Tabáni István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tabáni István
Csepeli Munkásotthon, 2010. március 14.
Csepeli Munkásotthon, 2010. március 14.
Életrajzi adatok
Születési név Tabáni István Péter
Született 1978. január 22. (46 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok rock, pop
Aktív évek 2009
Hangszer gitár
Hang tenor
Tevékenység
  • illusztrátor
  • előadóművész
Kiadók Universal Music

Tabáni István weboldala
SablonWikidataSegítség

Tabáni István (teljes nevén: Tabáni István Péter, Budapest, 1978. január 22.–) Fonogram díjas magyar énekes, dalszerző, festőművész,[1] grafikus, a Csillag születik című tehetségkutató műsor második szériájának győztese.

Élete[szerkesztés]

1978-ban született Budapesten id. Tabáni István és Vadász Erzsébet gyermekeként. István már gyermekkora óta érdeklődött a festőművészet iránt, s eme vonzódását környezetében is többen felfedezték. Általános iskolai tanulmányai után nem is lehetett kétséges, hogy melyik utat válassza a képességei kifejezése érdekében. A Bokányi Dezső Építőipari, Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt, ahol díszítőfestőként végzett. Művészeti ábrázolásában a realista irányvonalat követi, s kedvenc technikája a grafika és a festészet. Alkotásainak többsége portré és tájkép. Többször megpróbálkozott felvételt nyerni a Képzőművészeti Egyetemre, de sajnos az ötödik sikertelen próbálkozásra feladta a küzdelmet. A sorozatos visszautasításoktól egy kicsit elvonult a világtól, de egy kis iróniával élve a művészet továbbra is központi szerepet töltött be az életében, hiszen az Iparművészeti Múzeum kelet-ázsiai részlegén teremőrként dolgozott. Azonban szép lassan eljutott arra az elhatározásra, hogy talán máshol kell keresnie azt az utat, amelyre rálépve kifejezheti a benne rejlő magasabb rendű érzéseket.

Mivel a művészet számára magát az életet jelenti, egy másik művészeti ághoz fordult, az énekléshez. Tabáni István televíziós szerepléseit megelőzően sohasem járt énektanárhoz, mivel inkább autodidakta módon képezte egyedi hangját. István ennek okán többször is nyilatkozta, hogy a legjobb pedagógus számára példaképe, a Queen együttes néhai frontembere, Freddie Mercury volt. Az ő, illetve a világhírű együttes slágereit énekelve próbálta csiszolni tehetségét, amelyet először családi körben, majd később a barátai előtt villantott meg. Végül a környezete biztatására jelentkezett a Csillag születik tehetségkutató műsorába, amelyet minden várakozást felülmúlva elsöprő sikerrel meg is nyert.

Zenei karrier[szerkesztés]

2008-ban jelentkezett a TV2 tehetségkutató műsorába a Megasztár 4. szériájába. A műsor válogatóján először a Queen együttes Bohemian Rhapsody című számát énekelte és később bejutott a legjobb 70 énekes közé, azonban kiesett, mivel a zsűri szerint nem tudta felülmúlni az első produkcióját. 2009-ben, egy évvel a komoly csalódást jelentő kudarc után jelentkezett az RTL Klub tehetségkutató műsorába a Csillag születik 2. szériájába, ahol felismerték benne a tehetséget. A showban a korábbi hasonló kaliberű műsorokkal ellentétben elsősorban nem István külsejére és a viselkedésére koncentráltak, hanem inkább a hangjára és a maga nemében emberközeli előadásaira fektettek különösen nagy hangsúlyt. Ennek eredményeként 2009. december 19-én megnyerte a Csillag születik elnevezésű tehetségkutató műsort. A műsor befejezését követően Tabáni István esetében egy meglehetősen egyedi, mindezidáig töretlen zenei karrier csúcsra jutásának lehetünk szem- és fültanúi.

A műsorban elhangzott dalok[szerkesztés]

A Csillag Születik után[szerkesztés]

István már a műsor döntőjében megkapta lemezszerződését az Universal Music-tól, amely 10 millió forintot költ István első szólóalbumára.[2] A lemezfelvételek közben István az RTL Klub szervezésében rendszeresen fellép az országban.

