Aerosteon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aerosteon
Evolúciós időszak: késő kréta
Az A. riocoloradensis rekonstrukciója
Az A. riocoloradensis rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Tetanurae
Öregcsalád: Allosauroidea
Nem: Aerosteon
Sereno et al., 2008
Fajok
  • A. riocoloradensis Sereno et al., 2008 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aerosteon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aerosteon témájú kategóriát.

Az Aerosteon a tetanurán theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt a mai Argentína területén. Maradványait 1996-ban fedezték fel Mendoza tartományban. Neve az ógörög ἀήρ / aér ('levegő') és οστέων / oszteon ('csont') szavak összetételéből származik, és madárszerű jellegzetességeire utal, ugyanis a lelet bizonyítékkal szolgált arra, hogy az állat a madarakéra emlékeztető légzőrendszerrel rendelkezett.[1]

Anatómia[szerkesztés]

Sztereoszkópos felvétel az A. riocoloradensis (A) és az ujjas lúd, Anseranas semipalmata (B) villacsontjáról. A méreteket jelző sávok hossza 10 centiméter (A) és 2 centiméter (B).

Az Aerosteonméter hosszú két lábon járó húsevő dinoszaurusz volt, amely megközelítőleg 84 millió évvel ezelőtt élt a santoni korszakban. A felfedezett maradványai között egy fog, néhány koponya csont, számos részleges vagy teljes nyak-, hát- és keresztcsonti csigolya, több nyaki, háti és hasi borda, kulcscsont (villacsont), egy bal oldali csípő, valamint egy bal és egy jobb oldali szeméremcsont található. Egyes csontjainak befejezetlen összenövése arra utal, hogy a példány nem volt teljesen kifejlett.

Osztályozás[szerkesztés]

Úgy tűnik, hogy az Aerosteon nem illik bele a három Gondwana területén ekkoriban élt nagy méretű theropodákat tartalmazó csoportba (vagyis az Abelisauridae, a Carcharodontosauridae, és a Spinosauridae családokba). Valószínűleg egy új csoportot képvisel vagy a bazális tetanuránok egyik túlélője. Paul Sereno szerint talán a jura időszakban elterjedt allosauroideák képviselője lehet.

Az egyetlen ismert faja a típusfaj, az A. riocoloradensis, melynek neve arra utal, hogy fosszíliát a Rio Colorado-formációban találták meg.[1]

Fiziológia[szerkesztés]

Az A. riocoloradensis pneumatikus jellegzetességei
Légáteresztő nyílások az A. riocoloradensis bal csípőcsontján (A-tól D-ig)

Némelyik Aerosteon csont, például a kulcscsont, a csípő és több hasi borda pneumatizált (levegővel töltött részeket tartalmaz), ami arra utal, hogy az állatnak a mai madarakéhoz hasonló légzsák rendszere volt. Ezek a légzsákok talán fújtatóként működtek, megtöltötték levegővel, illetve kiürítették az aránylag merev tüdőket, melyek az emlősök esetében maguk végzik a levegő pumpálását. Erről a madarak légzőrendszere szolgál további információkkal.

Sereno azt feltételezi, hogy ez a keringető rendszer eredetileg a testhőmérséklet szabályozásában játszott szerepet, és a későbbiekben lett a légzőrendszer része.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Sereno PC, Martinez RN, Wilson JA, Varricchio DJ, Alcober OA, et al. (2008. Sept). „Evidence for Avian Intrathoracic Air Sacs in a New Predatory Dinosaur from Argentina.”. PLoS ONE 3 (9), e3303. o. DOI:10.1371/journal.pone.0003303. (Hozzáférés: 2008. szeptember 29.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aerosteon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]