencsére már nem sok repülőtér van! :) Ha van kedved, ezt is kipróbálhatod: Wikipédia:Fordító. – B.Zsolt vita 2020. december 8., 12:49 (CET)

Rendben. Megnéztem a "Fordító" lapját - egy hibát javítottam (függőleges vonal volt egy névben), továbbá van egy dupla zárójeles beszúrás az "Arlanda Airport" sorban. Nekem úgy tűnik, hogy az is hibás, de nem nyúltam hozzá.

Hogy működik az egész? Hol használod? Sok repülőtér szócikke már meg van írva, de benne vannak a listában vagy lehet, hogy az összesé? Vagy vannak köztük megíratlanok is? misibacsi*üzenet 2020. december 9., 08:11 (CET)

@Misibacsi: Szerintem elfelejtettem válaszolni neked... :( A fordítási lista úgy készült, hogy összepárosítottam a már meglévő magyar wiki cikkeket az angol párjukkal. aztán, ahogy szaporodtak a repterek, az újakat is hozzáírtam. Nem mindet sajnos. Itt van például a Federico García Lorca repülőtér, az ebben található táblázatot a fordítóprogramom fordította az angol alapján. Sok reptérbe átvittem ezeket a táblázatokat, de nem az összesbe. A működése: angol cikk megnyit -> forráskód szerkesztés -> kijelöl -> másol -> programba beilleszt -> fordít -> vágólapra -> magyar cikkbe beilleszt majd mentés. – B.Zsolt vita 2020. december 20., 18:12 (CET)

HD 189733 b

Szia!

Az a benyomásom, hogy egyrészt a Wikidata egy Elvarázsolt Kastély, nem lehet tudni, hogy melyik adatot honnan veszi. Másrészt önjelölt, hozzá nem értő programozók programozgatnak ezt-azt, aztán ilyen eredmények születnek.

Fogalmam sincs, hogy például a tömegnél lévő "kg" egyáltalán hol okoz problémát? A szócikk Wikidata lapján ilyen adat nem látható, tehát én laikus vagyok hozzá, javítani sem tudom. Meg kellene kérdezni a "programozókat", hogy honnan olvassák ki. Az egész Wikidatát a jelenlegi állapotában legjobb lenne lehúzni a vécén, ez a véleményem róla. Egy ilyen rendszert évekig kellene tesztelni, mielőtt éles használatba lehetne engedni, hogy a működési hibák addig kiderüljenek, és azokat javítani lehessen. Használhatatlan és megbízhatatlan az egész, ráadásul ilyen hibákat okoz, amit te is észrevettél.

Ráadásul annyira semmi közöm a bulihoz, hogy a szócikket érdemben nem szerkesztettem, tehát nem értem, miért fordultál hozzám ezzel a kéréssel. Az igaz, hogy sok mindenhez értek, de ez pont nem olyan eset. A műszaki Kocsmafalat tudom ajánlani, hátha ott valaki felvállalja a javítást, vagy legalább rájön, hogy mi a baja a WD-nak. misibacsi*üzenet 2020. december 11., 07:25 (CET)

A problémát sejtem, talán javítani is tudnám. Azért fordultam hozzád, mert Te értesz a csillagászathoz is. A Wikidatán a bolygó vagy csillag tömege (még ez sem derült ki számomra, hogy mi is ez) Jupiter tömegben van megadva. Az infobox ezt próbálja átváltani kg-ba, de nem tudja, hogy mi a váltószám. Ha ez a Jupiter tömeg érvényes mértékegység, elég lenne kézzel beírni a huwikibe, hogy pl.: tömeg = 1,5 jupiter. – B.Zsolt vita 2020. december 11., 10:23 (CET)

A "HD 189733 b" egy bolygó neve. Ha "Jupiter tömegben van megadva", akkor azt kellene kiírni, hogy "jupitertömeg", és nem átváltani kg-ba, ami egy használhatatlanul nagy szám lenne. Egy bolygó tömegét nem szoktuk csak kg-ban megadni. misibacsi*üzenet 2020. december 11., 11:39 (CET)
Futtában, amennyire most időm volt, javítottam az infoboxot. Zsolt nagyon jól tetted, hogy nem kísérleteztél, ha nem értessz a csillagászathoz. Ez a cikk egy bolygóról szól, ahol a bevált gyakorlat (jelenleg) a tömegének "jupiter tömeg" egységben történő megadása, a kg és többszörösei ugyan egzakt, de szerencsétlen megoldás, olyan, mintha a naprendszeren kívüli égitestek távolságát fényév helyett méterben adnánk meg, értelmezhetetlen. Mindenesetre a parancsfájl hibát talán sikerült megszüntetni. Porrimaeszmecsere 2020. december 11., 11:42 (CET)

Anno pár éve Tacsipacsi cseszte el a {{Csillag infobox}}(?)-ot. Ha nem az ő módosításai lennének benne nekiállnék kijavítani, de így hozzá kellene fordulnod. Texaner vita 2020. december 11., 10:25 (CET)

San Francisco

Szia!

Úgy láttam, hogy egyszer már benne volt az "SF Bay Area" sablon, ezért az utolsó szerkesztésedet visszavontam, mert így duplán szerepelt volna ugyanaz. misibacsi*üzenet 2020. december 20., 08:42 (CET)

Kategóriavita:Közlekedés

Szia!

Ezt írtad a lapon:

"Izland közlekedési hálózatai - nem szükséges, nincs vasút"

Ezt nem értem, mivel az oldalon vannak a vasúton kívül egyéb közlekedési hálózatra példák: metró, trolibusz. A közúti forgalom miért maradna ki? Azt hiszem, Izlandon jószerivel csak közúti hálózat van, és ilyen szócikkeink is vannak, ha jól sejtem, ahol mondjuk a főutak vannak felsorolva. misibacsi*üzenet 2020. december 20., 09:11 (CET)

Szia

Ebben igazad van, de ez az oldal kimondottan a kötöttpályás közlekedési eszközöket gyűjti össze. A linkek nagy része metró, villamos, elővárosi vonal és trolibusz. Van ezen kívül néhány egzotikus közlekedési eszköz is. Utak viszont nincsenek. Talán nem a legszerencsésebb helyen vannak ezek a sablonok összegyűjtve, ezért tévesztett meg. – B.Zsolt vita 2020. december 20., 10:58 (CET)

Ha így van, akkor át kellene nevezni "kategória:kötöttpályás közlekedés"-re, mert a mostani megtévesztő. Másrészt az oldal tetején is ki lehetne ezt írni ("Ez az oldal az alábbi közlekedési hálózatokat sorolja fel: "metró, villamos, stb"). Akkor lehetne látni, hogy mi nem tartozik ide. misibacsi*üzenet 2020. december 20., 13:19 (CET)

Ez amúgy nem egy szócikk, csak egy segédlap. Az ilyen szerkesztést könnyítő gyűjtéseket én vitalapra rakom, nem pedig allapra, mert így többen megtalálják és nem félnek, hogy jaj ez más szerkesztői lapja. Szóval ha zavar a jelenlegi helyén, akkor csak másol-beilleszt a megfelelő helyre és kész. Vagy nyitni kell egy újabb szakaszt a közutas sablonoknak. – B.Zsolt vita 2020. december 20., 17:58 (CET)

Válasz

Szia!

Példa: @Misibácsi:

Itt elég feltűnően látszik, hogy ilyen felhasználónév nem létezik. Legalábbis nekem piros a link. Kezdők szokták azt csinálni, hogy elkezdik bepötyögni valakinek a felhasználónevét, az ajánlott másolás helyett. A felhasználónevet mindig másolni kell! A felhasználónevem itt látható alul. Nincs benne ékezet. Ez nagyon régóta így van. Épp ma gondoltam rá. Valamikor 20-25 évvel ezelőtt regisztráltam egy oldalra, ahol csevegni lehetett másokkal (angolul), természetesen egy ékezetes nevet képtelen lettek volna beírni (ott még gépelni kellett, legalábbis a név elejét - azt hiszem IRC csatorna volt). Azóta így használom ezt a nevet, ékezet nélkül, és kisbetűvel kezdve (én is csak közlegény vagyok, mint nemecsek ernő). Persze aki magyar, és gépelve írja le, az rutinból eltéveszti a nevemet és "javítja" ékezetesre és nagybetűsre. Csodálkozom, hogy @Csigabi:nak sem tűnt fel. misibacsi*üzenet 2020. december 20., 19:00 (CET)

@Misibacsi: én most nem másoltam a neved, hanem bepötyögtem, bár nem vagyok kezdő. Így idetalász? Csigabiitt a házam 2020. december 20., 19:13 (CET)

Be lehet pötyögtetni, de minek? A másolás gyorsabb és kisebb a hibalehetőség. Olyan előfordulhat, hogy a kijelölésnél kimarad egy-két karakter (már jártam így, de észrevettem, valószínűleg piros lett a link).
B.Zsolt-nak mondom, de neked is szól, hogy a legtöbben eltévesztik a nevek begépelését. Hiszen értelmes szöveg begépelésekor is vétünk gépelési hibákat. Fáradságos egy hosszabb nevet beírni kézzel (gondolj például egy értelmetlen, 20 karakteres karaktersorra). De minden szabályra van kivétel. misibacsi*üzenet 2020. december 20., 19:39 (CET)

Wikiszülinap

Boldog 14. wikiszülinapot kívánok! Üdv, NukaWarriorposta 2020. december 29., 14:50 (CET)

Szia! Köszönöm szépen! :) – B.Zsolt vita 2020. december 29., 16:15 (CET)

csonk sablon helye

Szia! A WP:FELÉP szerint a csonk sablon helye a Portálok után van, így. Kérlek ezt vedd figyelembe új szócikk létrehozásánál és ha tudod a régieket is módosítsd eszerint. Köszönöm és BUÉK, Csurla vita 2020. december 31., 11:29 (CET)

Meg tudnád csinálni?

