Spiekeroog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spiekeroog
Spiekeroog címere
Spiekeroog címere
Spiekeroog zászlaja
Spiekeroog zászlaja
Közigazgatás
Ország Németország
TartományAlsó-Szászország
JárásWittmund
PolgármesterMatthias Piszczan (CDU)
Irányítószám26474
Körzethívószám04976
RendszámWTM
Népesség
Teljes népesség841 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség46,08 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság3,0 m
Terület18,25 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 53° 46′ 19″, k. h. 7° 41′ 49″Koordináták: é. sz. 53° 46′ 19″, k. h. 7° 41′ 49″
Spiekeroog (Alsó-Szászország)
Spiekeroog
Spiekeroog
Pozíció Alsó-Szászország térképén
Elhelyezkedése Alsó-Szászország térképén
Elhelyezkedése Alsó-Szászország térképén
Spiekeroog weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Spiekeroog témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Spiekeroog egy német község és sziget az Északi-tenger déli partjainak közelében. A 18,25 km²-es szárazulat a Watt-tenger árapálysíkságán fekszik Langeoog és Wangerooge között. Területe teljes egészében védett, a lakosság megélhetését az idegenforgalom biztosítja.

Földrajza[szerkesztés]

Spiekeroog a Watt-tenger árapálysíkságán fekvő Keleti Fríz-szigetek egyike, Langeoog és Wangerooge között található. Alsó-Szászország tengerpartja mindössze 5,7 kilométernyire fekszik. A sziget az 5000 éve kialakult turzásív egyik maradványa. Az hosszú turzást időszámításunk kezdetére a vihardagályok darabokra szaggatták, létrehozván ezzel a Keleti Fríz-szigeteket. A sziget az erős nyugati szelek és a tengeráramlások miatt folyamatosan délkeleti irányba vándorol. Az egykoron a sziget közepén fekvő terület emiatt ma már a nyugati parton található. A tenger folyamatos földrablását először a 20. században kísérelték meg megakadályozni, a nyugati partot kőszórásokkal kezdték védeni a hullámverés pusztító hatása ellen.

300 éve a sziget még jelentősen kisebb volt. A közeli, azóta már eltűnt Lütjeoog és Oldeoog szigetek megszűnésével és a Harlebucht feltöltésével módosultak úgy a tengeráramlások, hogy Spiekeroog növekedni kezdett. Spiekeroog falu a sziget déli felén fekszik. Tőle északra a nyílt tenger felé egyre fiatalodó dűnék sorakoznak, amelyek végül a sziget egész északi és nyugati karéját elfoglaló strandba olvadnak bele.

Élővilága, természeti értékei[szerkesztés]

Spiekeroogon – a Keleti Fríz-szigetek között szokatlan módon – jelentős területet borítanak ligetek, kisebb erdők. A sivár homok vizenyős mélyedéseiben égerfák, a dűnék oldalán pedig Fekete fenyők, rezgő nyárak és madárberkenyék miatt nevezik Spiekeroogot Frízföld zöld szigetének. Az erdők talajában megtalálható a ritka barna gyűrűstinóru is. A sziget központjában elterülő erdős, „zöld dűnéket” északról a helyiek által „barna dűnéknek” nevezett fiatalabb, még be nem erdősödött képződmények övezik. A barna dűnék uralkodó növénye a fekete varjúbogyó. Kelet-Spiekeroog a sziget legfiatalabb része, 1960-ban még csak zátonyként létezett.[2] Partjain folyamatos a homok lerakódása és az újabb parti dűnék keletkezése. Olyan ritka és veszélyeztetett növények találnak menedékre az új dűnéken, mint a tengerparti iringó[3] és a homoktövis.[4] Az erdők és a dűnék gazdag madárvilágnak adnak otthont. A szigeten költ a vörös vércse, az erdei pinty, az erdei fülesbagoly, a kékes és a barna rétihéja. A sziget partjain nagy számban pihennek borjúfókák.

Története[szerkesztés]

Nevének eredete nem tisztázott. Először Spiekeroch néven említették 1398-ban. Ebben az időben a sziget a tengeri kalózok egyik bázisa volt. 1625-ben 13 család élt a szigeten, akik favágással, halászattal és kagylók héjából történő mészégetéssel foglalkoztak. A 17. század folyamán megnövekedett a bálnavadászat és a part menti hajózás szerepe a sziget életében. 1792-ben indult el a heti rendszeres hajójárat a sziget és a szárazföld között. A napóleoni háborúk alatt a britek tengeri blokádja a sziget lakóinak elszegényedéséhez vezetett. A háború alatt francia csapatok állomásoztak Spiekeroogon, még egy kisebb csata is lezajlott a helgolandi bázisukról támadó britek és a megszálló franciák között. A 19. század elején kezdett fellendülni az idegenforgalom az Északi-tenger partvidékén. Spiekeroogra 1820-ban érkeztek az első vendégek. 1842-től kezdve a komp már naponta közlekedett. 1885-ben a nyaralók számára lóvasutat építettek a déli part és az nyugati strand között.

Idegenforgalom[szerkesztés]

Spiekeroog korábban az NSZK elnökeinek kedvelt pihenőhelye volt. Nyaralt itt Gustav Heinemann és Richard von Weizsäcker, míg Johannes Rau az esküvőjét is itt tartotta. A sziget 19. században már felkapott úticél volt. A szigeten évente 55 000 turista fordul meg, a 800 fős lakosság szinte teljes egészében az idegenforgalomból él. Spiekeroogon apró panziók és kiadó szobák várják a vendégeket, nagy szállodák nincsenek.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A sziget 1696-ban épített temploma a legidősebb a Keleti Fríz-szigeteken.[5]

A templomban látható apostolképek valószínűleg a spanyol armada 1588-ban a sziget mellett szerencsétlenül járt zászlóshajójáról származnak.[6]

  • A hazátlanok temetőjében (Friedhof der Heimatlosen) a Johanne nevű hajó katasztrófájának 84 áldozata nyugszik.[7]
  • Tavasztól őszig a szigeten lóvasút közlekedik.
  • Spiekeroog autómentes övezet, gépjárművek bevitele és üzemeltetése tilos.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spiekeroog című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)
  2. Spiekeroog im Wandel (német nyelven). niedersachsen.de. [2007. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 1.)
  3. Insel Spiekeroog (Nationalpark Nds. Wattenmeer) (német nyelven). niedersachsen.de. [2009. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 1.)
  4. Spiekeroog - Dünen, Groden und Wald (német nyelven). Nordwestmagazin. (Hozzáférés: 2008. október 1.)
  5. Fahrt zur Insel Spiekeroog (német nyelven). www.schiffahrt-langeoog.de. (Hozzáférés: 2008. október 1.)
  6. Nordseeinsel Spiekeroog (német nyelven). www.ostfriesland-abisz.de. [2009. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 1.)
  7. Bericht des Pastor Doden im Kirchenbuch der Insel Spiekeroog von 1854 (német nyelven). www.bomas.de. (Hozzáférés: 2008. október 1.)[halott link]

Külső hivatkozások[szerkesztés]