Penny Market (nemzetközi cég)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Penny Market
TípusDiszkontáruház
Alapítva1973 (Németország)
SzékhelyNémetország Köln, Németország
VezetőkFlorian Naegele[1]
Silke Janz[1]
AlapítóREWE Group
IparágKereskedelem
FormaGesellschaft mit beschränkter Haftung
TermékekÉlelmiszer, Non-food
AnyavállalataREWE Group
A Penny Market weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Penny Market egy nemzetközi cég; a németországi REWE-csoporthoz[2][3] tartozó diszkontáruház-lánc, mely jelenleg mintegy 3000 üzletet működtet Európa-szerte.

2023 októberében Magyarországon 230 üzlet volt található.[4]

Nemzetközi helyzete és versenytársai[szerkesztés]

A Penny Market Magyarország mellett Ausztriában, Csehországban, Németországban, Olaszországban és Romániában van jelen. Régebben Bulgáriában és Franciaországban is jelen volt.

Ország Név Alapítás[5] Boltok száma
 Ausztria Penny Markt (a Mondo üzletlánc megvásárlásával) 2003 290
 Csehország Penny Market (részben a Plus üzletlánc felvásárlásával) 1997 368[6]
 Magyarország Penny Market (részben Profi üzletek felvásárlásával) 1996 230[4]
 Németország Penny Markt (részben Plus üzletek felvásárlásával) 1973 2401
 Olaszország Penny Market (részben Plus üzletek felvásárlásával) 1994 311
 Románia Penny Market és Penny Market XXL 2005 166+7[7]
Penny Market üzletek Európa országaiban
Penny Markt üzlet Boldogasszonyban, Burgenlandban

A logó fejlődése[szerkesztés]

Ausztria[szerkesztés]

Ausztriában az első Penny Markt üzlet 2003-ban nyílt meg.[8] A REWE-csoport a Billa és a Penny Markt mellett további három fontos üzletlánccal van jelen, a Merkur szupermarkettel, az Adeg beszerzési üzletlánccal, valamint a Bipa drogérialánccal. A Merkur szupermarketek elsődlegesen a magyarországi Interspar üzletekhez, a Bipa drogériák a magyar Rossmann üzletekhez hasonlíthatóak. Az öt ausztriai lánc a Clever sajátmárkával egységes márkát hozott létre, amely minden üzletükben kapható.

A Penny Market ausztriai versenytársai szintén a Lidl, valamint az Aldi, Hofer néven. A Hofer márkanév egy korábban felvásárolt ausztriai üzletlánctól származik, jelenleg a néven kívül semmi sem különbözik. Ezen kívül a Spar-csoport szupermarket- és hipermarket-egységei, a Zielpunkt soft-diszkont egységei, valamint a Nah&Frisch beszerzési üzletlánc vannak jelen a piacon. A Metro nagykereskedés szintén erősíti kategóriájában az osztrák piacot. A Spar holland, a Nah&Frisch és a Zielpunkt osztrák, a többi üzletlánc németországi tulajdonban van.

Bulgária[szerkesztés]

Bulgáriában az első Penny Market üzlet 2009-ben nyílt meg. A REWE-csoport ebben az országban először a Billa szupermarketlánccal jelent meg 2000-ben, ezt követte a Penny Market bevezetése. Az ország másik diszkontlánca a Lidl.

A szuper- és hipermarketpiacon jelen van fontos szereplőként a litván Maxima-csoport T-Market szupermarketeivel, a Lidl-t is üzemeltető Schwarz-csoport a Kaufland hipermarketlánccal, az AP Mart befektetői csoport a Piccadilly szupermarketlánccal (ez egy ideig a belga Delhaize csoport tagja volt),[9] valamint a CMB Bulgaria a Carrefour hipermarketlánccal. Utóbbi kettő cég 2014 végén közös joint venture céget alapított a két lánc üzemeltetésére, ugyanakkor 2015 júliusában közleményt adtak ki arról, hogy a tervezett együttműködés nem jött létre.[10][11] A szinte kizárólag Szófiában tevékenykedő Fantastico üzletlánc is folyamatosan fejleszti hálózatát.[12] A nagykereskedelmi piacon a Metro van jelen fontos szereplőként.

2015-ben elhagyta a bolgár piacot.[13] Az osztrák, cseh, magyar, olasz és román piacokra kíván koncentrálni.

Csehország[szerkesztés]

Csehországban az első Penny Market üzlet 1997-ben nyílt meg. A REWE-csoport a Billa szupermarketlánccal és a Penny Market diszkontlánccal van jelen (itt a Plus-diszkontokat a REWE Billa- és Penny Market-üzletekként üzemelteti tovább). A diszkontpiacon a Lidl, valamint a Norma vannak még jelen. A Penny Csehország piacvezető diszkontlánca, ezt többek között a 2007-ben átvett 158 Plus diszkontnak köszönheti.[5]

A szuper- és hipermarketpiacon az Ahold-csoport Albert üzletlánca bír erős pozíciókkal (ez a cég vásárolta meg a csehországi Spar-csoport tagjait,[14] valamint a Julius Meinl üzleteit[15] is), a Lidl-t is birtokló Schwarz-csoport a Kaufland lánccal is jelen van. Ezek mellett a Tesco, a Globus, valamint a Makro cash&carry üzletláncok szintén fontos versenytársaknak számítanak.