2010 februárjában a Blikk jóvoltából megjelent Istvánnak egy három dalos maxi-lemeze, amelyből néhány nap alatt példátlanul nagy mennyiség, mintegy húszezer darab fogyott el. A nagy érdeklődésre való tekintettel ebből a kiadványból további tízezer példány került még forgalomba.

2010. március 26-án jelent meg Tabáni István első albuma Ments meg! címmel. A lemez 2010 májusában már aranylemez lett. Az albumon található címadó dal István saját szerzeménye, amelyet 2010. március 9-étől már a rádiókban is hallhatunk. A dal a MAHASZ slágerlistáján az előkelő ötödik pozícióig tört előre.

2010. május 13-án került sor István első lemezbemutató koncertjére Budapesten, a Syma csarnokban.

Májusban átvehette a Ments meg! albumért járó Aranylemezét. Ősszel ismét stúdióba vonult és elkészítette második lemezét Gyönyörű szép címmel. 2010. december 2-án átvette a Ments meg! albumért járó platinalemezét, pár nappal később pedig a második albumáért immár második aranylemezét. 2011. március 2-án a Gyönyörű szép című dalával az Év dala kategóriában elnyerte a Fonogram díjat.

2011. november 3-án jelent meg Érzés címmel harmadik stúdióalbuma. Az albumot Máté Péter emlékének ajánlotta. November 17-én egy sajtótájékoztatóval egybekötött lemezbemutató klubkoncertet tartott Máté Péter eredeti kísérő zenekarával, a Főnix együttessel.

2013 májusában a Transilvanian Music Awards Zenei Díjkiosztó Gálán Az év férfi hangjának választották.

A 2015. decemberében megjelenő Szerelem várj! című album személyes érzések, benyomások lenyomata, amely a lélek hangján, őszintén szólal meg. Annyira sajátos hangvételű, hogy Tabáni István dalszerzőként és szövegírónként is részt vett az album megalkotásában, hogy ezáltal még hitelesebben és személyesebben tudja tolmácsolni ezeket az érzéseket. A tíz dalt tartalmazó korongon a mélyebb hangvételű dalok mellett Tabáni Istvánt új oldaláról ismerheti meg a hallgató. Az album érett és minden ízében modern hangzásvilágú. A lírai és dinamikusabb dalok mellett a karácsony közeledtével az albumon egy ünnepi hangvételű dal is helyet kapott.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb
helyezés
Minősítés
MAHASZ Top 40
2010 Ments meg! 1
  • Platinalemez[3]
2010 Gyönyörű szép 3
2011 Érzés 11
2015 Szerelem várj!

Középlemezek/Maxi-lemezek[szerkesztés]

Kislemezek/Videóklipek[szerkesztés]

Slágerlistás dalok[szerkesztés]

Év Dal Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart Class 40 Mahasz Editors’ Choice Mahasz Rádiós Top 40 Mahasz Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2010 Könnyű álmot hozzon az éj 8 Az első dalok
2010 Ez majdnem szerelem volt 9 Az első dalok
2010 Ments meg! 4 Ments meg!
2010 Gyönyörű szép 15 9 Gyönyörű szép
Összesítés
1. helyezett számok
Top 10-be bekerült 2
Top 40-be bekerült 1 2

Elismerések és díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sztárváltó - Tabáni István: Sorozatos kudarcokból állt az életem! (magyar nyelven). Nők Lapja, 2009. november 13. (Hozzáférés: 2009. december 22.)
  2. 'Tabáni méregdrága lemeze'. storyonline.hu, 2010. február 2. [2010. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 10.)
  3. 'Tabáni István: Nem félek tőle, hogy elfelejtenek'. hirextra.hu, 2010. december 4. (Hozzáférés: 2010. december 10.)
  4. 'MAHASZ honlapja'. mahasz.hu, 2010. december 30. (Hozzáférés: 2012. január 28.)

További információk[szerkesztés]