Pisanosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pisanosaurus
Evolúciós időszak: 228–216,5 Ma
késő triász
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Nem: Pisanosaurus
Casamiquela, 1967
Fajok
  • P. mertii Casamiquela, 1967
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pisanosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pisanosaurus témájú kategóriát.

A Pisanosaurus (jelentése 'Pisano-gyík') a madármedencéjű dinoszauruszok egyik kezdetleges neme, amely a késő triász időszakban élt Dél-Amerika területén. E két lábon járó növényevőről az argentin őslénykutató, Rodolfo Casamiquela készített leírást 1967-ben. Csak a típusfaj, a Pisanosaurus mertii vált ismertté egy részleges csontváz alapján. A fosszíliát az Argentínában, a késő triász időszakban, mintegy 228–216,5 millió évvel ezelőtt keletkezett ischigualasto formációban fedezték fel.

A Pisanosaurus pontos besorolása 40 éve viták tárgyát képezi a tudósok között; a jelenlegi megállapodás szerint ez a nem a legrégebbi madármedencéjű, és abba a változatos csoportba tartozik, ami a mezozoikum ideje alatt mindvégig létezett.

Anatómia[szerkesztés]

Az ismert fosszilis elemek alapján a Pisanosaurus egy kis, könnyű felépítésű, körülbelül 1 méter hosszú és 30 centiméter magas dinoszaurusz volt. A tömege 2,27 és 9,1 kilogramm között lehetett.[1] A becslések a fosszília hiányossága miatt változnak. A Pisanosaurus farka a többi korai madármedencéjű csontvázán alapuló rekonstrukció szerint elérte a test többi részének hosszát,[2] de mivel a farok nem került elő ez pusztán spekuláció. A többi madármedencéjűhöz hasonlóan két lábon járt, és valószínűleg növényevő volt.

Felfedezés és elnevezés[szerkesztés]

A Pisanosaurus mertii leírását az argentin őslénykutató Rodolfo Casamiquela készítette el 1967-ben. A név Juan A. Pisano argentin őslénykutató neve[1] és az ógörög σαυρος / szaürosz 'gyík' szó összetételéből származik.[3] A Pisanosaurus egy Argentínában talált töredékes csontváz révén ismert. A holotípus a PVL 2577 jelzésű leleten alapul, melyet az Ischigualasto Formációban fedeztek fel.[4]

Osztályozás[szerkesztés]

 
   Madármedencéjűek (Ornithischia)   

 Pisanosaurus


         
  Heterodontosauridae  

 Abrictosaurus  



 Heterodontosaurus  



  Genasauria  

Thyreophora



Neornithischia





A bazális madármedencéjűek kladogramja Butler és mások (2008-as) cikke alapján, amin a Pisanosaurus a csoport legkorábbi tagjaként szerepel.[4]

A Pisanosaurus nagyon bazálisnak számít a Madármedencéjűek (Ornithischia) csoportján belül; a koponya alatti (posztkraniális) csontvázról minden jó madármedencéjű szünapomorfia hiányzik; Paul Sereno 1991-ben kijelentette, hogy a fosszília egy kiméra.[5] Az újabb keletű tanulmányok szerint azonban a fosszíliák egyetlen példányhoz tartoznak.[4][6]

A Pisanosaurus heterodontosauridaként, illetve a legkorábbi ismert madármedencéjűként is osztályozták. Egy 2008-as tanulmány a Pisanosaurust a Heterodontosauridae családon kívül (annál jóval bazálisabbként) helyezte el. Ebben a tanulmányban a Pisanosaurus a legkorábbi és legkezdetlegesebb madármedencéjűként szerepel.[4]

A Pisanosaurus a Pisanosauridae család típusneme, melyet Casamiquela ugyanabban a cikkben hozott létre, amiben a nemet elnevezte.[7] A Pisanosauridae használatát később elvetették, mivel egy 1976-os tanulmány megállapította, hogy a csoport a már meglevő Heterodontosauridae szinonimája.[8]

Ősökológia[szerkesztés]

A Pisanosaurus fosszíliáit Argentínában, az Ischigualasto Formációban fedezték fel. A formációt eredetileg középső triász időszakinak tartották,[8] de jelenleg úgy gondolják, hogy a késő triász időszak karni korszakában, körülbelül 228–216,5 millió évvel ezelőtt keletkezett.[4] A Pisanosaurus az élőhelyét rhynchosaurusokkal, cynodontákkal, dicynodontákkal, prestosuchidákkal, ornithosuchidákkal, aetosaurusokkal és kezdetleges dinoszauruszokkal osztotta meg.[8] A korai húsevő dinoszaurusz, a Herrerasaurus ebben az időszakban ugyanitt élt, és valószínűleg a Pisanosaurusszal táplálkozott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Holtz, Thomas R. Jr.: Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (PDF), 2008
  2. Holtz, Thomas R. Jr.: The Dinosaur Family Tree: What is a dinosaur?. University of Maryland Department of Geology, 2006 (Hozzáférés: 2008. augusztus 10.)
  3. Liddell, Henry George, Robert Scott. A Greek-English Lexicon. United Kingdom: Oxford University Press (1980). ISBN 0-19-910207-4 
  4. a b c d e Butler, Richard J., Upchurch, Paul and Norman, David, B. (2008. április 25.). „The phylogeny of the ornithischian dinosaurs”. Journal of Systematic Palaeontology 6 (1), 1–40. o. DOI:10.1017/S1477201907002271. (Hozzáférés: 2008. augusztus 9.)  
  5. Sereno, P.C. (1991. április 25.). „Lesothosaurus, "fabrosaurids", and the early evolution of Ornithischia”. Journal of Vertebrate Paleontology 11, 168–197. o.  
  6. Irmis, R.B., Parker, W.G., Nesbitt, S.J. and Liu, J. (2007). „Early ornithischian dinosaurs: the Triassic record”. Historical Biology 19, 3–22. o. DOI:10.1080/08912960600719988.  
  7. Casamiquela, R.M. (1967. április 25.). „Un nuevo dinosaurio ornitisquio triásico (Pisanosaurus mertii; Ornithopoda) de la Formación Ischigualasto, Argentina”. Ameghiniana 4 (2), 47–64. o.  
  8. a b c Bonaparte, J.F. (1976. április 25.). „Pisanosaurus mertii Casamiquela and the origin of the Ornithischia”. Journal of Paleontology 50 (5), 808–820. o. (Hozzáférés: 2008. augusztus 9.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pisanosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Casamiquela, R.M. (1967). „Un nuevo dinosaurio ornitisquio triásico (Pisanosaurus mertii; Ornithopoda) de la Formación Ischigualasto, Argentina”. Ameghiniana 4 (2), 47–64. o.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]