Szakos Krisztián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szakos Krisztián
Életrajzi adatok
Született1979október 29. (44 éves)
Sárvár, Magyarország
Pályafutás
Műfajokpop, rock, elektronikus, szimfonikus
Aktív évek2000-től napjainkig
Hangszergitár, billentyűs hangszerek, dobgépek, basszusgitár, vokál
Tevékenységdalszerző, zenei producer, zenész

Szakos Krisztián weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szakos Krisztián témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szakos Krisztián (Sárvár, 1979. október 29. –) zenész, dalszerző, zenei producer.

Zenei pályája[szerkesztés]

2000-ben megnyerte ÁkosKeresem az utam remix-pályázatának fődíját, majd két év múlva felköltözött a fővárosba. Eleinte dalszerzőként és zenészként, majd zenei rendezőként is aktív lett. A Gattaca Stúdió nevű zenei műhelyben alkot Budapesten. Sokféle műfajban készít dalokat, leginkább billentyűs hangszerek és gitárok ülnek a hangsúlyos ritmusokon. Sajátos, mégis populáris hangzás jellemzi.

Több mint 10 évig volt Ákos zenekarának tagja, koncertjeinek hangszerelője. Kétszer megjárta az Eurovíziós Dalfesztivált, zenészként és szerzőként egyaránt.

Korai szakasz (1993-2000)[szerkesztés]

Az általános iskolai években kezdett gitározni, majd a szintetizátorok felé kanyarodott. Zenei előképzés nélkül, autodidakta módon sajátította el a zeneelmélet és az összhangzattan alapjait. Már fiatalon is érdeklődött a billentyűs hangszerek iránt. Középiskolai évei alatt Szombathelyen ismerkedett a számítógépes zenélés alapjaival, ugyanebben az évben Kőszegen, Horváth ’Tomsa’ Tamás segítette zenei önmegvalósítását.

1999-ben Sárváron Kiss Péterrel, kamaszkori barátjával megalapította a Morphina nevű formációt, demó CD-jük alapján beválasztották őket a Sziget Fesztivál (2000) egyik fellépőjének.

Ákos (2000-2013)[szerkesztés]

2000 áprilisában Ákos remix-versenyt hirdetett a frissen megjelent Keresem az utam dalához. Júniusban derültek ki a pályázat eredményei, személyesen vehette át Ákostól a fődíjat, egy Roland SP–808 Groovesampler-t. Azon a nyáron a remix Utation névvel megjelent egy maxi CD-n, így hivatalosan ez az első lemezmegjelenése.

Őszre elkészült a Morphina első lemeze otthoni gyártásban, Ákos kiadóját célozva (ez lett volna a Fehér Sólyom Kiadó első idegen kiadványa). 2001 elején felajánlotta Ákosnak, hogy készít egy újabb remixet a Mindenki táncol című dalhoz. Ezt még Morphina néven jegyezte, bár a zenekar nem sokkal ezután feloszlott.

2002 augusztusában felköltözött első fővárosi albérletébe, és még ebben az évben helyet kapott Ákos zenekarában második billentyűsként. Novemberben lezajlott az első közös koncert, a SYMA csarnokban, több ezer nézőnek. Októberben megjelent Ákos Új törvény című albuma, rajta négy számmal, melyeket már ő jegyzett zeneszerzőként. Alig egy hónap elteltével átvehette első aranylemezét.

2003-ban Ákos megbízta az Andante című új koncertműsora hangszerelésével, a nagy sikerű turnén zongorázott, vokálozott.

2008-ban felléptek az első Magyar Dal Napján, a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán. Ebben az évben zajlott az "Ákos 40" turné, ennek szüneteiben született meg A fénybe nézz című dal még szöveg nélkül. Három évvel később Ákos újra elővette a dalt, a közös szerzemény végül A katona imája című albumon jelent meg 2011-ben.

Kooperációjuk eredménye csaknem 100 koncert, féltucat videóklip és számos közös album.

Utolsó közös turnéjuk a másfél éven át tartó „Karcolatok 20” volt (2012-2013), mellyel eljutottak Párizsba, Rómába, Moszkvába, illetve a nagyobb magyar városokba.

Kozma Orsi (2005 – 2013)[szerkesztés]

Jamie Winchester ajánlására kezdődött el a közös munka Kozma Orsi első szólólemezén, amely Egy szó címmel jelent meg. 11 dal zenéjét és szövegét írta, valamint ez volt az első egész lemezes produceri munkája

2006-ban Orsi kísérőzenekarának is tagja lett gitárosként. 2007-ben megjelent az Igazi szerep című második album, túlnyomó részt Szakos szerzeményeivel. 2008-ban életében először koncertezett a Művészetek Palotája színpadán, vonósnégyessel kiegészülve.