Szia! Van ez a sablon, Sablon:UP óriásmozdonyok, és szeretném hozzáadni az új cikkemet, az Union Pacific GTEL-t, viszont csak adminisztrátorok, és sablonszerkesztők nyúlhatnak bele, ezért megtennéd, hogy beírod a General Electric által gyártottak közé? Köszönöm. Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 1., 22:53 (CET)

Nem csak adminisztrátorok szerkeszthetik, próbáld ki nyugodtan! :) Ha nem boldogulsz, akkor persze megcsinálom. – B.Zsolt vita 2021. január 1., 23:03 (CET)

Sikerült! Azért kértem a segítséged, mert azt írta ki, hogy adminok és sablonszerkesztők szerkeszthetik csak. Érdekes... Most jöhet a többi Union Pacific mozdonyról szóló cikk megírása. Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 1., 23:15 (CET)

Hűha! Sok sikert hozzá! Jó nagy feladat lesz. Örülök neki, hogy végre más is ír mozdonyokról! :) – B.Zsolt vita 2021. január 1., 23:16 (CET)

Szerinted indítsam a GTEL-t az év szócikke versenyen? NukaWarriorposta 2021. január 1., 23:17 (CET) Szép munka, kétségem nincs erről. De a verseny nagyon kemény, azokat a cikkeket jelölik, amelyek elérik a kiemelt cikkek minőségét. Ez a mozdonyos cikk a hossza alapján nem fog nyerni. De ha mindenképpen egy kis elismerésre vágysz, jelöld a Jó szócikk kategóriában. Oda könnyebb a bekerülés és ha ott megkapod a díjat, akkor jelölheted eggyel magasabb kategóriában is. Ha pedig nem, majd elmondják, mit kell még változtatnod. – B.Zsolt vita 2021. január 1., 23:24 (CET)

Rendben, köszönöm. Közben eldöntöttem, hogy a következő cikkem a GE U50-ről fog szólni. Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 1., 23:26 (CET)

Jelöltem a cikket jó szócikkre. Remélem megadják neki. Jó éjszakát, NukaWarriorposta 2021. január 1., 23:40 (CET)

Szia! Elkezdtem a GE U50-ről szóló cikk írását, de nem tudom mi a road switcher magyar vasúti jelentése. Tudnál ebben segíteni? Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 2., 19:33 (CET)

Tolatómozdony – B.Zsolt vita 2021. január 2., 19:36 (CET)

Köszönöm! Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 2., 19:38 (CET)

Ezt egy kicsit azért kiegészíteném. Érdemes használni a google-t amúgy: beírod a kifejezést és beállítod hogy csak a magyar nyelvű találatokat adja ki. Ebben az esetben a harmadik találat írja is, hogy ez olyan mozdony, amit tolatásra és vonali szolgálatra egyaránt lehet használni, azaz „univerzális mozdony”, nem szimplán tolatómozdony. Esetleg érdemes zárójelben, vagy egy külön mondattal ezt az infót leírni a szócikkbe, hogy az olvasó is értse miről van szó. Kemenymate vita 2021. január 2., 19:40 (CET)

Ahha. Akkor a switcher a tolató, a road switcher meg az a tolató, ami vonali szolgálatra is alkalmas. Mondjuk mint az M44, mely néha vontatott személyvonatokat is. – B.Zsolt vita 2021. január 2., 19:46 (CET)

Meg tehervonatokat is. :) @NukaWarrior pedig úgy látom lemaradt a válaszomról. :) Kemenymate vita 2021. január 2., 23:04 (CET)

@Kemenymate: Köszönöm a tippet. Most nem voltam egy ideig wikiközelben. Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 2., 23:07 (CET)

Szenátorok

Szia, figyelj csak: az ilyen típusú cikkekkel kapcsolatban: Henry Wilson (alelnök), még mikor B.Zsoltbot csinálta azokat, nem az volt az álláspont, hogy ne legyenek, mert szubcsonk-szerűek? Palotabarát vita 2021. január 3., 11:14 (CET)

Szia! Elkezdtem áttenni a feljavítóba őket. Ha valamilyen hiba- vagy ellenőrzési listán felbukkannak, akkor átrakom, én most nem akarok elmerülni amerikai szenátorok életrajzi adataiban - hiszek abban, hogy ha komoly volt a szándék, hogy legyen szócikkük a magyar Wikipédián, akkor el fognak készülni. Egy már átkerült: Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Horatio Seymour, de nem akarok mindegyiknél egyenként szólni, szerintem kapsz értesítést az átnevezésről. Ezt a Seymourt egyértelműsíteni is kellene,, meg az életrajzi sarokdátumok is csak ki voltak kérdőjelezve, szóval nulla adattartama volt.

Vá: Dél-Góbi tartomány

Szia!

A Wp-cikkünk laptörténetéből kiderül, hogy 2018-ban az Ömnögovi ajmag lapot átnevezték Dél-Góbi tartomány-ra "vitalapi megbeszélés alapján" (úgy emlékszem, valójában kocsmafali megbeszélés volt, de ez mindegy). A szócikk bevezetőjében most is látható: Dél-Góbi tartomány (mongolul: Өмнөговь / Ömnögovi) Mongólia 21 tartományának (ajmag) egyike. Szerintem egyértelmű, hogy jó elemhez lett kötve. – Vadaro vita 2021. január 5., 09:36 (CET)

A címke szerintem rendben, a leírásban a "más néven" - nem tudom. A wikidatában és csak minimálisan igazodok le, így hátrányban vagyok veled szemben. Üdv.– Vadaro vita 2021. január 5., 13:18 (CET)

Arlay és a többiek

Szia, figyelj csak: gond van azokkal a szócikkekkel, amelyeket az Arlay településsel egyidőben hozott létre B.Zsoltbot. Hónapok óta egyesével jönnek elő egy Wikidata listából, ami az azonos alakú, esetleg összevonandó cikkekre hívja fel a figyelmet (szóval nem hibalista, hanem ellenőrzendők listája). Már egy párat áttettem a feljavítóba, de vagy javítani kellene mindegyiket, vagy áttenni a feljavítóba (végső esetben törölni). Az alap problémák a következők:

  • a bevezető szerint mindegyik egy-egy településről szól, ugyanakkor
  • mindegyik határait a szomszédos községekkel adja meg (ha valamivel határos, akkor azok a községen belüli települések, nem pedig a szomszédos községek)
  • a cikkek 2015 szeptemberében készültek, de a 'községek 2015 december 31-ével megszűntek
  • 2016 január 1-jén új községek jöttek létre, legtöbb esetben ugyanazzal a névvel, de feltételezhető, hogy ezek nem a magyar Wikipédiában szereplő községek vagy települések
  • a lakossági adatok nem a települések, hanem a községek adatait tartalmazzák, de a 2016. január 1-i állapotot mutatják (tehát míg a cikkek régi községről szólnak, az adatok az új községé)

Ebben rendet kell vágni, mert túl azon, hogy a cikkek sajnos semmilyen olyan tartalommal nem bírnak, ami segítené az eldöntését, hogy miről szólnak, vélelmezem, hogy az összes rossz Wikidata-elemhez lett csatolva. Fel kellene mérni azt is, hogy mi szűnt meg és mi az, ami csak átalakult 2016 első napján, mert most lehet, hogy egy gigantikus gyűjteményünk van sablonokkal meg mindennel már nem létező franciaországi községekről. Látom, hogy a települési szócikkekhez később(2016 januárjában) AWB-vel hozzá lettek adva a polgármesterek, ám ezek az adatok már nyilván elavultak, másrészt újabb kérdéseket vetnek fel: lehet-e egy településnek is polgármestere, vagy ilyen csak a községeknél van. Végül szinte az összes cikket át kell nevezni, hogy legyen benne egyértelműsítő, és el lehessen dönteni, hogy a településről szólnak, vagy a 2015 végén megszűnt községekről, vagy a 2016 elején létrejött új községekről.

