Aldi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aldi
Az Aldi-Dél logója
Az Aldi-Észak logója
Jelmondat Jobban. Okosabban. (Magyarországon)
Típus Részvénytársaság
Alapítva Essen, Németország (1946)
Székhely Mülheim, Németország (Aldi-Dél) / Essen, Németország (Aldi-Észak)
Vezetők Norbert Podschlapp, Aldi-Dél
Marc Heußinger, Aldi-Észak
Árbevétel 40,59 milliárd (2009)[1]
Alkalmazottak száma 25 960 (2009) - Aldi-Dél / 23 046 (2009) - Aldi-Észak

Az Aldi weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aldi témájú médiaállományokat.

Az Sound Aldi (az ALbrecht DIscount rövidítése), egy diszkontáruház-lánc, székhelye Németországban van. Világszinten az egyik legnagyobb üzlethálózat. Két külön hálózatból áll: Aldi Nord (Észak - ALDI MARKT) és Aldi Süd (Dél - ALDI SÜD) név alatt működik, egymástól elkülönülten, önállóan, a saját határaikon belül. A különálló csoportokat eredetileg a Theo Albrecht (1922–2010) és Karl Albrecht (1920–2014) testvérpár irányította. 2006-ban, bár visszavonultak, ők voltak Németország leggazdagabb emberei,[2] bevételük 1,5 milliárd euró évente.[3] Az Aldi németországi hálózatában az Aldi Nord 35 független regionális céget üzemeltet Észak- és Kelet-Németországban megközelítőleg 2500 üzlettel és az Aldi Süd 31 céggel 1600 üzlettel Nyugat- és Dél-Németországot látja el. Nemzetközi szinten az Aldi Nord üzemelteti a boltokat Dániában, Franciaországban, a Benelux államokban, az Ibériai-félszigeten és Lengyelországban, míg az Aldi Süd területéhez tartozik Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon valamint Hofer néven Ausztriában és Szlovéniában. Az Aldi hazai és nemzetközi versenytársa egyaránt a Lidl.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cég legrégebbi gyökerei 1913-ig nyúlnak vissza, amikor is Theo és Karl Albrecht édesanyja egy kis boltot nyitott Schmonnebeckben, Essen egyik külvárosában. Édesapjuk bányász, majd péksegéd volt. Karl 1920-ban, Theo 1922-ben született. Theo saját boltjukban tanonckodott, míg Karl egy fűszerüzletben szerzett gyakorlatot. Karl megvett egy élelmiszerboltot, amit előtte F. W. Judt vezetett, aki a legolcsóbb élelmiszer-beszerző helyként reklámozta vállalkozását. Karl a második világháború alatt a német hadseregben szolgált, amikor vége lett a háborúnak, 1946-ban a fivérek átvették anyjuk üzletének irányítását, és hamarosan újabbat nyitottak a környéken. 1950-re az Albrecht fivéreknek a Ruhr-vidéken már 13 üzletük volt.

A testvérek elképzelése, ami abban az időben újnak számított, az volt, hogy a megengedett maximális árból 3%-ot engednek. Az akkori piacvezetők többsége nagyvállalat volt, ők bélyegeket gyűjtettek vásárlóikkal, és ha ezeket megadott időn belül visszaküldték, az áruért kifizetett összeg egy részét visszakapták. Az Albrecht fivérek szintén gondosan ügyeltek, nehogy olyan áru legyen a polcaikon, ami nem fogy el. Annyi nyereséget értek el, amennyit csak lehetett: nem reklámoztak, nem árultak friss árut, és olyan kicsinek hagyták meg boltjaikat, amennyire csak lehetett.

Amikor a két testvér egymás között felosztotta a céget, mert összevesztek azon, hogy az üzletben áruljanak-e dohányterméket, összesen már 300 üzletük volt évente 90 millió márkás cash flow-val. 1962-ben vezették be az Aldi márkanevet. 1966 óta a két csoport mind pénzügyileg, mind jogilag önálló, és a kettejük közötti kapcsolatot barátságosnak írták le. Néhány esetben, például saját márkás termékek elkészítésénél és a beszállítókkal folytatott tárgyalásokon viszont egy cégnek mutatkoznak. Az Aldi az 1970-es és 1980-as években vált nemzetközivé. Üzleteik száma Németország újraegyesítése és a vasfüggöny lehullása után rohamosan nőtt. 1993-ban az Albrecht fivérek lemondtak igazgatói posztjukról, és vagyonuk nagy részét alapítványoknak adták.