Németország[szerkesztés]

Németországban az első Penny Markt üzlet 1973-ban nyílt meg. A REWE-csoport a Penny diszkontlánc mellett a REWE szupermarket-lánccal van jelen, ami az ausztriai Merkur és Billa üzletekre hasonlít. A REWE, mint szupermarketlánc több, a REWE-csoporthoz tartozó üzletláncból jött létre, így pl. a MiniMalból, az Extrából a HL-ből és a Stüssgenből.

A Penny Markt három országos diszkontlánccal versenyez: az Aldi és a Lidl mellett a Netto Marken-Discounttal, utóbbi kereskedelmi márkákat árusít. A piacon a Penny a legkisebb szereplőnek számít, piacvezetőnek az Aldi-észak és az Aldi-dél csoport üzletei számítanak, ezt követi a Lidl, valamint a Netto.[16] A Penny ugyanakkor számos Plus-üzletet vásárolt és illesztett hálózatába. A 328 üzlettel a Penny sikeresen erősítette hálózatát Németország vidéki régióiban.[5]

Németországban a Penny komoly erőfeszítéseket tesz piaci pozíciói erősítése érdekében, így áruházait és márkáját folyamatosan fejleszti. Regionális diszkont-versenytársaknak számít az NP-Markt, ami az Edeka csoport tagja, valamint a Norma diszkontlánc. Ezek ugyanakkor nem rendelkeznek országos hálózattal.

A már említetteken túl fontos versenytársaknak számítanak az élelmiszerpiacon a Metro-csoport üzletei (a Metro cash&carry, illetve a Real hipermarket üzletek), a Tengelmann-csoport (tartománytól függően) Kaiser’s és Tengelmann néven futó üzletei, az Edeka beszerzési üzletlánc, a Lidl-t is tulajdonló Schwarz-csoport Kaufland hipermarket-lánca, a dán Netto szupermarketlánc (nem azonos a Netto Marken-Discounttal), a Globus hipermarketlánc, a Selgros, valamint a Tegut.

Olaszország[szerkesztés]

Olaszországban az első Penny Market üzlet 1994-ben nyílt meg, az Esselunga üzletlánccal közösen, joint venture formában. A REWE 1999-re kivásárolta üzlettársát, majd 2000-ben megvásárolta a Plus diszkont olaszországi üzletágát. Itt a REWE-csoport 1990-ben jelent meg a Billa szupermarketlánccal, ugyanakkor azokat 2014-ben értékesítette, 53 üzletet a Carrefour, 50 üzletet a Conad, 33-at egyéb vevők számára.[17][18] A lépéssel a REWE jobban kíván a Penny Market márkára koncentrálni.

Jelenleg a Penny Market legfontosabb diszkont versenytársa a Lidl, ami 1992-ben lépett az olasz piacra. Emellett fontos szereplő az 1993-ban alakított LD Market is, ami az olasz Lombardini Holding csoport tagja. Az LD 2013-ban a Lillo SpA megvásárlásával második lett a Lidl mögött az olasz diszkont-piacon. Ezek mellett az Aldi komoly lépéseket tervez az olasz piacra való belépés kapcsán.[19]

Az olasz kiskereskedelmi piac rendkívül széttagolt, az öt fő kiskereskedelmi lánc piaci részesedése együttesen nem éri el a 20%-ot (ellentétben a német piaccal, ahol ez az arány 83%).[20] Fontos szereplőknek számít a Coop Italia, a Conad, az Auchan-csoport (ami az Auchan mellett a Simply Market szupermarketlánccal és a Citta Mercato üzletlánccal van jelen), az Esselunga, a Carrefour (a Carrefour Iper, Market és Express márkák révén), az Eurospin, valamint a Selex. Az észak-olaszországi régiókban a magyarországi Spar anyacége, az ASPIAG is jelen van Despar, Eurospar és Interspar üzleteivel.[21]

Románia[szerkesztés]

Romániában az első Penny Market üzlet 2005-ben nyílt meg.[22] A Penny Market Romániában egy speciális, nagyobb alapterületű üzletláncot is üzemeltet XXL néven, ami bővebb választékkal rendelkezik. Romániában a REWE-csoport 1999-ben jelent meg a Billa szupermarketlánccal. Korábban a REWE 2001-től a Selgros nagykereskedelmi lánccal is jelen volt, amit a cég az Otto csomagküldő szolgálatot is üzemeltető Otto Grouppal együtt tulajdonolt joint venture tulajdoni formában, ugyanakkor a REWE 2008-ban megvette az Otto tulajdonrészét, és ugyanebben az évben joint venture formában közös céget hozott létre a Coop Schweiz Genossenschaft-tal Transgourmet néven. A REWE 2011-ben eladta részesedését a Coop Schweiznak.[23] A Penny Market további növekedést tervez.[24][25]

