Cynodontia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cynodonták
Evolúciós időszak: Késő permKora kréta
Cynognathus
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Cynodontia
Owen, 1861
családok

Lásd a szöveget

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cynodonták témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cynodonták témájú kategóriát.

Thrinaxodon a kora triász kori Dél-Afrikából

A Cynodontia („kutyafogú”) az emlősszerűek egyik alrendje. Az emlősszerűek egyik legszétágazóbb csoportja. A késő perm földtörténeti kor és a kora kréta kor között éltek, de leszármazottaik közül máig fennmaradtak az emlősök.

Jellemzőik[szerkesztés]

A Cynodonták már az emlősök csaknem minden sajátságával rendelkeztek. A fogaik teljesen szétváltak, koponyaüregük kiszélesedett a fej hátulján. Közülük sok csoport felegyenesedett tartásban járt. A mai emlősöktől eltérően tojásokat raktak (ahogy a mezozoikumi korai emlősök is). Temporalia koponyacsontjuk (Ossa temporalia) lyukai nagyobbak voltak, mint elődeiké, a zygomatikus ív kiszélesedése erősebb állkapocsizomzatot tett lehetővé, így koponyájuk emlősszerűbbé vált. Rendelkeztek az orrüreget és a szájüreget elválasztó másodlagos szájpadlással, ami a fejletlenebb emlősszerűeknél még nem volt meg, kivéve a Therocephalia alrend tagjait, akik a Cynodonták legközelebbi rokonai voltak. Alsó állkapcsuk legnagyobb csontja a mandibula volt, a kisebb csontok a fülekhez húzódtak. A Cynodonták valószínűleg már melegvérűek voltak és testüket szőr fedte.

Fejlődéstörténetük[szerkesztés]

Taxonómiájuk és filogenetikájuk[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven:

  • Hopson, J.A. & Kitching, J.W. (2001). "A probainognathian cynodont from South Africa and the phylogeny of non-mammalian cynodonts." Bull. Mus. Comp. Zool. 156: 5-35.
  • Palaeos cynodonts