Engem az is izgat, hogy vajon hány cikk lehet érintett. Van valami naplód, amiből kiderül, hogy hány francia cikk jött létre 2015. szeptember 20-án? Palotabarát vita 2021. január 7., 01:31 (CET)

  • Közben még futottam vele néhány kört, és arra jutottam, hogy B.Zsoltbot azokban a napokban feltehetően cirka mind a 36 ezer franciaországi község lapját megcsinálta (már amelyik akkor még nem volt készen).
    Megnyugtató tény viszont, hogy a francia községek jellemzően egy települést tartalmaznak, de ez nem triviális, ennek sajnos egyenként utána kell nézni.
    2016 január 1-jével nem mind a 36 ezer község szűnt meg és alakult újjá, hanem csak néhány, de ki kellene deríteni, hogy melyek ezek, és pontosan hány ilyen van (ha mondjuk csak tíz százalékuk, az is 3600 javítanivaló cikk, ha csak 1 százalékok, akkor "csak" 360)
    Van olyan cikk, ami már megavult, pl. a korábban feljavítóba tett Sylvains-les-Moulins, amit Ksanyi kijavított, és visszatett, így most van egy, ami biztos jó, és van 36 569 szócikk, amiről nem tudjuk, hogy mennyire valid.
    A fenti alapján érthető meg a helyzet bonyolultsága: a 2016 január 1-jén alakult új Sylvains-les-Moulins már magában foglalja Villalet községet is, tehát ez utóbbi feltehetően elveszítette az önállóságát, ami azonban a Villalet szócikkből nem derül ki, ugyanakkor ami oda van írva, az a 2015 utolsó napján megszűnt Villalet vonatkozásában mégiscsak releváns.
Megpróbálok eszkábálni egy Wikidata lekérdezést, hogy megtudjuk hány francia község szűnt meg 2015 utolsó napján. Palotabarát vita 2021. január 7., 02:01 (CET)

Oliv0 sokat segített a francia kérdésekben + ő ért a wikidatához is. De úgy látom, 2017 óta nem aktív... :( – B.Zsolt vita 2021. január 7., 20:35 (CET)

Talán ezt a kategóriát keresed: fr:Catégorie:Commune nouvelle en France par département. – B.Zsolt vita 2021. január 7., 20:40 (CET)

Istenigazából a megoldást keresem :-) Az se rossz, amit linkeltél, de itt van egy lekérdezés a Wikidatához: [2]. Ez kilistázza az összes olyan francia községet, aminek szócikke van a magyar Wikipédián, és jelzi, hogy mely községek szűntek meg. A megszűnés időpontja szerint sorba lehet ezeket rendezni, és így ránézésre cirka 2500 szócikk érintett. Ezeket kellene javítani, illetve az összes többibe, ahol települést írt hajdan a bot, ezt a szót lecserélni község (település) formára, továbbá mindegyikben ürsen kellene hagyni a polgármester paramétert az infoboxban. Kb. 36 ezer község van, de ezek egy része város, tehát optimális esetben a település szó nem fordul elő bennük, lényegében azokra kell fókuszálni, amit bot hozott létre - ugyanakkor persze a városok infoboxába se legyen beleírva "kézzel" a polgármester. Ebben kérem a segítséged. Palotabarát vita 2021. január 8., 02:48 (CET)

Akkor lássuk sorban a lehetőségeket. Mindent sajnos én sem tudok, de ahol lehet, segítek.

  • némileg időigényes, de megoldható, hogy a polgármestereket ne csak töröljük, hanem a helyes alakra cseréljük. Egyszer már csináltam ilyet, de mivel nem volt annyira fontos információ, nem vittem végig.
  • A település cseréje önkormányzatra pofonegyszerű feladat. A bot képes átugrani azokat a lapokat, amiben szerepel valami vagy nem szerepel valami. Ebben az esetben legyen benne a bottal készült string a csere előtt.
  • Nem csak a polgármestereket kellene törölni az infoboxból, hanem egyúttal akár a megyéket, lakosságot is. A franciák nagyon alaposak, az adatok naprakészek a wikidatán, míg a magyar wikin ez nem feltétlen. – B.Zsolt vita 2021. január 8., 11:24 (CET)
Megmondom őszintén, én a polgármesterek beleírását hanyagolnám. Ha a Wikidatáról veszi az adatokat, akkor a következő lehetőségek adódnak:
  • a Wikidata-elem frissítőinek igyekezetétől függően az aktuális adat jelenik meg a mi szócikkünkben
    ha nincs beleírva semmi a Wikidata elembe, akkor nálunk sem jelenik meg semmi
    ha nem frissült a Wikidata elem, akkor elavult név/adat jelenik meg.
Ezzel szemben ha mi magunk beleírjuk 36 ezer francia község most regnáló polgármesterének a nevét, akkor az egész (mind a 36 ezer) elavultnak tekinthető a következő francia választáskor, melynek én most a dátumát sem tudom. Tehát valamikor a bizonytalan jövőben garantáltan le kell ellenőriznünk ezeket az adatokat, és az eddig történtek azt a jövőképet vetítik előre, hogy ez bizony nem fog megtörténni. Szerintem a leghelyesebb amit tehetünk, ha ezeket a kézzel beírt adatokat töröljük, és hagyjuk, hogy a Wikidatáról hozza az információt akkor is, ha sok esetben semmi nem fog megjelenni.
A már említett Sylvains-les-Moulins jó példa arra, hogy az infoboxból kitörölt adatok ellenére egész jó eredménnyel mutat adatokat a Wikidatából, szerintem ezt célozzuk meg. Azoknál a községeknél, ahol közigazgatási változások történtek, majd egy kocsmafalom nyitok szakaszt, hogy mit tegyünk, mert valahogy jelölni kell, hogy mi a helyzet, de ezeket egyenként kell ellenőrizni, sajnos úgy tűnik ez nem botmunka.
A település cseréje önkormányzatra szerintem - bár pontos, de nem következetes a névhasználatot illetően. Ha utána az szerepel, hogy határos x. meg y. meg z. községekkel, akkor itt is szerepeljen az a szó, hogy község. Mivel ez a kifejezés erősen Wikipédia-specifikus, ezért javasoltam inkább a község (település) formát. Annál a 2500 cikknél, ahol ez nem igaz - vagyis nem községek, csak települések, vagy más megnevezésük van, majd javítjuk a többi adattal együtt, hm? (Mármint azt már nem bottal valszeg) Palotabarát vita 2021. január 9., 13:09 (CET)

A polgármestereket meg tudjuk jeleníteni egy allapról is, kérdés az, 30 ezer polgármester elfér-e egy allapon? Vagy ez túl erőforrásigényes megoldás? – B.Zsolt vita 2021. január 13., 11:00 (CET)

Szerintem a polgármestereknek a legtöbb település esetében sokkal kisebb a jelentőségük, mint amennyit foglalkozunk velük. Ennek a 36 ezer településnek a jelentős része párszázas vagy száz fő alatti lélekszámú falucska, nekünk, magyaroknak egymindegy ki ott a polgármester, számunkra ez az adat csak egy név. Még a francia Wikipédiából, de a Wikidatából sem derül ki, hogy ki a polgármester ezeken a kistelepüléseken, de pont néztem, hogy még 20 ezres város is van, ahol se cikk, se Wikidata elem nincs a városvezetőről. Technikailag biztos érdekes, de tartalmilag alig ad hozzá valamit a cikkhez.
Sokkal nagyobb a jelentősége annak, hogy mit csinálunk azzal a cirka 2500 elavult adattartamú települési cikkel, amelyek a bot által való terítés óta elveszítették az önállóságukat, és egy másik községgel összevonták azokat, a cikkben viszont az szerepel, hogy önálló község. Palotabarát vita 2021. január 14., 09:37 (CET)

Ha sikerült kigyűjtened a településeket, akkor egy botos csere kell csak. Mivel a botos cikkek egyformák, a csere sem lesz bonyolult. Csak tudnunk kell, hogy mit cserélünk mire! :) – B.Zsolt vita 2021. január 14., 09:55 (CET)

Southern Pacific Transportation Company

Szia! Szeretném segítséged kérni a címben említett cikk létrehozásával kapcsolatban. Az angol cikk elég hosszú, és szeretném lefordítani magyarra. Tudnál majd segíteni a cikk fejlesztésében? Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 8., 08:44 (CET)

Szia. Véleményem szerint ezt a cégnevet nem kell lefordítani. Nem fordítottuk le az Apple inc., a Microsoft se az Airbus cégneveket sem. B.Zsolt vita 2021. január 8., 11:13 (CET)

A cégnevet nem is szeretném lefordítani, csak a cikk tartalmát. Tudsz majd segíteni? Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 8., 17:59 (CET)

Ja vagy úgy! :) Persze, szívesen segítek, ahol csak tudok. Próbáld ki a Tartalomfordítás segédeszközt (Beállítások/béta funkciók/tartalomfordítás), a listákat, felsorolásokat könnyen és gyorsan lefordítja. – B.Zsolt vita 2021. január 8., 18:21 (CET)

Köszönöm a választ. A Tartalomfordítás segédeszközt én annyira nem szeretem, így inkább allapon fordítok cikkeket. A Southern Pacific-ét itt találhatod: Szerkesztő:NukaWarrior/Southern Pacific Transportation Company Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 8., 22:45 (CET)

IC állomások

Szia! Ugyan sikerült reprodukálnom a lekérdezést, arra viszont nem jöttem rá, hogy mentetted le a InterCity állomások térképét. Rá tudnál frissíteni? – balint36 utaspanasz 2021. január 13., 01:38 (CET)

Sajnos nem dokumentáltam annak idején, így pontosan már én sem emlékszem... :( Egy hasonló lekérdezést most hozzáírtam a kép commons oldalához, talán az alapján el tudsz indulni. Ha nem megy, akkor még kutakodok tovább. – B.Zsolt vita 2021. január 13., 10:59 (CET)