A Penny Market legfontosabb romániai diszkont versenytársa a Lidl. Korábban a Louis Delhaize-csoport tulajdonában álló Profi is a diszkontok közé tartozott, ugyanakkor annak 2009-es értékesítése óta az új tulajdonos, a lengyel stratégiai befektető Enterprise Investors[26] a Profit szupermarketlánccá pozicionálta át, és hat év alatt 65-ről 330-ra emelte az egységek számát.

A szupermarketek és hipermarketek piacán az Enterprise Investors a Profi üzletláncot a Profi City és Profi Loco co-brandekkel egészítette ki.[27] A fontos szereplők közé tartozik még a Kaufland (ezt a Lidl-t is birtokló Schwarz-csoport üzemelteti), az Auchan, a Cora, a Real, valamint a Delhaize-csoport által üzemeltetett Mega Image szupermarketlánc. A nagykereskedelmi szektorban a Metro és a Selgros rendelkeznek pozíciókkal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Impresszum. Penny Market. REWE Group Magyarország. [2016. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  2. 1971 bis 1990 (német nyelven). REWE Group. [2016. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  3. Welcome to PENNY (angol nyelven). Penny Market. REWE Group. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  4. a b Megnyílt a PENNY 230. hazai üzlete! (magyar nyelven), 2023. október 5. (Hozzáférés: 2023. október 6.)
  5. a b c 1927-1945. Penny Market. REWE Group. [2016. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  6. Máme to nejlepší z Česka: TO JE FAKT! (cseh nyelven). Penny Market s.r.o.. REWE Group. [2016. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  7. XXL Mega Discount. XXL Megadiscount pp. román. REWE Group. [2015. december 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  8. Über uns (német nyelven). Penny Markt Österreichisc. REWE Group. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  9. Belgian Food Retailer Delhaize Group Sells Bulgarian Picadilly Chain (angol nyelven). Novinite, 2014. február 27. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  10. Andreevska, Borislava: Bulgaria's AP Mart, owner of local Carrefour supermarkets to merge operations (angol nyelven). SeeNews, 2014. november 10. [2016. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  11. Merger of Piccadilly, Carrefour Chains in Bulgaria Falls Through (angol nyelven). Novinite, 2015. július 20. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  12. Mihaylov, Ivaylo: Bulgarian supermarket chain Fantastico invests 6.1 mln euro in new store (angol nyelven). SeeNews, 2015. augusztus 21. [2016. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  13. REWE Group pulls Penny Market chain out of Bulgaria (angol nyelven). PMR Ltd, 2015. szeptember 30. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  14. Ahold agrees strategic acquisition in the Czech Republic (angol nyelven). Ahold, 2014. május 11. [2016. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  15. Z prodejen Julius Meinl se stanou obchody Albert (cseh nyelven). Novinky.cz. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  16. Hielscher, Henryk: Online-Aufstand gegen Netto Marken-Discount (német nyelven). Wirtschaftswoche. Verlagsgruppe Handelsblatt GmbH, 2010. december 3. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  17. Carrefour acquisisce 53 supermercati Billa. In vendita gli altri 83 (olasz nyelven). Fruitbookmagazine.it, 2014. július 2. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  18. Addio di Billa al Nordest, a Conad 50 supermercati (olasz nyelven). Il Mattino. Caltagirone Editore, 2014. szeptember 11. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  19. Kuipers, Pascal: Aldi Süd confirms plans to enter Italian market (angol nyelven). Retaildetail.eu, 2015. május 19. [2016. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  20. Hans-Jürgen Schulz és Heike Balzer: Aldi eyes start in Italy (angol nyelven). German Retail Blog. Lebensmittel Zeitung, 2015. március 5. [2016. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  21. DESPAR in Nordost-Italien (ASPIAG Service srl.) (német nyelven). ASPIAG. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  22. Romanian Retail Market Report October 2006 (angol nyelven). FRD Center Romania. [2019. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  23. Über uns (német nyelven). Selgros. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  24. Chirileasa, Andrei: Rewe Romania to open over 35 new Penny Market stores, sales maintain growth (angol nyelven). Romania Insider, 2014. május 23. [2016. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  25. 14 új üzletet nyit idén a Penny Market csoportja. Pénzcsinálók. Média Index Egyesület, 2015. május 27. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  26. Megvette a Profit az Enterprise Investors. Portofolio.hu, 2009. november 19. (Hozzáférés: 2015. december 27.) (előfizetés szükséges)
  27. Magazine (román nyelven). Profi Romania. [2015. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]