Nemzeti üzleti szervezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Aldi üzlet berendezése Németországban
Aldi üzlet Gárdonyban

Az Aldi Nord jelenleg 35 önálló üzleti egységgel rendelkezik, több mint 2500 üzlettel. Az Aldi Süd 31 területen 1600 üzletet üzemeltet. A két testvér által kiszolgált terület közötti határt a Rajna, Mülheim, Wermelskirchen, Marburg, Siegen, Gießen és Fulda jelölte ki. A régi Kelet-Németország területét Sonneberg kivételével teljesen az Aldi Nord szolgálja ki. A cég központjai Türingiában és Bajorországban vannak. Az eggyel lejjebb lévő szintek kft-ként működnek, ezek vezetését egy-egy regionális menedzser fogja össze, aki közvetlenül kapcsolatban áll az esseni (Aldi Nord) és a mülheimi (Aldi Süd) központtal. A területi elosztási központok általában messze esnek városi területektől, de mindig közel vannak autópályához, hogy könnyen ki lehessen szállítani az árut a kereskedelmi egységekbe.

Nemzetközi szinten[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Aldi-csoport világszerte mintegy 7600 üzletet üzemeltet, s valahol minden héten nyílik új.

Az Aldi Nord Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Dánia, Lengyelország míg az Aldi Süd Ausztria, az Egyesült Királyság, Írország, az USA, Svájc, Ausztrália, Szlovénia és Magyarország piacait látja el.

Az Aldi számokban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Országok, ahol az Aldi jelen van (kékkel; Aldi Nord, sárgával: Aldi Süd)
Ország Név Aldi-csoport Alapítás Boltok száma (kb.)
 Ausztrália Aldi.gif Aldi SÜD 2001 jan. >200
 Ausztria Hofer SÜD 1968 >420
 Belgium Aldi2.gif Aldi NORD ca. 1973 380
 Dánia Aldi2.gif Aldi NORD 1977 230
 Egyesült Királyság Aldi.gif Aldi SÜD 1990 400
 Franciaország Aldi2.gif Aldi NORD 1988 680
 Hollandia Aldi2.gif Aldi NORD ca. 1975 405
 Írország Aldi.gif Aldi SÜD 1998 >60
 Lengyelország Aldi2.gif Aldi NORD 2008 50
 Luxemburg Aldi2.gif Aldi NORD ca. 1990 12
 Magyarország Aldi.gif Aldi SÜD 2008. ápr. 17. 100
 Németország Aldi2.gif Aldi NORD 1960 2400
Aldi.gif Aldi SÜD 1960 1610
 Portugália Aldi2.gif Aldi NORD 2006. jún. 29. 5
 Spanyolország Aldi2.gif Aldi NORD 2002 212
 Svájc Aldi.gif Aldi Suisse SÜD 2005. okt. 27. 100
 Szlovénia Hofer SÜD 2005 dec. 50
 USA Aldi.gif Aldi SÜD 1976 1010

Az Aldi Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Aldi 2008. április 17-én nyitotta meg első öt magyarországi üzletét Debrecenben, Gyulán, Nyíregyházán, Pécsett és Piliscsabán.[4] A cég - ellentétben más, harsány marketingakciót folytató riválisával - kifejezetten elhallgatta üzletei nyitását, és csak újságírói és olvasói oknyomozás után derült fény az üzletek elhelyezkedésére.[5][6] Az Aldi nyitásaira legfőbb riválisa, a Lidl is készül, ilyenkor az Aldi áruházak közelében erős kampányt folytatnak saját márkájuk erősítése érdekében.

Századik üzletüket 2014. december 4-én nyitották meg Budapest ötödik kerületében, a Kossuth Lajos utcában. Ebből az alkalomból erős kampányt folytattak a médiában, ami erősítette a márka hírét, többek között az "Aldi szelfi" játékkal. Ezen alkalomból a vásárlóknak Aldi termékekkel kellett fotózkodniuk, amiért a cég vásárlási utalványokat osztott ki.

Elhelyezkedésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üzleteik elhelyezkedésére jellemző, hogy kifejezetten versenytársaik mellé igyekeznek települni, egyrészt a vásárlások megkönnyítése, másrészt a riválisok vevőinek elszívása érdekében. Így pl. Aldi áruház található:

Legtöbb üzletük egyszerű, előre elkészített tervek alapján épül, saját zöldmezős beruházásban, de néhány üzletüket bérlik, főleg a belvárosban. Így pl. az újlipótvárosi üzletük egy irodaház földszintjén, a Rákóczi úti egy lakóházban, a Kerepesi úti egy volt barkácsáruház helyén jött létre.

