Siats

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coelurosauria
Evolúciós időszak: cenomani, 94,6 Ma
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Család: Neovenatoridae
Nem: Siats
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Coelurosauria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Coelurosauria témájú kategóriát.

Siats a neovenatorid theropoda dinoszauruszok egyik kihalt neme, amely az Egyesült Államok Utah államában található késő kréta időszaki cédrus hegységi formációjából ismert. Egyetlen fajt tartalmaz: Siats meekerorum. A S. meekerorum az első Észak-Amerikában felfedezett neovenatorid és geológiailag a legfiatalabb allosauroid.[1] Eleinte megaraptoránnak tartották, amely egy nagy ellentmondásos kapcsolatokkal bíró nagyméretű teropodákat tartalmazó klád. Ez a csoport tartalmazza például a tyrannosauroideákat,[2] neovenatorid allosauroidokat, vagy a bazális coelurosaurusokat.[3]

Felfedezés[szerkesztés]

Hátcsigolya

Lindsay E. Zanno és Peter J. Makovicky írta le 2013-ban a Siats nemet, és a típusfaj neve Siats meekerorum lett. A nem neve a Siats nevéből származik, ami egy emberevő szörnyeteg a utai mitológiában.[1] A meekerorum név a néhai geológust, John Caldwell Meekert tiszteli, aki a paleontológiai kutatások támogatására létrehozott egy alapítványt. Özvegye, Withrow Meeker és lányuk, Lis Meeker, a kutatási projekt egyik önkéntese.

A Siats az FMNH PR 2716 katalógusszámú holotípus alapján ismert, amely egy részleges posztranialis csontváz a chicagói Field Museum of Natural History épületében. Az FMNH PR 2716 öt hát- és nyolc farokcsigolyából, egy Chevronból, egy részleges jobb oldali csípő, ülőcsont és fibulacsontokból, illetve egy részleges bal sípcsontból és pár jobb és bal oldali lábujjpercekből áll.[1] Az FMNH PR 2716-ot Lindsay Zanno fedezte fel a Peter Makovicky által vezetett Field Museum 2008-as expedíciója idején.[4] 2118 és 2010 között gyűjtötték be a kb. 94,5 millió éves leleteket.

Leírás[szerkesztés]

Mérete az emberhez képest

A holotípus az FMNH PR 2716, egyetlen egyed maradványából áll, amelyet még nem kifejlettnek tekintenek. Ezt az idegívek és a hátcsigolyák centrumának hiányos összeforrása alapján gondolják. A Siatsot hét diagnosztikai bélyeg, köztük négy autapomorfia (azaz egyedi) tulajdonság jellemzi. Autapomorfiái közé tartozik a distalis farokcsigolyák szubháromszög keresztmetszete, hosszúkás centrodiapophysealis lamellák, amelyekből a proximális farkokon észrevehető infradiapophysealis fossae hiányzik, a csípő szemérem nyúlványán látható keresztirányú konkáv acetabuláris perem. További figyelemre méltó tulajdonsága a hátcsigolyákon található széles tövisnyúlványok.[1]

Testrekonstrukció

A Siats az egyik legnagyobb ismert észak-amerikai theropoda. Zanno és Mackovicky (2013) más megaraptorataxonokat felhasználva a holotípus egyed hosszát 11,9 méteresre becsülte. Ezenkívül combcsontkerület-regresszióval becsülték a tömegét, ami nagyjából 4 t lehetett. A szerzők azt is írták, hogy a holotípus már akkora volt, mint a Saurophaganax és az Acrocanthosaurus, annak ellenére, hogy a látható neurocentrális varratok csontozódás hiányát mutatják, ami még növésben lévő egyedre utal.[1]

Ha ez egy neovenatorid, akkor a Siats felfedezése azt is jelenti, hogy az allosauroidok Észak-Amerikában csak a késő kréta korszakban adták át a dominanciát a tyrannosauroidok számára.[5] A megaraptorák osztályozásában azonban jelentős ellentétek vannak.[3] A Siats elhelyezése a Megaraptora csoportban önmagában szintén vita forrása volt. A legutóbbi elemzések szerint a megaraptora elhelyezésétől függetlenül nem megapaptora neovenatoridként helyezik el.[6]

Filogenitás és osztályozás[szerkesztés]

A Siats eredetileg megaraptoran neovenatoridként lett osztályozva, ami szorosan kapcsolódik a Chilantaisaurushoz, amit 2013-ban fedeztek fel. A besorolás a hangsúlyos centrodiapophyseal lemezek által közrefogott mély infradiapophyseal fossa alapján történt, ezeknek a farokcsigolyáknak az idegi ívei hasonlóak a megaraptoran aerosteonéhoz. A fiatalkorú Megaraptor példány 2014-es leírásában a Siats helyzetét is kutatták, és kiderült, hogy a megaraptoránok inkább tirannosauroidok, mint neovenatoridák. A tanulmány megjegyezte, hogy a Siats, bár a Neovenatorral számos jellegben hasonló, de a hátcsigolyák, az ilium és a fibula szerkezetében nagyon különbözik a megaraptoránoktól.[6] Egy ezt követő elemzés, amit Coria és Currie (2016) végzett, még a megaraptorákat mint neovenatorid említi, szerintük a Siats és Chilantaisaurus mint neovenatorid, és kívül esik a Megaraptora csoporton.[7] Másrészt a Bell és mtsai által publikált filogenetikai tanulmány (2016) a Siatsot a Coelurosauria tagjaként említi, amely ezen a csoporton belül bizonytalan filogenetikai elhelyezkedéssel bír.

Részleges farokcsigolya
Részleges hátcsigolya

 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Zanno (2013). „Neovenatorid theropods are apex predators in the Late Cretaceous of North America”. Nature Communications 4, 2827. o. DOI:10.1038/ncomms3827. PMID 24264527.  
  2. F. E. Novas (2012). „Megaraptorans as members of an unexpected evolutionary radiation of tyrant-reptiles in Gondwana”. Ameghiniana 49 (Suppl), R33. o.  
  3. a b Archived copy. [2016. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 24.)
  4. Johnson. „New dinosaur discovered by Field Museum expedition”, Chicago Tribune, 2013. november 22. (Hozzáférés: 2013. november 22.) 
  5. Jha: 'Man-Eating Monster' Dinosaur Was Top Predator Before T. Rex; Discovery Solves 30 Million Year-Old Puzzle. International Science Times, 2013. november 22. [2017. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 24.)
  6. a b Porfiri (2014. szeptember 1.). „Juvenile specimen of Megaraptor (Dinosauria, Theropoda) sheds light about tyrannosauroid radiation”. Cretaceous Research 51 (Supplement C), 35–55. o. DOI:10.1016/j.cretres.2014.04.007.  
  7. Coria (2016. július 20.). „A New Megaraptoran Dinosaur (Dinosauria, Theropoda, Megaraptoridae) from the Late Cretaceous of Patagonia”. PLoS ONE 11 (7), e0157973. o. DOI:10.1371/journal.pone.0157973. ISSN 1932-6203. PMID 27439002.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Siats című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.