Pár év kihagyás után 2013-ban megjelent a Vulkán című album, rajta a Szupererő című dallal.

Caramel (2009 – 2017)[szerkesztés]

Egy közös barát kapcsolta össze őket, ennek eredményeként készítette el Caramel Lélekdonor című dalának hangszerelését teljes szimfonikus zenekarral. A dal óriási siker lett, az azonos című albumon még két dalt csináltak közösen. Az album pár hónappal később aranylemez lett.

2011-ben a Vízió című dallal jelentkeztek, amely dobogós helyezést ért el A Dal (2012) című műsorban. 2012-ben készítette el a Jelenés című dal rádióverzióját, valamint az eredeti verzió megvalósításában is segített. A közös sikereknek köszönhetően megbízták az év végi Adventi Nagykoncert zenei rendezésére és szimfonikus hangszerelésére, melyet a Budapest Sport Arénában élőben mutattak be.

2014 nyarán elkezdődtek az Epicentrum lemez munkálatai a korábbitól eltérő zenei világgal, bátrabb, kísérletezőbb felfogással. Az album október végi megjelenése után nem sokkal aranylemez lett.

Legutolsó közös alkotásuk "A zeniten túl" című dal, amely A DAL 2017 döntőjének extra produkciója is volt egyben.

Compact Disco (2011 – 2013)[szerkesztés]

A Red Bull Liszt Remix zenei rendezőjeként összeismerkedett a Compact Disco tagjaival, majd felkérték a Sound of our hearts című daluk zenei rendezésére, amellyel beneveztek A Dal című műsorba. A dal megnyerte a hazai versenyt, így 2012-ben a Compact Disco képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, Bakuban. Ezen a nyáron vendégzenészként gitározott a zenekar koncertjein az összes nagyobb fesztiválon. Az első Sziget-YouTube élő közvetítés is egy közös koncert volt. 2013 márciusában elkezdődött a The Storm című lemez munkálata, melyhez az egész csapat kiköltözött két hétre a csillaghegyi Tom-Tom Stúdióba.

Magna Cum Laude (2011 – 2014)[szerkesztés]

A gyulai együttes két nagylemeze is a Gattaca Stúdióban készült, beleértve az összes hangfelvételeket és a hangszerelést is. (Belső égés, 2012; Köszönet, 2014)

SP (2010 – 2012)[szerkesztés]

Egy Brash Bence dal nyomán kezdtek el közösen dolgozni, majd a Kölyök 22 című album dalainak készített akusztikus hangszerelést. Ezután a New Wave albumot teljes egészében együtt alkották, majd a Fonogram 2012 Díjátadó Gálán élőben előadták a Maradnék című dalt. Eközben két nagykoncert is adtak (Sportmax, Millenáris Teátrum) élő zenekarral, vokalistákkal, táncosokkal. Az Olyan szép című dal videóklipje az akkoriban még építés alatt álló 4-es metró II. János Pál pápa téren lévő állomásán készült.

Kállay-Saunders András (2011- 2015)[szerkesztés]

Egy reklámfelkérés kapcsán ismerkedtek össze, majd A Dal 2012 dalversenyre benevezték az I love you című közös dalt. A következő évben folytatódott a munka, rengeteg közös dalkezdemény született. 2013 év végén benevezték a Running című dalt A Dal 2014-be, amellyel megnyerték a versenyt, így 2014-ben ismét kijutott az Eurovízióra, immár Koppenhágába, ahol 5. helyezést értek el. A Running megnyerte az ESC Radio nemzetközi díját legjobb előadó és legjobb dal kategóriában is. Ezután fél évig tartó dalírás, és hosszú stúdiózás eredményeként 2015. március 15-én megjelent a Kállay Saunders Band első nagylemeze, rajta a közös dalokkal. Ezen a lemezen található a Victory című szerzemény is.

Rúzsa Magdolna (2015- )[szerkesztés]

Rúzsa Magdival korábban már többször felbukkantak egymás látómezejében, de a közös dal 2015 tavaszáig váratott magára. Az Április című sláger folytatásaként további két teljes albumot készítettek közösen, majd az Aduász turné zenekari hangszerelése is Szakos nevéhez fűződik. A 2020-as koronavírus-járvány kezdeti időszakában induló Maradj Otthon! Fesztivál első karantén klipjében Máté Péter Most élsz című dalát adták elő közösen. Szakos akusztikus gitáron kíséri Magdi énekét a stúdió előtti gangos udvaron.