A lekérdezés megvan, de nem tudom, hogy a képet hogyan menthetem le. SVG-ben próbálkoztam, de az semmi hasznosat nem ment le. – balint36 utaspanasz 2021. január 13., 17:50 (CET)

Én a print screen-t használtam. A lekérdezést, míg feledésbe nem merül, te is mentsd le a kép vitalapjára vagy valahova. – B.Zsolt vita 2021. január 13., 17:53 (CET)

A világ legforgalmasabb repülőterei utasszám alapján

Szia, kész vagyok, igyekeztem a kocsmafali megbeszélések alapján megalkotni az elnevezéseket, az indiai reptér átírásában Ogodej segítségét kértem, ha az meglesz, azt még javítani kell. Az elnevezésekhez akkor érdemes lenne a Szerkesztő:Pasztilla/Archív 2009 01#Repülőterek megjegyzéseit használnod a jövőben. Üdv Xia Üzenő 2021. január 13., 11:00 (CET)

Szia, köszönöm a segítséget! Ezekkel az -i képzőkkel nekem is mindig meggyűlik a bajom, ezért szoktam másokat is bevonni a navigációs sablonok elkészítésébe. Aztán, ha azt mások is jónak vélik, sorba lehet menni a piros linkeken. Bár még így is becsúszik hiba. Szerencsére eddig elkerült a nagy letolás, egy-két átnevezéssel sikerült mindenkit megnyugtatni. – B.Zsolt vita 2021. január 13., 11:05 (CET)

Szia! Az új táblázatban a helységneveket is átjavítod ugye? Mert én megcsináltam váltósablonnal szépen, most meg össze-vissza vannak. :) Xia Üzenő 2021. január 22., 09:30 (CET)

Vá: mongol járások

Szia,

nagyon köszönöm, hogy szóltál, pótoltam. Üdv. – Vadaro vita 2021. február 2., 21:43 (CET)

A "fekete" járások, amiket említettél, val.szeg járás- és településnevek is egyszerre. Mivel mongolból csak néhány szót értek, nem mindig tudom kibogózni, hogy mikor melyikről van szó. Azt látom, hogy más nyelvek szócikkeiben is összemosódik a kettő. Pl. Harhorin esetében: a cikk címében ők nem írják ki a járás (disrict) szót; nálunk viszont van külön Harhorin város, (valaki korábban megírta, szerencsére) és külön Harhorin járás. Ezt a megoldást egyedül a svéd Wp-nél láttam. Ugyanez hiányzik (még) Arvajhér esetében: inkább egyelőre nem írtam meg Arvajhér járást (ezért fekete). A korábbi tartományoknál is előfordul egy-egy ilyen, tudom. Abban bízom, hogy ha az összes járás kész lesz (időm lenne rá, csak az idegeimet kímélem), akkor végigmegyek ezeken és megírom a hiányzó tartományi székhelyeket is. Addig talán maradhatnak a "feketék" is. – Vadaro vita 2021. február 3., 09:30 (CET)

Persze, maradhatnak, nem sürgetlek! :) Csak nem tudtam, hogy véletlenül maradtak ki vagy valami oka van. Sokszor én is így teszek, kezdem a könnyűekkel, egyértelműekkel és bízom benne, hogy a végére egyértelművé válik a neheze is. – B.Zsolt vita 2021. február 3., 10:55 (CET)

Sziget infobox

Szia! Egy anonszerkesztés kapcsán feltűnt, hogy 2014 novemberében úgy neveztél át egy paramétert a {{Sziget infobox}}-ban (|wikicommonscat=|wikicommons=), hogy nem javítottad (azóta sem) a régi, már nem működő paramétereket a cikkekben. Kérlek, ezt most tedd meg (bottal) abban a kereken száz szócikkben, ahol még több mint hat év után is hibás paraméter szerepel (üresen; a négy nem üreset megcsináltam kézzel). – Tacsipacsi vita 2021. február 5., 21:43 (CET)

Szia! Köszönöm, hogy szóltál, minden bizonnyal figyelmetlen voltam. Jó hír viszont, hogy csak négy szócikkben nem jelent meg érték a módosításom miatt. Az általad említett kerek százból én viszont csak 11-et találtam meg, te hol találtál még másik 89-et? Vagy valaki megelőzött a javítással? – B.Zsolt vita 2021. február 6., 12:49 (CET)

A saját Pywikibot-programommal, mostanra nyolcvanra redukálódott, vagyis az üzeneted óta te vagy valaki más csak kijavított még kilencet: Heard-sziget és McDonald-szigetek Kermadec-szigetek Tasmania Butjadingen (félsziget) Bikini-atoll Szoloveckij-szigetek Öland Formentera Mariana-szigetek Kígyó-sziget Aran-szigetek Szúnyog-sziget (Győr) Gallipoli (félsziget) Mellum Memmert Lütje Hörn Kachelotplate Skye Anthony-sziget (Brit Columbia) Fraser-sziget Fürdő-sziget Maluku-szigetek York-félsziget Hiiumaa Tortuga (Haiti) Velencei-sziget Cserepes-sziget Vancouver-sziget Joido Nuku Hiva Banks-sziget Arcas-szigetek Szerkesztő:Tomm0503/Szabadság-sziget Scilly-szigetek Macquarie-sziget Molnár-sziget Kassari Rocas Alijos Naissaar Új-Írország Axel Heiberg-sziget Southampton-sziget Muhu Rømø Taquile-sziget Ballestas-szigetek Isla de Sacrificios Ometepe Solentiname-szigetek Ven (Svédország) Jacques Cousteau-sziget Államok-sziget Ko Tau Pico-sziget Eynhallow Saona-sziget Kasztelórizo Isigaki Itháki (sziget) Admiralitás-szigetek Barro Colorado-sziget Nantucket Cusima Ullung-sziget Isla Mujeres (sziget) Contoy-sziget Cozumel Gemiler-sziget Isla de los Pájaros (Chubut) Amantaní-sziget Isla del Sol Vigur Smokvica Vela Szalamisz Égei-szigetek Roatán Szamothraké La Graciosa Coiba York hercege-sziget. – Tacsipacsi vita 2021. február 8., 03:38 (CET)

Meglettek! Véletlenül a botom figyelmen kívül hagyta azokat a lapokat, amiben van portálsablon is. – B.Zsolt vita 2021. február 8., 12:07 (CET)

Nyomtávváltás Spanyolországban

szia!

kérlek írj forrást a cikkhez, ill. bővítsd, ha tudod. Köszi előre is! :) Szajci pošta 2021. február 19., 08:07 (CET)

Mozdonyenciklopédia

Üdv B.Zsolt! Értesítelek, hogy az általad létrehozott Mozdonyenciklopédia szócikkről megbeszélés kezdődött a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Mozdonyenciklopédia oldalon. Ha részt kívánsz venni a megbeszélésben, nem tartod indokoltnak a jelölést, vagy megjegyzést szeretnél tenni, azon a lapon megteheted. Valószínűleg nagyban megkönnyíti a megbeszélést, ha ellenőrzöd a cikk tárgyának nevezetességét, a források mennyiségét és minőségét, és a cikk nézőpontjának semlegességét. Köszönöm a figyelmedet és jó szerkesztést kívánok! FoBe üzenet 2021. február 24., 22:56 (CET)

Mozdonyok és vonatok enciklopédiája

Szia! Törlésre jelöltem. Itt tudsz hozzászólni: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Mozdonyok és vonatok enciklopédiája GhostDestroyer100 vita 2021. február 25., 13:28 (CET)

Wikipédia-vita:Pozíciós térképek készítése - kiegészítések

Szia!

Szívesen leveszem az "építés alatt" sablont, hogy szerkeszthesd a leírást. Vagy majd belemásolom később, ahogy neked megfelel. Látom, hogy vannak ötleteid, hogyan érdemes csinálni. Nekem eddig nem jutott eszembe, hogy külföldi térképes sablonokat vegyünk át, de van benne ráció. Nem tudom, hogy olyan esetben is alkalmazható-e ez, ha Mo-i településről van szó, mivel én elsősorban ezekre gondoltam. misibacsi*üzenet 2021. március 6., 20:35 (CET)

Kicsi rá az esély, hogy nekünk magyaroknak nincs, de mondjuk az angoloknak/németeknek meg van. Kimondottan magyar település-pozíciós térképet szerintem nem fogsz találni más nyelven. – B.Zsolt vita 2021. március 6., 20:49 (CET)

Akkor a magyar településekre nekünk, magyaroknak kell elkészítenünk ezeket a térképeket. Ez egyáltalán nem baj, sőt. Emiatt kezdtem el ezzel foglalkozni. Külföldi település esetén hol érdemes keresgélni? Az egyes szócikkekben? Pl. Xia keresett Isztambul pozíciós térképet, mert a meglévőre nem fért rá egy pont. Az Isztambul szócikkben úgy látom, nem került bele hasonló térkép, úgyhogy nem tudom, ezzel mi van. Majd megkérdezem tőle, hogy mi a szándéka, és kell-e még neki ilyen térkép.
Más: észrevettem, hogy léteznek nálunk olyan pozíciós sablonok, amik egy szócikkben sincsenek használva. Ha valaki cikket ír, akkor honnan fogja tudni, hogy van-e esetleg az adott településnek pozíciós sablonja? Ezt a Mo-i településekre vonatkozó listát csak nemrég találtam meg, amikor mást kerestem. Wikipédia:Magyar települések pozíciós térképsablonjai. Elég jól használható lista, elő vannak készítve a még nem létező térképek sablonjai, ezen szépen végig tudok / lehet menni. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 08:59 (CET)