Belvárosi boltjaik sikere miatt újabb üzleteket nyitottak lakóházakban, így Lipótvárosban, a Báthory utcában, Újlipótvárosban, a Kossuth mozi helyén, valamint egy irodaházban, Angyalföldön, a Béke utcában.

Több üzletét a Profi diszkontlánctól vette át, illetve a Spartól.

Egyes üzleteiket ikonikus helyiségekben alakították ki. A Váci úti üzletük a volt Kossuth mozi helyén található, a Tűzoltó utcai egy műemlék lovardában, a Kossuth Lajos utcai üzletük a volt Úttörő áruház helyén, a Szent Imre téri egységük Csepel első ABC-üzletében, a Fővám téri üzletük a Nagycsarnokban kapott helyet.

Terjeszkedésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elsősorban további zöldmezős beruházásokban és belvárosi bérleményekben gondolkodik az üzletlánc vezetése,[7] de adott esetben más üzletlánc felvásárlását is megfontolja. Ausztriában az Aldi egy, a piacon már jelen levő üzletlánc, a Hofer megvásárlásával jelent meg. Erre építve, az Aldi a mai napig Hofer néven üzemelteti ausztriai (valamint ezt kiterjesztve szlovéniai üzleteit).

Az Aldi termékkínálata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Aldi hozta létre az első ún. hard-diszkont láncot a világon.[8][9] Ennek lényege, hogy termékeinek igen jelentős részét kizárólag saját üzletláncaikban lehet kapni. Ennek megfelelően csak egy-kétfajta csomagolásban árulják termékeiket, amelyeket az Aldival szerződést kötött beszállítók gyártanak. Így az Aldinál kizárólag saját márkás tejtermék, kozmetikum, valamint mélyhűtött áru kapható.

Az Aldi emellett sok esetben szezonális termékeket is árusít, így pl. több esetben forgalmaztak két-három napig takarókat, cipőket, biotermékeket, vagy éppen számítógépes termékeket.[10] Ezek jellemzője, hogy az üzletlánc egyszerre rendel nagyobb mennyiséget ezen termékekből, amelyek sokszor hamar elfogynak az áruházakban.

Kritika a cég működésével kapcsolatban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Számos üzlet építése előtt tartanak lakossági fórumot, ahol rendre felmerül problémaként a napi többszöri szállítás okozta kellemetlenség.[11] Emellett többször is kritikát kapott magas importáru-aránya miatt.[12][13] Ezért az Aldi igyekszik minél több magyar beszállítóval szerződést kötni, hogy megadja a választás lehetőségét a hazai, valamint az import termékek között. Így pl. 2012-ben a kakaót - korábbi, osztrák beszállítója helyett magyar beszállító szállítja az áruházakba. A beszállítók részéről a túlzottan szigorú minőségi követelmények miatt jelenik meg bírálat.[14] Ezzel kapcsolatban a vállalat vezetése úgy reagált, hogy - a versenytársaik által korábban gyengített - saját márkás termék fogalomnak szeretnék visszaadni az értékét, így márkatermékkel egyező színvonalú árut kívánnak árulni.

Versenyhivatali eljárások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2011-ben indult eljárásban 15 millió Ft összegű bírságot szabott ki az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. (Biatorbágy) cég ellen, mivel megállapította, hogy a cég fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor 2010. január 1. és 2011. február 4. között kereskedelmi kommunikációiban úgy alkalmazta a „magyar minőség” állítást, hogy az állítás valóságtartalmáról nem győződött meg.[15][16]
  • A céget sok kritika érte amiatt is, mert bizonyos akciós terméküket az akció idején sem lehetett megvásárolni. Emiatt a Gazdasági Versenyhivatal bírságot is szabott ki a céggel szemben.[17]
  • 2014-ben hasonló jogsértés gyanúja miatt indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal.[18]

Üzleteik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyugat Dunántúl :

Közép-Dunántúl :

Dél-Dunántúl :

Közép-Magyarország :

Észak-Magyarország :

Észak-Alföld :

Dél-Alföld :


Jelenleg nem üzemelő üzletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aldi témájú médiaállományokat.