Klipszerepek[szerkesztés]

Egyéb zenei felkérések[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

  • ESC Radio Awards 2014 – Best song „Running”

Diszkográfia[szerkesztés]

     Aranylemez      Platinalemez

Évszám Előadó Dal címe Album címe Részletek
2000 Ákos Keresem az utam – Epig Remix Keresem az utam – remixverseny Remix
2000 Morphina Teljes album LP – kiadatlan Zeneszerző, producer, mix, master
2001 Ákos Mindenki táncol Mindenki táncol maxi Remix
2002 Ákos Conquistador Új törvény Zeneszerző, hangszerelés
2002 Ákos Alig hitted – Lobotomix Alig hitted – single Remix
2002 Ákos Egyetlen egy Új törvény Zeneszerző, hangszerelés
2002 Ákos Majom a ketrecben Új törvény Zeneszerző, hangszerelés
2002 Ákos Virrasztó Új törvény Zeneszerző, hangszerelés
2003 Ákos Gondolnék rád Gondolnék rád promóciós CD Zeneszerző, hangszerelés
2003 Ákos Teljes album Andante Billentyűs hangszerek, vokál
2003 Balkán Fanatik Teljes album Balkán Fanatik Kiegészítő hangszerelés
2003 After Crying Farewell Show Társproducer Pejtsik Péterrel
2003 Szakos feat. Ákos Here is the house DM Tribute Producer, mix
2004 Dolhai Attila Teljes album Ébredjen a nap Zene, szöveg, hangszerelés, felvétel, mix
2004 Vízy Márton Teljes album A tűz töredéke Hangszerelés, felvétel, mix, master
2004 Ákos Az utolsó hangos dal Az utolsó hangos dal promóciós CD Hangszerelés
2004 Ákos Teljes album Az utolsó hangos dal Billentyűs hangszerek, vokál
2004 Rémember I am UD Psyhedelic GAS Producer, mix, master
2004 Auguszt Bárió A szerelem újra él single Társproducer Fekete Tibor "Samu"val, mix, master
2004 Für Anikó Alattam fák – Szakos K. remix maxi single Remix
2004 Jamie Winchester, Hrutka Róbert One way to Heaven – Camille remix Maxi single Remix
2005 Kozma Orsi Teljes album Egy szó Zene, szöveg, hangszerelés, felvétel, mix
2005 Schmidt Vera Ne bántsd őt Nézhetnélek Társproducer, mix, master
2005 Nagy Edmond Teljes album Nagy hang, nagy szív Társproducer Pierrot-val, mix, master
2005 Pierrot Túl jól vagyok – remix Túl jól vagyok – maxi single Remix
2005 Ganxsta Zolee és a Kartel Ötökör Maxi single Társproducer Pierrot-val, mix, master
2005 Téli Márta Bennünk izzik a jel Árnyékból fény Hangszerelés
2005 Több előadó Teljes album Casanova Night Musical Hangszerelés, felvétel, mix, master
2006 Ákos 40 – Szakos remix 40 – Single Remix
2006 Tereskova Magyarország youtube Producer, mix, master
2006 Reklámzene Algoflex M Algoflex M – A Nő fájdalmára Zeneszerző, producer, mix, master
2006 Reklámzene Magne B6 Magne B6 Zeneszerző, producer, mix, master
2006 Kozma Orsi, Szakos Krisztián filmzene Shocking Zeneszerző, producer, mix, master
2006 Téli Márta Teljes EP Cocktail EP Társproducer Pierrot-val, mix, master
2007 Kozma Orsi Teljes album Az igazi szerep Zene, szöveg, hangszerelés, felvétel, mix
2007 Több előadó Teljes album Abigél Musical – Promo CD Felvétel, mix, master
2007 Agon 4 Toledo Játékzene Társproducer Pierrot-val, mix, master
2008 Belmondo Teljes album Hogy nézel rám? Producer, mix, master
2008 Bencsik Tamara Tűz Tűz – Single Zeneszerző, producer, felvétel, mix, mastering
2008 Mészáros Árpád Zsolt Teljes album Musicalek MÁZSképpen Hangszerelés, producer, mix, master
2008 Plazma Színdarab Plazma – kiadatlan Zeneszerző, hangszerelés
2008 Kozma Orsi Two Chances Hide and seek Zeneszerző, dalszerző
2008 Vincze Lilla Teljes album Angyalnak, madárnak… Producer, mix, master
2008 Krisz Rudi Teljes album Őrizd a lángot Producer, mix, master