Én a kategóriák alapján szoktam keresgélni. Megnézem a listádat is. – B.Zsolt vita 2021. március 7., 10:32 (CET)

Jó nagy munkába vágtál! Hiába van sok pozíciós térkép, nagyon sok alig van használva, sőt sok cikkben még infobox sincs! Nem is tudom, hol kellene nekifogni az egésznek, annyira szerteágazó a feladat. – B.Zsolt vita 2021. március 7., 11:00 (CET)

A cikkekbe való bekerülés módja nekem is kérdéses, hogy az hogyan fog menni. Azt még nem írtad, hogy a "Tatabánya" poz. sablon hogy került bele ilyen gyorsan annyi szócikkbe? Mindet te szerkesztetted, most, kézzel, miután készen lett a sablon? Látom, tegnap óta még +2 cikkbe is bekerült.
Lehet, hogy ezt is le kellene írni a leírásba, hogy:
  • hogyan lehet poz. térképet hiányoló cikkeket megkeresni
  • hogyan lehet beilleszteni oda a sablont
Esetleg a sorrendet úgy módosítani, hogy előbb megnézni, hogy mire is lenne igény. Nekem például ez konkrétan 2 db múzeum pozíciója, amik most egy sokkal nagyobb poz. térképen vannak, ami szerintem nem sokat ér. (ez olyan, mintha a szócikk szövegében az lenne írva: "Az XY kiállítóhely Mo-on található".) Több más ilyen pont van még, ugyanazon településen belül. Ez lenne a következő térképem. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 11:30 (CET)

Elméletileg lehetséges, hogy a Wikidata alapján az infobox kitalálja a települést is. Az országot most is ki tudja olvasni. Így nem kellene minden cikkbe belepakolni. a Tatabánya sablont én raktam be mindenhova, hogy lássuk, jól működik-e. – B.Zsolt vita 2021. március 7., 11:43 (CET)

Pozíciós térkép sablonok kategóriái

Szia!

Látom, hogy rendezgetted, amikkel bénáztam egy kicsit. Tulajdonképpen azt szerettem volna, hogy ebbe a kategóriába is bekerüljön a "Tatabánya sablon": Kategória:Magyar települések pozíciós térképsablonjai. De még most sincs benne, amit nem értek. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 11:19 (CET)

Nálam benne van, jól csináltál mindent. – B.Zsolt vita 2021. március 7., 11:27 (CET)

Most látom, de valami nem stimmel. Miért a "P" betűnél van?? Például a "Sablon:Pozíciós térkép Nyíregyháza" az az "Ny" betűnél van, ahogy várható. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 11:34 (CET)

P mint Pozíciós térkép. Alapesetben az első betű alapján rendez a kategória. – B.Zsolt vita 2021. március 7., 11:36 (CET)

Más: a sablonkészítés leírásában szükség lenne arra kitérni, hogy milyen kategóriákba és hogyan helyezzük el az új térképsablont. misibacsi*üzenet 2021. március 9., 04:49 (CET)

Már létezik egy pozíciós sablon, de lehetne másikat is?

Szia!

Létezik már: Sablon:Pozíciós térkép Isztambul, azonban Xia azt jelezte korábban, hogy egy bizonyos Avcılar nevű település nem látható rajta (a bal oldalon kicsit távolabbra esik).

Ezért nekiláttam egy nagyobb területű térképnek, ami meg is van (itt jobbra):

Pozíciós térkép Isztambul

Viszont már a korábbi térkép benne van egy pozíciós sablonban, és egy csomó szócikkben használatban van. Ilyenkor mit lehet tenni, hogy esetleg mindkét verzió használható maradjon?

Ez a 2. verzió nagyobb területet fed le, de lehet, hogy az 1. is elég, hiszen ahol az 1. használva van, ott gondolom jó az is.

misibacsi*üzenet 2021. március 7., 15:03 (CET)

A nagyobb léptékűt ott kell használni, ahol indokolt, a többi helyen nem. Az új térképet ne írd felül, inkább hozd létre új néven.

Példa rá:

Ha mégis felülírnád, akkor sincs baj, mert a sablon tartalmazza a lépték koordinátáit, így a csere nem rontja el a cikkeket. – B.Zsolt vita 2021. március 7., 15:28 (CET)

1. téma, Isztambul térsége.
Ennél még nem derült ki számomra, hogy egyáltalán kell-e ez a nagyobb területet lefedő térkép, mert Xia javasolta ugyan, hogy legyen benne 2 nyugati területrész, ami korábban nem volt látható, de nem tudom, hogy azokon a területeken lesz-e igény a sablon használatára (azaz van-e ott olyan pont, amit meg akar valaki jeleníteni).
Nem tudom, hogyan nevezzem el ezt a mostanit ("Isztambul térség"?, "Nagy Isztambul": valami bevett neve biztosan van), kérdeztem, mert ő ért hozzá, de erre nem írt semmi javaslatot. Egyelőre hagyom, hogy gondolkozzon rajta, kell-e egyáltalán ez a térkép neki. Elsősorban ő foglalkozik török témákkal, majd eldönti. A sablont egyelőre nem hoztam létre, tehát a kész térkép a levegőben lóg.
2. téma, több salon.
akkor mi a helyzet, ha van 2 db térkép, amik nagyjából ugyanazt ábrázolják? Vagy ne legyen ilyen, tehát előbb keressek rá, hogy létezik-e olyan, vagy hasonló néven? Nem lehet olyat, hogy "Sablon:Pozíciós térkép Brassó v1", "Sablon:Pozíciós térkép Brassó v2", aztán mindenki eldönti, hogy melyiket akarja használni? misibacsi*üzenet 2021. március 7., 18:11 (CET)

Bizonyára létezik olyan térkép, ami kisebb léptékű, mint Törökország, de nagyobb léptékű, mint Isztambul. Avcılar-nak nem feltétlenül kell egy Isztambul térképen szerepelnie. Monort se egy Budapest térképre rakjuk, inkább egy Pest megyésre.

Szerintem nem jó, ha vannak kicsit hasonló térképek, nem árt, ha a cikkek egységesek. Ha egy városról olvaspl, nem jó, ha minden cikknek más jellegű a térképe. És különben is, van bőven hiányzó vagy frissítendő térkép, nem kell duplikálni már létezőket! :) – B.Zsolt vita 2021. március 7., 18:21 (CET)

Ez Xia részéről konkrét igény volt, hogy mivel Isztambul térségéről van szó, ezért 3 olyan helynevet említett, amiknek feltétlenül rajta kell lenniük ezen a térképen (mivel szűkebb térkép már van, az nagyjából a fővárosnak felel meg, mint nálunk Budapest, ez a nagyobb meg nagyjából Pest megyének). Azt nem tudom, miért jó ez neki, nyilván erre a nagyobbra ráfér az a 3 is, ami a másikra nem, és a két térkép kinézetre is jelentősen különbözik. Most az "Map of Isztambul (complete)" nevet javasolta, szerintem ez jó lesz, mert nem ugyanaz sem kinézetre, sem fájlnévre. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 21:03 (CET)
És akkor ezt az angol nevet írjuk be az infoboxba is? – B.Zsolt vita 2021. március 7., 22:13 (CET)
Itt két dolog van. Az egyik, hogy a térképet ábrázoló fájl a Commons-on van, tehát ott angol néven kell szerepelnie, ezért a neve: File:Map of Istanbul.svg. Mivel "Map of Istanbul" néven már létezik sablon, ezért ugyanez a név nem használható másik sablonnál. Ott lenne a "Map of Isztambul (complete)" név használva. Remélem jól értettem eddig. misibacsi*üzenet 2021. március 8., 07:37 (CET)
Itt elakadtam. Számomra túl sok az információ és túl sok a lehetőség. Erről a modulos dologról is most olvastam először. Hiányzik a leírásból, hogy hogyan nevezzük el az új sablont! Csak a tartalma van megadva. Ki kellene térni a mostani aktuális kérdésemre, hogy ha már létezik hasonló nevű sablon, akkor mi a következő lépés, ha újabbat szeretnénk létrehozni.
Konkrétabban: van 2 db Isztambul térképünk, az egyik kisebb területet ábrázol, és már használva van egy sablonban, a másik térkép nagyobb területet fed le, de ehhez még nincs létrehozva pozíciós sablon. Mindkét fájl neve (ha jól emlékszem azonosak) "Map of Istanbul" , az első az PNG, a nagyobb pedig SVG formátumban van.
Az újabb fájlt egyelőre nem neveztem át, mivel az "új változat feltöltése" opciót választottam, és ott nem engedi az átnevezést. misibacsi*üzenet 2021. március 8., 09:40 (CET)
Úgy néz ki, hogy sikerült elkészítenem ezt a másik sablont is! Sablon:Pozíciós térkép Isztambul (teljes)
Megpróbáltam volna berakni egy török település szócikkbe, hogy használva legyen valahol, de csak 16 török településről találtam szócikket, és ezek máshol vannak.
Különben a térkép is és a sablon is a WP ismeretlen területén tanyázik, ahol senki nem tud róluk. Láthatók ezek valahol? Ha valaki török településhez keresne térképet, hogyan találja meg?
Beírtam a WP keresőjébe ezt: "török település térkép" az kiadott egy csomó félrevezető találatot (ahol a "település" szó előfordult). Hasonlóan eredménytelen a "török térkép" -re való keresés.
Könnyen nem adom fel, mert van ilyen: Kategória:Települések pozíciós térképsablonjai, azonban ebben egyáltalán nincs benne Törökország!
Kellene megint egy kis technikai segítség, hogy ide bekerüljön ez az új sablon (illetve maga Törökország), és aki keresi, az talán itt előbb-utóbb megtalálja. misibacsi*üzenet 2021. március 8., 18:32 (CET)

