Steyr AUG

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steyr AUG/STR77

Típusgépkarabély
Ország Ausztria
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1978-tól
Háborús alkalmazásKelet-Timori válság,
Afganisztáni háború,
Iraki háború
Műszaki adatok
Űrméret5,56 mm és 9 × 19 mm
Lőszer5,56×45 mm NATO
9 x 19 mm (AUG SMG)
Tárkapacitás30 db és 42 db 5,56 x 45 szekrénytárban, AUG SMG 32 db 9 × 19 szekrénytárban
Működési elvgázelvezetéses, forgózáras reteszelésű
Tömeg3,6 kg
Fegyver hosszaGéppisztoly(SMG) 632 mm,
Karabély 689 mm,
Standard fegyver 790 mm,
Golyószóró(LMG) 903 mm
CsőhosszGéppisztoly(SMG) 350 mm,
Karabély 407 mm,
Standard fegyver 508 mm,
Golyószóró(LMG) 621 mm
Elméleti tűzgyorsaság680 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség970 m/s
Max. lőtávolság800 m
Irányzék típusaoptikai
A Wikimédia Commons tartalmaz Steyr AUG/STR77 témájú médiaállományokat.

A Steyr AUG (Armee Universal Gewehr – általános használatú katonai puska) az osztrák Steyr Mannlicher fegyvergyár által kifejlesztett és gyártott 5,56 mm-es gépkarabély.

Történet[szerkesztés]

Az Osztrák Szövetségi Hadsereg a hatvanas évek végén, a vietnámi háború tapasztalatait felhasználva kezdett egy kis űrméretű gépkarabély kifejlesztésébe. Az amerikai AR15/M16 karabélyt hiányosságai miatt elvetették, így a hazai fejlesztés került előtérbe. A fejlesztési munkálatokkal a nagy múltra visszatekintő Steyr Mannlicher fegyvergyárat és Walter Stollt, a Szövetségi Hadsereg (Bundesheer) őrnagyát bízták meg. Az első prototípust 1970-re készítették el, de ez a fegyver még számos hiányosságal rendelkezett és nem is számított igazi bullpup rendszerűnek. A fegyver tárát a markolatban helyezték el, és felhúzó kar helyett, a zárszerkezetet az előágy hátrahúzásával kellett működtetni (mint a csőtáras vadászpuskákét). A későbbi modellek már igazi bullpup rendszerűek voltak, a töltényűr és a tár már a markolat mögött helyezkedett el, a kezdeti nehézségeket a tervezőgárda sikeresen leküzdötte, így a karabélyt 1978-ban Stg 77 tipusjellel rendszeresítették. A fegyver a külföldi piacokon is népszerűnek bizonyult, félautomata polgári változata az Egyesült Államokban népszerű.

Szerkezeti kialakítása[szerkesztés]

Az AUG modern anyagok és gyártási technikák felhasználásával készült. A fegyvertok alumínium ötvözetből készül. Az aluminium rossz kopásállósága miatt a zárszerkezetet úgy alakították ki, hogy működés közben ne érintkezzen a tokkal, a tokban nincsenek vezetősínek. Az automata zárszerkezetet a lövés során keletkező gázok energiája működteti, amikor a lövésfolyamat során a lövedék elhagyja a gázátömlő furatot, kevés lőporgáz jut a gázhengerbe és hátrafele mozgatja a gázdugattyút, amely működteti a zárszerkezetet.

Változatok[szerkesztés]

Az AUG egy univerzális fegyver, a cső egy egyszerű mozdulattal eltávolítható, és a megfelelő – 508 mm, 621 mm, 407 mm vagy 350 mm hosszúságú – cserecsövekkel a célnak megfelelően golyószóróvá, géppisztollyá vagy mesterlövészpuskává alakítható. Az Stg 77 az első gyalogsági fegyver, aminek minden példánya optikai irányzékot kapott, de a célzóberendezés a vevő kérésének megfelelően felcserélhető más szabványos irányzékra ill. előágyakra.

A fegyverre fel lehet tűzni a rendszeresített Glock késbajonettet.

Steyr AUG SMG 9mm

Rendszeresítő államok[szerkesztés]

Commons:Category:Steyr AUG
A Wikimédia Commons tartalmaz Steyr AUG témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  • Kiss Á. Péter – (1998): A gépkarabély és használata, Zrínyi kiadó, Budapest ISBN 963-3273-17-X