2008 Kozma Orsi Az igazi szerep Kis Vuk – filmzene Zene, szöveg, producer, mix, master
2009 Főcímzene Fonogram Díjátadó Gála Zeneszerző, producer, mix, master
2009 Anna and the Barbies Don't fit in – Szakos remix kiadatlan Remix
2009 Ákos Teljes album 40+ Hangszerelés, billentyűs hangszerek, gitár, vokál
2009 Bencsik Tamara Sztereóláz Sztereóláz – Single Zeneszerző, producer, felvétel, mix, mastering
2009 Caramel Lélekdonor Lélekdonor Producer, mix, master
2009 Hien Fogd a kezem Túl szép Zene, szöveg, hangszerelés, felvétel, mix
2009 Több előadó Teljes album Megasztár 4 – A Döntőben... Hangszerelés, billentyűs hangszerek
2009 Caramel A dal nem hagy el Lélekdonor Producer, mix, master
2009 Caramel Szeretlek Lélekdonor Producer, mix, master
2009 Több előadó Teljes album Szép nyári nap – Neoton Musical Hangszerelés
2009 Szecsődi Karcsi Te voltál minden single Producer, mix, master
2009 Bartók Eszter Labirintus Mosolyméretek Producer, mix, master
2009 Ákos Gumicukor single Zeneszerző, producer
2009 Zalatnay Sarolta Teljes album Magadat vállalni kell Producer, hangszerelés, felvétel, mix, master
2009 Kozma Orsi Valamikor Single Zene, szöveg, producer, mix, master
2010 Ákos Érintő A katona imája Hangszerelés, társproducer Ákossal
2010 Ákos Nézz szembe vele A katona imája Hangszerelés, társproducer Ákossal
2010 Ákos Senki nem tehet mást A katona imája Hangszerelés, társproducer Ákossal
2010 Kozma Orsi Holnap Embrace Zeneszerző, szövegíró
2010 Ákos Szeress így A katona imája Zeneszerző, hangszerelés, mix
2010 Ákos A fénybe nézz A katona imája Zeneszerző, hangszerelés, mix
2010 Nagy Sándor Teljes album Csak szavak Zeneszerző, producer, felvétel, mix, mastering
2010 Brasch Bence Fogadj el így Fogadj el így – single Producer, mix, master
2010 Erik Teljes album Erik Zeneszerző, producer, mix, master
2010 Tabáni István Álmos reggel Gyönyörű szép Zeneszerző, producer
2010 Nagy Adri Jégvirág Eltűnnék veled Zene, szöveg, producer, mix, master
2010 Több előadó Indulj el! Telekom – A Cég hangjai Producer, billentyűs hangszerek
2011 Andorai Péter Teljes album Fénnyel szemben Zeneszerző, producer, felvétel, mix, mastering
2011 Caramel Vízió Vízió Producer, mix, master
2011 Nagy Adri Mosoly Kiadatlan Zeneszerző, producer, mix, master
2011 Magna Cum Laude Teljes album Belső égés Hangszerelés, felvétel, mix, master
2011 SP Szeretlek – akusztikus (6 dal) Kölyök 22 Producer, mix, master
2011 Lola Más lettél Single Társszerző SP-vel, producer, mix, master
2011 Kozma Orsi The great destroyer Nine Inch Nails cover Producer, mix, master
2011 Káosz Központ Tölts újra még single Producer, hangszerelés
2011 SP Teljes album New Wave Társszerző, producer, mix, master
2011 Káosz Központ Éjjel jön single Producer, hangszerelés
2012 Compact Disco The sound of our hearts A Dal 2012 Producer, mix, master
2012 Kállay-Saunders András I love you A Dal 2012 Társszerző, producer, mix, master
2012 Kállay-Saunders András Take me away Kiadatlan single Társszerző, producer, mix, master
2012 Musical a Madách Színházban Színdarab, Teljes album Én, József Attila Hangszerelés, felvétel, mix, master
2012 Nagy Sándor Színezüst éjjel Színezüst éjjel – single Hangszerelés, felvétel, mix, master
2012 SP Ezer lámpás dal Ezer lámpás éjszakája – single Társszerző, producer, mix, master
2012 Kocsis Tibor Soha már Irány az élet! Zeneszerző, producer, mix, master
2012 Kocsis Tibor Útvesztő Irány az élet! Zeneszerző, producer, mix, master
2012 Gallusz Niki, Vízy Márton Európa, egy a szívünk A Dal 2012 Hangszerelés, mix, master