Szerintem a névadásra nincs elfogadott és bejáratott szabály. A névadás szakaszt kell egy ajánlással kiegészíteni, hogy mit szeretnénk. Szerkessz bátran! :-) Ez az Isztambulos probléma már felmerült Párizs és Madrid esetében is. Ha használni akarod az új térképedet vagy létrehozol egy csonkocskát egy török településről, hogy használva legyen vagy szétnézel a török repülőterek között. Szerintem lesz olyan repülőtér, ahol a térképed használható lesz. A hiányzó kategóriát létrehoztam, most még csak három eleme van, de a haszna jóval több, mint amitől a tiltó szabály óvni próbál. Talán lesznek még benne további elemek is. Az angol kategória biztosan ad pár tippet. Közben látom, hogy a te térképedhez hasonló létezik már en:Module:Location map/data/Turkey Marmara néven. A léptéke nagyobb, de a probléma szerintem hasonló.

Még helyezhetsz el hivatkozást a Pozíciós térkép Isztambul sablon dokumentációjában is a te nagyobb léptékű sablonodra.

A képek elnevezésében pedig a jövőben inkább @Regasterios:-hoz fordulj, ő van nagyon bene a Commons szabályzatában.

A készítési útmutatót meg szerkeszd bátran, ha valami nem világos, nem pontos, akkor emg kérdezz. Azért is jó, hogy ketten szerkesszük, mert számomra sok minden magától értetődik, de egy lektor rá tud mutatni a hiányosságokra. – B.Zsolt vita 2021. március 8., 23:36 (CET)

Poz. térkép - a megadott pozíció hibásan jelenik meg!

Szia!

Nekem újdonság, hogy hibásan jelenik meg a megadott pozíció a térképen. A saját pozíciós térképen is, és a lenyílón is! A koordinátát most ellenőriztem, mert arra gondoltam, hogy a Wikidatán nem jó érték lett beírva (a dewikiből). Azt az értéket nem is nagyon néztem, csak beírtam azt, amit leolvastam az OSM-ből, ahol jó helyen mutatja (Eger belváros, és a tér neve is ott van). A szócikk is azt írja, hogy a Dobó István téren van. Tehát minden stimmel, csak a pozíció nem.

Erről a cikkről van szó:

Minorita templom (Eger)

Látsz benne valami hibát?

Jó pár szócikkbe beraktam ma az "Eger" pozíciós sablont, 1-2 kilóg az északi oldalon, de azok valóban messzebb vannak, és lehet, hogy jogos a megjelenített pozíciójuk. Lehet, hogy ki kéne venni a térképet, hogy ne mutassa így. De ennek a fentinek jónak kellene lennie, ez a belvárosban van, nagyjából a térkép középtáján.

misibacsi*üzenet 2021. március 13., 21:35 (CET)

Rossz értékeket adtál meg a sablonban a tékép határainak. Vagy hibás a koordináta. Inkább ez utóbbi.– VargaA vita 2021. március 13., 21:43 (CET)
A Wikidatában jó volt a koordináta, de a szócikk sablonjában lévő helytelen adatok felülírták. Kitöröltem. – VargaA vita 2021. március 13., 21:52 (CET)

fotózás

Szia!

Hol látható a kép? misibacsi*üzenet 2021. március 14., 06:10 (CET)

Feltöltöttem ide: https://m.blog.hu/vo/vonattal-termeszetesen/image/2021/viber_kep_2021-03-13_20-18-01.jpg B.Zsolt vita 2021. március 14., 10:38 (CET)
Technikailag nem rossz, de nem kiemelkedő kép. A kompozíciója nem a legjobb. Érdemes lett volna az óriáskereket feljebb emelni, jelenleg az előtérben lévő növények részben takarják. misibacsi*üzenet 2021. március 14., 13:16 (CET)

Én azt mondtam, hogy a kék ég nagyon üres, borult időben látványosabb lenne. Mintha ki lenne égve az ég, csak kékben, továbbá az óriáskereket én nem középre raktam volna, hanem 1/3-2/3 arányban valamelyik irányba. Aztán megkaptam, hogy nem értek hozzá, ő amúgy is ezt tanulta + a fotós apukája szerint is hibátlan. Ha te is igazat adtál volna neki, akkor el is adtam volna a fényképezőmet, mert tényleg nem értek hozzá. Most akkor olyan 1-1 az állás! :) – B.Zsolt vita 2021. március 14., 13:43 (CET)

Afrika vasúti közlekedése

Szia!

Ezt szúrtad be (amit korábban töröltem):

"Jelentős változást a tervezett Gibraltári alagút hozhat, mely az afrikai hálózatot összekötné az európai hálózattal."

Miért hozna változást? Ez egy kb. 50 éves ötlet, aminek a valósághoz nem sok köze van.

1. mi indokolja, hogy legyen ilyen? 2. mennyibe kerülne? 3. technikailag megvalósítható-e egyáltalán? (én még csak olyan tanulmányokat olvastam, hogy NEM valósítható meg, mert a tengerfenék nem elég stabil ehhez), 4. ki fogja finanszírozni? 5. hogyan javítaná ez Afrika közlekedését? (súgok: sehogy). Legfeljebb az északi országok közlekedésére lenne hatással (pl. Marokkó). 6. ki tervezi?

Tehát: kellenének adatok, illetve források: 1. mikorra lenne ez megvalósítható? 2. miből? 3. mi indokolja? 4. milyen előnnyel járna? ... stb.

Ez az infó így a levegőben lóg, nem enciklopédiába való. A Gibraltári alagút szócikkben a "legkorábbi átadás" 2025-ös dátumát nyugodtan átírhatod 2035-re. Ha egyáltalán elkezdik addig.

Az összes ilyen, "nagyszabású terv" közelében (főleg, ha súlyos milliárdokról van szó) szükségszerűen feltűnnek azok a szélhámosok, akik simán szakítanak több száz millió dollárt "megvalósíthatósági terv", "látványterv", "előkészítő tervezés" és hasonló baromságokkal, amikből utána nem lesz semmi. Nem kellene az ilyeneknek bedőlni és itt reklámozni.

misibacsi*üzenet 2021. március 16., 11:40 (CET)

Igen, vannak dolgok, amiben igazad van. Sok olyan dologról írtam nagy lelkesen korábban, amiből semmi sem lett. A politikusok szeretnek álmodozni, valami információmorzsát felnagyítani aztán a választókat szédíteni...

Ez az alagút cikk jócskán frissítésre szorul, mert vannak új hírek róla, bár még mindig nagyon óvatosan nyilatkozik mindenki. Egy januári cikk: [3] – B.Zsolt vita 2021. március 16., 23:15 (CET)

Kösz az utánanézést és a külső linket. Abból a cikkből két dolgot találtam figyelemre méltónak.
  • discussions for approximately four decades and are seemingly no closer to becoming reality - Azaz a terve 40 éve nem került közelebb a megvalósításhoz.
  • Strait of Gibraltar and surrounding area have frequent earthquakes - A gyakori földrengéseket nem lehet semlegesíteni, kikapcsolni vagy figyelmen kívül hagyni, és ez a megépítést jelentősen drágítja.
Másrészt: nem nehéz kiszámolni, hogy megéri-e egy ilyen alagút létesítése. Meg kell nézni, mekkora most a kereskedelmi forgalom mondjuk Marokkó és Gibraltár között. Ezt optimista esetben meg lehet szorozni 1,2-vel vagy akár 1,5-tel (20 vagy 50%-os növekedés a forgalomban), majd meg kell nézni az ebből származó hasznot.
Nekem mint mérnöknek úgy tűnik, hogy a jelenleg hajóval lebonyolított forgalom a legolcsóbb megoldás az áruk szállítására. Nem létezik ennél olcsóbb. Ha ehelyett ugyanazt az árut gyorsvonattal szállítják, az mindenképpen drágább lesz. A személyszállítás nem igazán hoz hasznot. Profitot abból lehetne csinálni, ha nagyobb lenne a felvevőpiac, azaz a mondjuk 20-50%-kal nagyobb árumennyiséget is el tudnák adni. Vajon készültek-e erre vonatkozó tanulmányok? Hány év alatt hozna akkora hasznot, hogy a beruházás megtérüljön és hasznot kezdjen hozni? 50-100 év alatt? Ennyi időre senki nem fog hitelezni dollár száz milliárdokat.
Kizártnak tartom, hogy egy ilyen alagút úgy egészében ez Afrika közlekedésére bármilyen hatással lenne. Például Dél-Afrikából majd jobban meg fogja érni árut szállítani az EU-ba? (előbb keresztül kell szállítani a kontinentális Afrikán, tehát a gyümölcsök szóba sem jöhetnek, azokon amúgy is kicsi a haszon).
Másrészt: ha csak annyi az előny, hogy nagyjából ugyanaz az árumennyiség gyorsabban ér a célállomásra, abban mi a haszon? misibacsi*üzenet 2021. március 17., 07:48 (CET)

Most csak beszélgetünk, nem vitázunk! :) Én nem vagyok mérnök, de talán tudok néhány választ adni, ami a szkepticizmusodat árnyalja:

  • néha nehéz pénzben kifejezni a gyorsaságot, de ha nem lenne haszna, nem épült volna meg a Gotthárd bázisalagút se, pedig az jó drága volt;
  • Nem csak a két ország közti forgalom számít, hiszen van tranzit is! Meg lehet nézni mondjuk Spanyolország-Marokkó vagy Franciaország-Algéria forgalmát is;
  • Ázsiából is érkeznek konténerek vasúton, nem is kevés, pedig a hajó az olcsóbb! De az idő is pénz;
  • A személyszállításban is van pénz, ha nincs más alternatíva vagy a jegyáron felül az állam ad egy kis támogatást rá. Így a szolgáltatás nyereséges, még ha nem is a jegyekből jön a bevétel;
  • +1 személyes vélemény: szerintem lenne rá hatása, mert Afrika eléggé elzárt térség, pedig itt van Európa lábainál. Ha lenne rendszeres és biztonságos vasút is oda, talán néhány cég ázsia helyett afrikába szervezné ki a munkát. Kikötője nincs minden városnak, de vasútállomása már lehetne. Persze ez most személyes kutatásnak számít ebben a formában a Wikin. – B.Zsolt vita 2021. március 19., 00:21 (CET)

Kifutópálya adatokat hiányoló repülőtér cikkek

Szia!

Párat sikerült megcsinálnom, ami azt jelenti, hogy egyes hiányzó adatokat pótoltam, főleg az OSM-ből kiolvasva.

A sablon viccesen működik, mivel a Königsberg-Devau repülőtér szócikkben az jelenik meg a burkolatnál: "makadám", pedig ezt írtam be a sablonba: "(ismeretlen)" - mivel az orosz szócikkben ez van odaírva. Úgy látszik, a sablon ezt nem jól értelmezi. Szerintem az se jó megoldás, ha üresen hagyjuk, mert az is infó, hogy "nem tudjuk". Mi a véleményed?

A sablont szerintem jó lenne módosítani, hogy ne írjon "makadám"-ot, ha "ismeretlen" van odaírva. Egyébként honnan veszi pont ezt a szót? Létezik ilyen felületű repülőtér? Nehezen elképzelhető, mivel úgy gondolom, a makadám elég csúszós felületet adhat, ami ráadásul egyenetlen is.

Lenne még egy olyan javaslatom, hogy a "Hosszúság" helyett "Hossz" legyen odaírva. Lehetséges, hogy ez böngészőfüggő, mivel nálam nagyítva vannak a betűk, és a "Hosszúság" szó összeér a tőle jobbra lévő "Burkolat" szóval, és így néz ki: "HosszúságBurkolat".

Maklári repülőtér: az OSM-ben "Eger Maklár repülőtér" a neve.

Zalaegerszegi repülőtér: az OSM-ben "Zalaegerszeg Andráshida repülőtér".

Nem tudom, melyik a "hivatalos" név, ennek nem néztem utána. Ezeket a kisebb repülőtereket adják-veszik, így volt, ahol a honlap sem létezett, ezt kivettem a cikkből. misibacsi*üzenet 2021. április 5., 07:14 (CEST)

Köszönöm, látom te mindet meg tudtad oldani! Ha nincs kezelhetetlenül sok, a munka is nagyobb valószínűséggel készül el. A makadám szó a szócikkben van, talán átírtad, de nem mentetted el? Szerintem ha valamit nem tudunk, akkor üresen kell hagyni, nem pedig odaírni, hogy nem tudjuk. Kivétel esetleg olyan távoli információ, amire már esély sincs, hogy valaha megtudjuk (pl.: Jézus szemszíne ismeretlen érték).

Nálam a hosszúság és a burkolat nem folyik össze, az infobox kb 250px fix szélességű, szerintem nálad a betűméret valamiért nagyobb. Ettől függetlenül átírható hosszra is, ez simán megoldható. A névadásban nem tudok segíteni, én is többször rossz néven hoztam létre repülőtereket, a helyesírás nem az erősségem... – B.Zsolt vita 2021. április 5., 11:22 (CEST)

Közben Ato 01 észrevette, hogy ez a paraméter duplán szerepelt, valóban bele volt írva az infoboxba, csak valamiért nem vettem észre, hogy már van egy ilyen sor. Úgyhogy megvicceltem magam. Közben hajlok arra, hogy akár "makadám" is lehet az anyaga, de ezt még egyik repülőteres cikkben sem olvastam, csak ebben az egyben, azért volt gyanús. Az orosz wiki "ismeretlen"-t ír, ezért gondoltam, hogy inkább azt írom oda. Azt mondod, hagyjuk inkább üresen?
A cikkünkben van egy olyan utalás, hogy a dewiki cikk fordítása, ott pedig "kavics"-ot írnak. Lehet ez a "makadám"? misibacsi*üzenet 2021. április 5., 12:20 (CEST)
Sok laikus is szerkeszti a wikit, így bekerülhetnek pontatlan értékek is. A nem burkolt kifutó anyaga lehet pl: föld, fű is. Mindkettő végül is helyes, csak nem biztos, hogy szakszerű. Talán a burkolat nélküli lenne a helyes. – B.Zsolt vita 2021. április 5., 14:22 (CEST)

A légügyi hatóság honlapján megtalálhatók a magyarországi repülőterek adatai: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/104807 – VargaA vita 2021. április 5., 11:44 (CEST)

Köszönjük, ez nagy segítség!
El is mentettem magamnak, még szükség lehet rá. misibacsi*üzenet 2021. április 5., 12:21 (CEST)

Nem létező kategóriák használata

Szia! Nézz rá légyszi erre a két kategóriára, hogy a benne lévő cikkek ne használják azokat: Kategória:2027-ben megnyílt vasútvonalak és Kategória:2021-ben megnyílt vasútvonalak. Vagy legyen a kategórianév jövő idejű, vagy ne kerüljön bele a cikk. Köszönöm, szia! Palotabarát vita 2021. április 11., 02:20 (CEST)

Szia! Az egyik kategóriát létrehoztam, azzal már nincs gondod. A másik viszont problémás, ugyanis azt a Wikidata rakja be, a sablon pedig nem olyan okos, hogy észrevegye a jövő időt. Talán meg tudom oldani, gondolkozom rajta. Alternatív gyors megoldásként azt tudom javasolni, hogy hozzuk létre, de legyen rejtett kategória. B.Zsolt vita 2021. április 11., 11:22 (CEST)
Kösz. Tudom, hogy a Wikidata teszi oda, mert korábban már beszélgettünk erről. Én akkor is, és most is azon az állásponton vagyok, hogy ami a jövő időben nyílik meg, azt egy jövő időpontban megfogalmazott kategóriába kell betenni. Ha 2021-ben fog majd megnyílni egy vasútvonal, akkor az kerülhet a 2021-ben megnyíló vasútvonalak kategóriába, de semmiképpen ne kerüljön a múlt időben írt 2021-ben megnyílt vasútvonalak-ba.
Más esetekben (más infoboxoknál) ha van egy olyan Wikidatából átvett adat, amit valamilyen okból nem szeretnénk megjeleníteni, akkor egyszerűen beleírjuk "kézzel" az infoboxba amit szeretnénk és az nem jelenik meg. Sajnos ez a BS-sabloncsalád, amiből az infobox összeáll, számomra annyira áttekinthetetlen, hogy nem tudom hova kell írni amit szeretnék, pedig - sejtésem szerint - ez megoldaná a problémát: ha felülírnánk a megnyitás évét kézzel, nem venné át ezt az adatot a Wikidatáról, és nem is kategorizálna nyelvtanilag helytelen névvel. Szerinted jó a gondolatmenetem? Palotabarát vita 2021. április 13., 16:30 (CEST)
Nem paraméterként hívja be, úgyhogy szerintem nem lehet kiütni. Ha be van írva a wikidatába, akkor megjelenik a kategória. Kemenymate vita 2021. április 13., 16:55 (CEST)

Így van, Máté megelőzött. Elméletileg lehetséges egy kategória meglétét vizsgálni, ha pedig nem létezik, akkor ne kategorizáljon. De akár neked is igazad lehet, ha a kategorizálást az infobox végezné, akkor a - jellel felül lehetne írni. – B.Zsolt vita 2021. április 13., 17:04 (CEST)

Itt a megoldás: {{#ifexist: Help:Extension:ParserFunctions | exists | doesn't exist }} → exists – B.Zsolt vita 2021. április 13., 17:13 (CEST)

Most mennem kell dolgozni, a többit rátok bízom. A lényeg annyi, hogy ez az if elágazás létező kategória esetében az exists eredményt dobja, különben a doesn't exist. Az exists szót ki kell cserélni a kategóriára és már működik is! :) – B.Zsolt vita 2021. április 13., 17:22 (CEST)