2012 Compact Disco Teljes album Two point five Társproducer, re-mix, re-master
2012 Ákos Előkelő idegen – Midnight Run remix Remixek Remix
2012 The Carbonfools Clublights – Midnight Run remix Remixek Remix
2012 Adam's Comedy Már nem akarom… Single Producer, mix, master
2012 Compact Disco Sound of our hearts – Midnight Run remix Remixek Remix
2012 Dédapám Lotfi Begi feat. Skorpió Remixek Remix
2013 Compact Disco Teljes album The Storm Producer, felvétel, mix, master
2013 Hien Édes kis semmiség Édes kis semmiség – single Producer, felvétel, mix, master
2013 Hien Sweet talk Sweet talk Producer, felvétel, mix, master
2013 Hien Teljes album Sweet talk Társproducer Diazzal, mix, master
2013 Kállay-Saunders András Running A Dal 2014 Társszerző, producer, felvétel, mix, master
2013 Kállay-Saunders András Running Eurovision 2014 Társszerző, producer, felvétel, mix, master
2013 Kállay-Saunders András Play my song feat. Rebstar Play my song – single Társszerző, producer, felvétel, mix, master
2013 Kozma Orsi Teljes album Vulkán Dalszerző, producer, mix, master
2013 Marge Morning light A Dal 2013 Zeneszerző, producer, felvétel, mix, mastering
2013 Polyák Lilla Valami más A Dal 2013 Producer, mix, master
2013 Caramel Süss fel nap Süss fel nap – single Társproducer, mix, master
2013 Brasch Bence Túl egyszerű A Dal 2013 Társszerző SP-vel, producer, mix, master
2014 Bűdi Szilárd Fradi induló 2014 Fradi induló 2014 Producer, mix, master
2014 Caramel Teljes album Epicentrum Producer, mix, master
2014 Kállay-Saunders András Juliet Juliet – single Társszerző, producer, felvétel, mix, master
2014 Magna Cum Laude Teljes album Köszönet Társproducer Szabó Tibivel, felvétel, mix, master
2014 Odett Egy lépés Csillagtérkép Producer, felvétel, mix, master
2014 Odett Éjszaka Csillagtérkép Producer, felvétel, mix, master
2014 Tolvai Reni Monday Do! Dalszerző, producer, mix, master
2014 Tolvai Reni Monday Do! Dalszerző, producer, mix, master
2014 Tolvai Reni Shout Do! Dalszerző, producer, mix, master
2014 Tolvai Reni Find somebody new Do! Producer, mix, master
2014 Tolvai Reni Playdate Do! Producer, mix, master
2014 Tolvai Reni Do Do! Dalszerző, producer, mix, master
2014 Főcímzene A Dal 2014 Hangszerelés, mix, master
2015 Főcímzene A Dal 2015 Zeneszerző, producer, mix, master
2015 Fehérvári Gábor Alfréd Mary Joe Rising Star – válogatás Társszerző, producer, felvétel, mix, master
2015 Kállay-Saunders Band Teljes album Delivery Boy Zeneszerző, dalszerző, producer, felvétel, mix, master
2015 Polyák Lilla Ecset és vászon Ecset és vászon – single Dalszerző, producer, mix, master
2015 Rúzsa Magdi Április Április – single Producer, felvétel, mix, master
2017 Supernem Jelezz vissza Weekend Zenei producer (Papp Szabolcs mellett), ének és vokál felvételek, mix, master
2017 Supernem Egy nap egy év Weekend Zenei producer, énekfelvétel, mix, master, szintetizátor, taps, effektek
2017 Supernem Weekend Weekend Zenei producer (Papp Szabolcs mellett), ének- vokál- és basszusgitár felvételek, mix, master, szintetizátor, effektek

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Greenroom: DEX - Dalszerző Expo 2018 (magyar nyelven). BMC - Budapest Music Center. (Hozzáférés: 2020. augusztus 18.)
  2. Greenroom: DEX Dalszerző Expo 2019 (magyar nyelven). BMC - Budapest Music Center. (Hozzáférés: 2020. augusztus 18.)
  3. Müller Péter Sziámi: „A jónak boldogan tapsolok, és ami nem jó, azért mindig szólni fogok” (hu-HU nyelven). Fidelio.hu. (Hozzáférés: 2020. augusztus 18.)