Hát, rám ugyan bízhatod, miután leírtam mennyire nem látom át a BS-sablonokat :-). Azért téged kerestelek, mert eredetileg a {{Repülőtér infobox}}(?)-nál merült fel a probléma még tavaly, és úgy emlékszem, hogy ott megoldottad. Palotabarát vita 2021. április 13., 18:00 (CEST)
Remélem Zsolt így gondolta. :D Kemenymate vita 2021. április 13., 19:24 (CEST)
Nem egészen, most minden cikkből hiányzik a megnyitás éve! – B.Zsolt vita 2021. április 14., 06:21 (CEST)

Ez esetben én se értem a sablon működését. :) Kemenymate vita 2021. április 14., 08:02 (CEST)

Véglegesítés kérése

Kedves Zsolt, Látom, hogy a Bachman Gábor wikipédia oldalon utoljára Te szerkesztettél, javítottál - a munkát megköszönöm! Vitalapomon írtam minden szerkesztőtársamnak, kértem, hogy a Bachman Gábor oldal véglegesítésre, az "olvasás" oldalra kerüljön. Március 31 óta nem változott semmi azon a lapon, nem tudom, min múlik, talán kevés "felelős" szerkesztő van, aki véglegesíthet... Elnézést, ha rossz helyre írtam ezt az üzenetet Neked - nem értek annyira a wiki szerkesztéshez... Üdvözlettel, Meral 2021. április 15., 15:50 (CEST)

Miniland

Szia! Sajnos a Commonsban és a magyar Wikin is törlésre kellett jelölnöm a müncheni Minilandben készült fotóidat, mert a modellek jogvédettek, nem használhatók a róluk készült fotók a szerzői jogtujdonos engedélye nélkül. Az érintett képek a huwikin:

– Regasterios vita 2021. április 18., 15:22 (CEST)

Szia. Tudnál egy kicsit bővebb indoklással szolgálni? Semmilyen terepasztal nem fotózható? Vagy csak kimondottan a müncheni nem? Csak vasútmodell fotózható? Ha ezeket a képeket törlöd én még vagy 100 hasonlót tudok, ami viszont megmarad. – B.Zsolt vita 2021. április 18., 15:28 (CEST)

Semmilyen modell nem fotózható a készítő/tervező engedélye nélkül. Nem a terepasztal jogvédett, hanem a rajta látható modellek: járművek, épületek stb. modelljei. – Regasterios vita 2021. április 18., 15:34 (CEST)

De hát ezekből több tízezer van! És a huwikin sem maradhatnak? – B.Zsolt vita 2021. április 18., 15:38 (CEST)

Nem, itt sem. – Regasterios vita 2021. április 18., 15:41 (CEST)

Ez az egész teljesen nevetséges, mert akkor ennyi erővel semmilyen képet nem lehetne készíteni és feltenni a netre. Illetve szerintem az ilyen nagyobb kiállításokon se tiltják a terepasztalok fotózását. Gyanítom, hogy ez a bizonyos facebook csoport miatt lett kitalálva , ahol egyes emberek terepasztalát kritizálták. Nem tudok olyan jogcímről, hogy egy vasútmodellen mégis mi a jogvédett, amit bárki megvehet a boltokban. 86.101.13.169 (vita) 2021. április 18., 19:06 (CEST)
  • Az USA-ban jogvédettek a modellek (makettek), lásd c:Commons:Copyright_rules_by_subject_matter#Models.
  • Németországban jogvédettek a modellek, lásd c:Commons:Copyright_rules_by_territory/Germany#Works_of_fine_art_(including_works_of_applied_art_and_architectural_works): a felsorolt példák közül vajon melyik áll közelebb a mi példánkhoz, a fából készült, eredetiséget nem tartalmazó játékvonat (nem élvez védelmet egy német bíróság szerint), vagy a hasonló jellegű, kerekeken guruló, vonatszerűen összekötött faállatfigurák (ez már jogvédelmet élvez egy német bírósági ítélet szerint)? Tekintve, hogy az épületmakettek sokkal bonyolultabbak egy játéklónál is, nyilván az utóbbi a helyes válasz.
  • Magyarországon jogvédettek a modellek. Idézet a Nagykommentár a szerzői jogi törvényhez című mű 2020-as kiadásából (453. oldal): „Gyakran felmerülő […] kérdés, hogy a szerzői jog a tervet, a makettet, vagy a kivitelezett épületet, létesítményt oltalmazza-e. A következetes és látszólag kitérő válasz erre a kérdésre az, hogy a szerzői jog az építészeti alkotást védi. A terv […], a makett, a kivitelezett épület egyaránt ennek az egyéni-eredeti gondolatszövedéknek leképeződése, és mint ilyen, mindegyik élvezi a szerzői jog oltalmát.” Ebből a szempontból nyilván nincs jelentősége, hogy az a makett nem egy megépíteni tervezett, netán meghiúsult, vagy esetleg már egy létező épület makettje, mivel önmagában is védelmet élvez, mint olvasható. Ráadásul ezeken a fotókon nem is egyetlen modell vagy makett látható, hanem egy komplett város, tele épületmakettekkel, vasútmodellekkel és egyéb tereptárgyakkal, amelyeknek már az elhelyezése, az egésznek a megtervezése és kivitelezése szerzői jogi védelmet élvez. – Regasterios vita 2021. április 18., 21:48 (CEST)
    Ez roppant érdekes, de rákeresve a német wikin miért van akkor fent számtalan terepasztalról kiállításról lévő szócikkbe a képek, ha ott ez akkora törvénysértés? Véleményem szerint ennek az egésznek az égvilágon semmi értelme nincsen. Ettől semmivel nem lesz jobb a wiki. Nem hiszem, hogy bárki is jogi ügyre menne néhány kép miatt. 86.101.13.169 (vita) 2021. április 18., 23:03 (CEST)
    Akkor ezek szerint ha meg veszek a boltban egy mozdonyt, akkor azt nem fotózhatom le és tölthetem fel a netre. Mert hát a gyártótól nem kaptam egy külön hozzájárulást ez ügyben. De akkor a wikin lévő képek nagy része is törlésre vár. 86.101.13.169 (vita) 2021. április 18., 23:49 (CEST)

Biztos, hogy semmilyen modell nem fotózható a készítő/tervező engedélye nélkül? Ha én tökéletesen lemodellezem a Parlamentet, abba elég sok munkaórám belemegy, de semmilyen egyéni, eredeti jelleg nincs benne, én csak másoltam Steindl művét. A kitalált épületek persze a modellező szellemi termékei, de azért ez a kategorikus tiltás szerintem túlbiztosítás. (A panorámaszabadságról nem is beszélve, ami persze itt nem játszik, de lehetnek szabadtéri modellek is, amik az utcáról is fotózhatók.) – Tacsipacsi vita 2021. április 18., 15:45 (CEST)

Az a parlament is jogvédett lenne, amit te építesz. Ez nem olyan, mint egy rajz fölé zsírpapírt tenni, aztán lemásolni szó szerint. A nulláról építed fel a saját verziódat, újraalkotod az egészet. Te például le tudnád-e másolni szabad kézzel Mona Lisát pontosan úgyanúgy, ahogy Leonardo megfestette? Ez a különbség aközött, aki le tudná, és aki nem. Aki képes rá, egy kreatív munkafolyamat eredményeként hozza létre a másolatot, és az a másolat nem szolgai másolat lenne. A panorámaszabadság pedig nem játszik itt, ahogy te is írtad. – Regasterios vita 2021. április 18., 15:58 (CEST)

Egy másik példa: ennek a faszobrásznak a műve talán nem élvezne jogvédettséget, nem kreatív munka eredménye, mert pont úgy néz ki, mint egy élő medve? Vagy ennek a szobrásznak a munkája nem kreatív munka eredménye, mert a végeredmény erősen hasonlít a fényképen látható Apponyira? – Regasterios vita 2021. április 18., 16:22 (CEST)

Mivel rlég sok az érintett kép, javaslom ezt a beszélgetést máshol megvitatni, hogy mások is hozzá tudjanak szólni. – B.Zsolt vita 2021. április 19., 18:57 (CEST)

Javaslom, várjuk meg a Commons-megbeszélés eredményét. Ha ott maradhatnak a képek, akkor itt is. Ha ott törölve lesznek a fotók, akkor itt is. – Regasterios vita 2021. április 19., 19:26 (CEST)

A Commonsból törölték a képeket, így huwikis képeknek is ez lett a sorsa. – Regasterios vita 2021. április 25., 13:12 (CEST)

Láttam sajnos... Az indoklást viszont továbbra sem bírom felfogni. Miben más egy terepasztal mint egy lakóház, híd vagy egyéb építmény? Mindegyik szellemi alkotás, egyedi, így jogvédelmet élvezhetne. Ám egy híd mégis maradhat, míg egy terepasztal már nem. – B.Zsolt vita 2021. április 25., 13:52 (CEST)

Élveznek is, csak a legtöbb országban a panorámaszabadság miatt nem szükséges külön engedély a róluk készült fotó szabad licenc alatti közléséhez. Egy terepasztalról értelemszerűen ez nem mondható el. – Regasterios vita 2021. április 25., 14:05 (CEST)